Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Júl 2013: Sagan rozbalil zelenú radosť pod Eiffelovkou

Stý ročník Tour de France mal aj slovenského hrdinu. Cyklistický supertalent Peter Sagan rozbalil veľkú radosť pod Eiffelovou vežou v zelenom štýle.

30.12.2013 06:48
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan v zelenom tričku na slávnostnom ceremoniáli v Paríži.
debata

Na poslednú etapu tohtoročných pretekov mu mechanici pripravili zelený bicykel a briadku i fúzy, ktoré zapustil pár týždňov pred štartom Tour, si zafarbil zeleným sprejom. Po večernej etape si pod Víťazným oblúkom obliekol zelený dres, ktorý považujú v pelotóne najslávnejších pretekov za druhý najcennejší.

V záverečnej, najprestížnejšej šprintérskej etape na parížskom bulvári Champs Elysées sa do cieľa rútili na čele Kittel, Greipel a Cavendish, ktorí si rozdelili prvé tri miesta. Za nimi v rovnakom čase Sagan. V tomto ročníku nebol najrýchlejším mužom pelotónu, ale zo šprintérov najvšestrannejším. V 21 etapách nazbieral sedem pódiových umiestení – jedno víťazstvo, štyri druhé miesta a dve tretie.

Presne toľko ich vybojoval aj rok predtým. Akurát ich hodnota nebola rovnaká. Mladík v premiére zaskočil svet troma prvými miestami, ktoré si pripísal už v úvode podujatia. K nim pridal tri druhé a jedno tretie miesto.

„Neviem povedať, kedy som prežíval väčšiu radosť,“ približoval v polovici júla svoje pocity. „Na každé z pretekov som nastupoval s inými predstavami i ambíciami. Radosť v cieli bola v oboch prípadoch obrovská. Pred rokom možno trochu nečakaná. Nedá sa byť vždy lepší ako rok predtým. Asi aj v budúcnosti to bude podobné – jeden ročník bude úspešnejší, ďalší menej.“

Výsledkovo boli tohtoročné preteky horšie, ale Saganovým hlavným cieľom bolo opäť si po záverečnej etape obliecť zelené tričko najúspešnejšieho jazdca v bodovacej súťaži. To sa mu splnilo. „Som veľmi spokojný s tým, čo som dosiahol. Teší ma, že som vyhral aspoň jednu etapu, hoci sa odo mňa asi očakávalo viac víťazstiev. Musím priznať, že som nebol na stej Tour v takej forme ako rok predtým. Platí však, že stále zbieram skúsenosti, ktoré sú veľmi dôležité.“ Jazdec tímu Cannondale sa stal len trinástym cyklistom, ktorý si viezol domov zelené tričko aspoň dva razy. Na Tour sa oň bojuje už šesťdesiat rokov.

„Dva ročníky, na ktorých som sa predstavil, sa nedajú porovnávať. Teraz to bol iný charakter i profil pretekov, aj sa jazdilo inak,“ vysvetľoval slovenský blesk, keď bilancoval obe podujatia. „Každý rok je Tour iná a to isté platí aj o jednotlivých etapách, majú vždy svoju históriu. Pred rokom sa viac striedali rovinaté etapy s kopcovitými. Teraz bolo v prvej časti veľa rovín a v závere organizátori zaradili do programu veľa ťažkých kopcov. Bolo to náročné a posledný týždeň som už rátal dni, keď sa preteky skončia.“

Sagan prekonával zložitú situáciu hneď v úvode. V prvej etape mal nepríjemný pád. Vyzeralo to všelijako. „Ale hovoril som si, že predsa po prvom dni z Tour neodídem…“

V roku 2012 získal v boji o zelené tričko viac bodov (421) ako v roku 2013 (409) a aj jeho náskok pred druhým bol výraznejší – najprv zdolal Greipela o 141 bodov, potom Cavendisha „len“ o 97. Napriek tomu mal pocit, že v repríze sa jeho triumf rodil ľahšie. „Myslím si, že to bolo o niečo jednoduchšie. Vlani pracoval tím najmä na Nibaliho, teraz na mňa. Ľahšie sa situácia kontrolovala,“ komentoval. Žilinský rodák považoval za najlepšiu siedmu etapu. Nielen preto, že v nej vyhral. „Celý tím predviedol kúsok, ktorý sa dávno na tomto podujatí nikomu nepodaril,“ tešil sa.

V polovici etapy do mesta Albi v stúpaní na horskú prémiu nasadili jazdci Cannondale pekelné tempo a rozdelili hlavnú skupinu. Odpísali najväčších Saganových súperov v boji o etapový triumf i zelené tričko, ktorí zostali vzadu. Celý čas potom jazdili na čele a zvyšovali náskok. V tejto etape si ho urobil aj Sagan – získal v bodovacej súťaži už bezmála stobodový náskok.

Rekordným držiteľom zelených dresov je nemecký šprintér Erik Zabel, ktorý triumfoval v tejto súťaži šesťkrát za sebou. Ak si Sagan udrží vysokú výkonnosť, môže zaútočiť na jeho postavenie. Na budúci mesiac bude mať len 24 rokov…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #ročenka 2013