Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obrovská smola! Sagan opäť finišoval druhý

Španiel Rubén Plaza Molina z tímu Lampre Merida vyhral po nástupe 18 km pred cieľom pondelkovú 16. etapu cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Bourg de Péage do Gapu a merala 201 km.

20.07.2015 17:20 , aktualizované: 18:09
tour de france, seno, fanúšikovia, Foto: ,
Fanúšikovia zdravia cyklistov počas 16. etapy na Tour de France.
debata (8)

Peter Sagan predviedol ďalšie skvelé predstavenie a obsadil už piatykrát na 102. ročníku 2. miesto. Dvadsaťpäťročný jazdec Tinkoff-Saxo bol tretí deň v rade v dlhom úniku, vyhral rýchlostnú prémiu, zobral aj 25 bodov za 2. priečku v etape a navýšil svoj náskok na Andrého Greipela v súťaži o zelený dres už na 89 bodov.

Sagan išiel v pondelok s červeným číslom najbojovnejšieho pretekára etapy a rovnaké dostane aj po dni voľna v stredajšej 17. etape. V Gape vystúpil Žilinčan na pódium pri dekorovaní najlepších takisto ako v nedeľu vo Valence hneď dvakrát.

V celkovom poradí sa na čelných pozíciách poradie nemenilo. Favoriti prišli do cieľa s veľkým odstupom. Žlté tričko si udržal naďalej Chris Froome, ktorý má vyše trojminútový náskok pred Nairom Quintanom a Tejayom van Garderenom. Sagan si polepšil pred alpskými etapami na 26. priečku.

Pelotón sa v pondelok dostal do Álp, etapa s dvoma horskými prémiami II. kategórie však nebola extra náročná. O výsledkoch sa podľa predpokladov rozhodovalo v stúpaní druhej kategórie na Col de Manse, ktoré vrcholilo 12 km pred cieľom, a následnom zjazde o 523 výškových metrov nižšie do cieľového Gapu. Z Bourg de Péage sa vydalo na 201 km trať 170 cyklistov, v pelotóne chýbal Greg van Avermaet, víťaz 13. etapy odcestoval domov pre narodenie potomka.

V úvode sa išlo po vetre a viacerí jazdci mali snahu dostať sa do úniku. Čelo sa miešalo a napokon sa vpredu vyprofilovala dvanásťčlenná skupina, v ktorej nechýbal ani Peter Sagan. Za dvanástkou sa pohybovala druhá skupina, v ktorej bolo ďalších dvanásť jazdcov. Zaujímavé bolo, že viaceré tímy mali svojich zástupcov v oboch skupinách. Pelotón a najmä tím Sky im nevenoval veľkú pozornosť, keďže v popredí chýbal niektorý z ašpirantov na celkové prvenstvo.

Na rýchlostnej prémii v Die na 87. km sa nestalo nič nečakané, Peter Sagan zobral bez väčších problémov 20 bodov za prvenstvo na páske. Druhá dvanástka sa k prvej postupne približovala. Naopak, pelotón akoby zastal. Jazdci tímu Sky si kontrolovali čelo balíka a pokojným tempom sa presúvali k Alpám.

Vďaka silnému vetru do chrbta bolo tempo cyklistov vysoké. Na 106. km sa obe vedúce skupiny spojili a pokračovali spoločne. Deväťdesiat kilometrov pred cieľom narástol ich náskok na desať minút a ďalej stúpal. Vpredu bolo 23 jazdcov, keďže začal zaostávať Laurent Didier. Na Col de Cabre na 130. km bol najlepší Serge Pauwels, v zjazde ukázal potom svoje schopnosti Peter Sagan. V tých chvíľach už bolo jasné, že únik vydrží až do konca. Pelotón rezignoval a strata neustále rástla. Na 155. km nastúpil Adam Hansen a odskočil z vedúcej dvadsaťtrojky. Za ním sa vydal Marco Heller. Dvojica začala stúpať na Col de Manse, medzi prenasledovateľmi aktívne pracoval Peter Sagan a postupne zmazali odstup. Nasledoval pokus Rubéna Plazu Molinu.

