Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Víťaz Vuelty Horner pije kolu a je hamburgery

Má cez štyridsať a doteraz bolo jeho maximom na Grand Tour deviate miesto na Tour de France pred troma rokmi. Americký cyklista tímu RadioShack Leopard Chris Horner však prekvapil celý cyklistický svet a zaslúžene triumfoval na 68. ročníku Vuelta a Espaňa. Prepísal pri tom historické tabuľky.

15.09.2013 18:36
Chris Horner Foto: ,
Chris Horner.
debata (1)

Prestížne preteky mali byť korisťou Taliana Vincenza Nibaliho. Líder Astany triumfoval tento rok na Giro d'Italia a na španielskych cestách vyhral aj pred troma rokmi. Počas celej sezóny časoval formu tak, aby zvíťazil až na dvoch podujatiach „veľkej trojky“. V trinástich etapách Vuelty mal na sebe červený dres pre lídra, ale v náročných kopcoch v Pyrenejách jednoducho nestačil na 41-ročného veterána, prvého amerického víťaza Vuelty.

Dvadsaťosemročný Talian nestíhal v záverečný týždeň odrážať všetky útoky svojich prenasledovateľov a v piatok prišiel o post lídra. Na Hornera strácal len tri sekundy a v predposlednej etape podnikal jeden útok za druhým, aby sa o trinásť rokov staršieho soka striasol. Nepodarilo sa mu to, naopak, prvý útok súpera nezachytil a stratil na neho ďalšiu pol minútu.

„Toto je historický moment. Stojím na prahu úspechu, po ktorom som túžil a bojoval celú svoju kariéru. Nepotrebujem čas, aby som si uvedomil, čo som dokázal. Viem to. Každý fanúšik doma pri televízore mohol sledovať legendárny moment, ktorý už možno nikdy viac neuvidí,“ vravel Horner v cieli predposlednej etapy. Stal sa najstarším víťazom jedného z podujatia Grand Tour v histórii.

Rodák z Okinawy sa začal v profi pelotóne výraznejšie presadzovať až po tridsiatke. Pred troma rokmi vyhral Okolo Baskicka a pred dvoma Okolo Kalifornie. Jeho vynikajúce výkony na Vuelte vyvolali v cyklistike už tradičné dopingové podozrenia. „Kto chce, nech o mne pochybuje. Má na to právo. Neviem, čo mu mám na to povedať. Moje výkony ma neprekvapili. Nikdy doteraz som nemal šancu naplno ukázať svoj potenciál počas trojtýždňových pretekov,“ zareagoval Horner počas druhého týždňa Vuelty.

„Pije kolu a je len hamburgery, snickersky a marsky. Ešte, že sa nestravuje zdravo, to by na neho asi nemal nik,“ cituje iDnes.cz českého cyklistu Leopolda Königa.

Záverečný etapa pre Matthewsa

V záverečnej 21. etape triumfoval Austrálčan Michael Matthews zo zoskupenia Orica-GreenEdge, druhý bol Tyler Farrar z USA (Garmin-Sharp), tretí bol tiež v rovnakom čase ako víťaz Nemec Nikias Arndt (Argos-Shimano).

Horner postavil základ svojho nečakaného triumfu v sobotu na Angliru, kde odolal v záverečnom drastickom stúpaní všetkým útokom o 13 rokov mladšieho Taliana Vincenza Nibaliho. V záverečných dvoch kilometroch mu dokonca ukázal chrbát a stratil sa mu v hmle. O deň neskôr Horner svoj červený dres obhájil až do madridského cieľa a dosiahol prvé víťazstvo na pretekoch elitnej kategórie Grand Tour v kariére.

„Je to tá najväčšia vec, ktorú som dosiahol. Stále nemôžem uveriť a ďakujem všetkým, ktorí mi pomáhali. Zdolal som veľkých šampiónov na čele s Nibalim. Toto je také krásne, že to nemôže byť pravda,“ uviedol v jednej z prvých reakcií v cieli Chris Horner a doplnil: „Vedel som, aké ťažké bude pre náš tím vyhrať Vueltu. Čelil som mladším cyklistom ako sú Nibali, Valverde či Joaquim Rodríguez. S mojím vystúpením som spokojný. Viem, že som prvý cyklista zo Severnej Ameriky, ktorému sa podarilo zvíťaziť na Vuelte v celkovom hodnotení. Aj z toho mám obrovskú radosť.“

V konečnej klasifikácii mal druhý Vincenzo Nibali z tímu Astana na Christophera Hornera odstup 37 sekúnd, na bronzovom stupienku skončil Španiel Alejandro Valverde zo zoskupenia Movistar s mankom 1:36 min. Slovensko nemalo na tohtoročnej Vuelte svoje zastúpenie.

21. etapa: Leganés – Madrid (109,6 km): 1. Michael Matthews (Aus.) Orica-GreenEdge 2:44:00 h, 2. Tyler Farrar (USA) Garmin-Sharp, 3. Nikias Arndt (Nem.) Argos-Shimano, 4. Gianni Meersman (Belg.) Omega Pharma-Quick Step, 5. Maximiliano Ariel Richeze (Arg.) Lampre-Merida, 6. Grega Bole (Slovin.) Vacansoleil-DCM – všetci rovnaký čas ako víťaz

Konečné poradie po 21. etape: 1. Christopher Horner (USA) RadioShack Leopard 84:36:04 h, 2. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana +37 s, 3. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +1:36 min, 4. Joaquim Rodríguez (Šp.) Kaťuša +3:22, 5. Nicolas Roche (Ír.) Saxo-Tinkoff +7:11, 6. Domenico Pozzovivo (Tal.) AG2R La Mondiale +8:00.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vuelta #Chris Horner