Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prvý špurt pelotónu na tohtoročnej Vuelte vyhral Matthews

Prvý hromadný špurt pelotónu na tohtoročnej Vuelte vyhral austrálsky cyklista Michael Matthews. Vedenie po piatej etape uhájil Talian Vincenzo Nibali.

28.08.2013 18:51 , aktualizované: 20:22
Michael Matthews Foto: ,
Víťazný Michael Matthews.
debata

Dvadsaťdvaročný Matthews z tímu Orica-GreenEdge bol vysoko už v utorkovej etape a v stredu svoje tretie miesto ešte vylepšil. Pre prvý triumf v kariére na Grand Tour si majster sveta do 23 rokov z roku 2010 došiel pred Argentínčanom Maximilian Richezom a Belgičanom Giannim Meersmanom.

„Mohlo vyhrať pokojne dvadsať iných jazdcov, ale môj tím ma doviezol vo výbornej pozícii a mal som dobré nohy, aby som to dokončil,“ uviedol Matthews, ktorý na veľkom trojtýždňovom podujatí štartuje prvýkrát. „Nečakal som pred štartom, že vyhrám, ale vedel som, že forma je dobrá,“ dodal a poďakoval športovému riaditeľovi Julianovi Deanovi, ktorý mu pomocou vysielačky poradil, čo ho čaká v záverečných kilometroch. „Keby mi to nepovedal, išiel by som ako slepý a ťažko by som vyhral.“

Mierne zvlnený terén 174 km dlhej etapy zo Soberu do Lago de Sanabria nahrával tomu, že by mohol po prvýkrát na tohtoročnej Vuelte sláviť úspech únik. Snažila sa o to pätica Winner Anacona, Nicolas Edet, Antonio Piedra, Jurgen Van De Walle a Arnaud Courteille, ktorá si v jednom momente vypracovala viac ako desaťminútový náskok.

Hlavné pole však začalo utečencov v závere stíhať a posledných dvoch Van De Walleho a Courteillea pohltilo necelé štyri kilometre pred cieľom.

V pelotóne v rovnakom čase ako víťaz došli všetci favoriti vrátane lídra Nibaliho, ktorý si udržal na čele priebežného poradia trojsekundový náskok pred Američanom Christopherom Hornerom. Slovensko nemá na pretekoch zastúpenie.

Štvrtková šiesta etapa z Guijuela do Cáceres meria 177,3 km.

Výsledky 5. etapy (Sober – Lago de Sanabria, 168,4 km): 1. Michael Matthews (Aus.) Orica-GreenEdge 4:28:23 h, 2. Ariel Maximiliano Richeze (Arg.) Lampre-Merida, 3. Gianni Meersman (Belg.) Omega Pharma-Quick Step, 4. Niklas Arndt (Nem.) Argos-Shimano, 6. Tyler Farrar (USA) Garmin-Sharp – všetci rovnaký čas ako víťaz

Poradie po 5. etape: 1. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana 18:43:52 h, 2. Christopher Horner (USA) RadioShack Leopard +3 s, 3. Nicolas Roche (Ír.) Saxo-Tinkoff +8, 4. Haimar Zubeldia (Šp.) RadioShack Leopard +16, 5. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +21, 6. Robert Kišerlovski (Chor.) RadioShack Leopard +26

debata chyba
Viac na túto tému: #Vuelta #hromadný špurt #matthews #5. etapa