Sagan sa snažil ťahať prenasledovateľov, nikto mu nechcel striedať. Slovák predviedol v kopci skvelý výkon, jeho súperi išli za ním iba v háku. Na vrchole zobral jazdec tímu Tinkoff-Saxo 3 body za druhé miesto na horskej prémii. Sagan predviedol skvelý zjazd, stiahol minútový odstup na Rubéna Plazu na minimum, ale napokon prišiel do cieľa s odstupom 30 sekúnd. Tridsaťpäťročný Španiel dosiahol najlepší výsledok kariéry.

„Od tímu som dostal pred etapou voľnú ruku. V poslednom kopci som to skúsil, nastúpil som a zostal som prekvapený, že nikto nešiel so mnou. Napokon to stačilo na úspech a som rád, že som mohol triumfovať. Záverečný zjazd bol skutočne nebezpečný, mal som pár problémov, ale napokon som udržal svoj náskok. Mám veľkú radosť. Je to sen, keď vyhráte etapu na Tour de France. Hranica medzi úspechom a prehrou je veľmi tenká,“ povedal v prvej televíznej reakcii Plaza Molina.

Pelotón mal už aj dvadsaťminútové manko a odohrávali sa v ňom akoby druhé preteky medzi favoritmi. Stúpanie na Col du Manse oddelilo najlepších od zvyšku poľa. Veľmi dobrý výkon v ňom predviedol Vincenzo Nibali, ktorý sa pokúsil o útok a potom predviedol aj výborné zjazdárske schopnosti. Veľký odstup pred súpermi však nezískal.

16. etapa (Bourg de Péage – Gap, 201 km): 1. Rubén Plaza Molina (Šp.) Lampre – Merida 4:30:10 h, 2. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo +30 s, 3. Jarlinson Pantano (Kol.) IAM Cycling +36, 4. Simon Geschke (Nem.) Giant-Alpecin, 5. Bob Jungels (Lux.) Trek Factory, 6. Christophe Riblon (Fr.) Ag2r La Mondiale všetci +40, 7. Daniel Teklehaimanot (Eritrea) MTN-Qhubeka +53, 8. Thomas de Gendt (Belg.) Lotto-Soudal +1:00 min, 9. Luis Ángel Mate Mardones (Šp.) Cofidis +1:22, 10. Thomas Voeckler (Fr.) Europcar +1:22

Poradie po 16. etape: 1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 64:47:16 h, 2. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +3:10 min, 3. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +3:32, 4. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +4:02, 5. Alberto Contador (Šp.) +4:23, 6. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky +5:32, 7. Robert Gesink (Hol.) Lotto NL-Jumbo +6:23, 8. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana +7:49, 9. Bauke Mollema (Hol.) Trek Factory +8:53, 10. Warren Barguil (Fr.) Giant-Alpecin +11:03, … 26. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo +47:46

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) 405 bodov, 2. André Greipel (Nem.) 316, 3. John Degenkolb (Nem.) 264, 4. Mark Cavendish (V. Brit.) 192, 5. Bryan Coquard (Fr.) 122.

Vrchárska súťaž: 1. Chris Froome (V. Brit.) 61 bodov, 2. Joaquim Rodríguez (Šp.) 52, 3. Jakob Fuglsang (Dán.) 41, 4. Richie Porte (Aus.) 40, 5. Romain Bardet (Fr.) 38, … 37. Peter Sagan (SR) 3

Súťaž jazdcov do 25 rokov: 1. Nairo Quintana (Kol.) 64:50:26 h, 2. Warren Barguil (Fr.) +7:53 min, 3. Romain Bardet (Fr.) +10:00, … 5. Peter Sagan (SR) +44:36

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2015 #Rubén Plaza Molina