Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zo Safari pod Víťazný oblúk. Šampión Froome je neobyčajne silný

To chlapča je posadnuté bicyklom. Túto vetu vyslovil v roku 1996 cyklistický tréner David Kinjah, keď videl 11-ročného šarvanca preháňať sa po prašných kenských cestách na starej beemikske.

23.07.2013 07:00
Christopher Froome Foto: ,
Christopher Froome.
debata

Ihneď z neho urobil člena a onedlho aj lídra svojej cyklistickej skupiny Safari Simbaz. Prešlo 17 rokov a z bicyklom posadnutého chlapca vyrástol šampión Tour de France. Zoznámte sa s Chrisom Froomom a jeho neobyčajným cyklistickým príbehom.

Jediný beloch medzi černochmi

Ako sa dá z kenskej dedinky Kikuyu dostať až na ožiarené pódium na parížskych Elyzejských poliach? Asi tak, že tvrdá práca a disciplína neboli pre Frooma cudzie pojmy už v útlom veku.

"Mal v sebe energiu aj za ostatných a bol aj neobyčajne ctižiadostivý. A bicykel miloval nadovšetko,“ spomína po rokoch Froomov prvý cyklistický mentor. Nemal to s ním jednoduché. Syn britského otca a kenskej mamy bol v dedinke Kikuyu 40 km severozápadne od hlavného mesta Nairobi jediným dieťaťom s bielou farbou pleti a tým aj zákonite čiernou ovcou. Prvý bicykel mu požičal jeden z učiteľov a poriadne na ňom ani nedočiahol na pedále.

„Rovesníci mu dávali pocítiť, že nie je ako oni. Zmenilo sa to až vtedy, keď si osvojil svahilčinu a najmä regionálny jazyk, akým sa rozprávalo v Kykuyu. Najlepší jazyk, ktorý ovládal, bol však ten cyklistický. V mladom veku si ordinoval obrovské dávky, až sme niekedy mali strach, aby ho to predčasne mentálne aj fyzicky neodrovnalo. Moje tréningové metódy boli tvrdé, ale on nikdy nereptal a nežiadal o výhody,“ cituje Kinjaha britský The Telegraph.

Sedemdesiatki­lometrové tréningy boli u chlapca na dennom poriadku a to dokonca aj vtedy, keď sa už ako stredoškolák vracal do Kene na prázdniny z Južnej Afriky.

V roku 2006 ešte reprezentoval na Hrách Commonwealthu Keňu, ale o rok neskôr sa stal profesionálom už s britským pasom. Zmluvu mu ponúkla Konica Minolta. Neskôr prestúpil do Barloworldu a jeho manažér Claudio Corti vyslovil prorocké slová. "Je vysoký a tenký, ale neobyčajne silný. Bude to vhodný typ pre dlhšie etapové preteky.” Mal pravdu.

Od roku 2010 bol bývalý Keňan už členom silného britského zoskupenia Sky a o rok neskôr už prišlo víťazstvo na Vuelte. "Má neobyčajnú víťaznú mentalitu. Čo si zaumieni, väčšinou aj splní,” postrehol manažér Sky Dave Brailsford.

Vlani robil Froome na Tour de France prvého domestika krajanovi Bradleymu Wigginsovi a skončil celkovo druhý. O rok už bez zraneného Wigginsa Tour ovládol prakticky systémom štart – cieľ. Po šiestej etape si zasadol pevne do sedla a už žlté tričko zo seba nezvliekol. Froome je silný v kopcoch, ale aj znamenitý časovkár. V jazde proti chronometru bol tretí najrýchlejší na olympijských hrách v Londýne.

God Save the Queen na Champs Elysée

Zdá sa, že Tour de France je v posledných rokoch najmä britská. Vlani zvíťazil Bradley Wiggins, teraz Chris Froome. A keď k tomu prirátame etapové víťazstvá Marka Cavendisha, zistíme, že Briti bodujú na všetkých frontoch. V nedeľu prišlo do centra Paríža pozdraviť ďalšieho svojho šampióna Tour niekoľkotisíc Britov. Hymnu God Save the Queen spievala možno aj polovica najznámejšieho bulváru na svete. A Froomovi stekali po tvári slzy.

„Nikdy nezabudnem na ten moment. O víťazstve na Tour de France som sníval ako chlapec a a teraz ho ako chlapec prežívam,“ citovali 28-ročného víťaza svetové agentúry.

Keď sa Froome ako kamzík driapal do ostrých pyrenejských a alpských stúpaní, nejednému fanúšikovi cyklistiky skrsla v hlave pochybnosť. Môže byť takto nadupaný jazdec vôbec čistý? Francúzi dokonca v jednej zo zákrut stúpania na Alpe d'Huez vyvesili obrovský transparent s nápisom „Froome dopé.“ Pochybnosti verejne vyslovili nielen fanúšikovia, ale aj médiá a bývalí jazdci.

Britský tím Sky zareagoval veľmi rýchlo. Výsledky Froomových antidopingových testov z posledného obdobia poskytol viacerým inštitúciám, vrátane Svetovej antidopingovej agentúry.

„Ľudia nech súdia až vtedy, keď dobre poznajú sitiuáciu. Oni Chrisa Frooma nepoznajú, vedia málo o jeho životnej ceste a napríklad aj o tom, že chce rovnako ako Armstrong sedemkrát vyhrať Tour de France. Nie však podvodmi, ale čisto,“ vraví jeho prvý tréner.

debata chyba