Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

15. etapa TdF: Stúpanie na Mont Ventoux preverí všetkých

Pätnásta etapa Tour de France meria 242,5 km a je najdlhšou v storočnicovom ročníku najslávnejších cyklistických pretekov. Začína sa v Givors a po troch horských prémiách štvrtej a jednom tretej kategórie vrcholí 21 km dlhým stúpaním na Mont Ventoux.

14.07.2013 07:00
Tour de France Foto: ,
Zatiaľ posledným víťazom na Mont Ventoux bol v roku 2009 Španiel Juan Manuel Garate
debata

Jeho víťaz vpíše svoje meno do zoznamu veľkých šampiónov, lebo Obor Provensálska týčiaci sa do výšky 1912 m je jedným z legendárnych kopcov Tour.

Na Mt. Ventoux sa prvý raz šliapalo v roku 1951 a zatiaľ posledný v ročníku 2009. Cieľom niektorej z etáp je po deviaty raz. Víťazmi na tomto kopci boli v minulosti také mená svetovej cyklistiky ako Eddy Merckx, Raymond Poulidor, Bernard Thévenet, Marco Pantani či Richard Virenque.

Stúpanie so špeciálnym štatútom „hors category“ na Mt. Ventoux sa začína v Bédoine vo výške 330 m a vrcholí po 20,8 km pri budove meteorologickej stanice vybudovanej v roku 1882, ktorá však už neslúži svojmu účelu. Priemerný sklon terénu je 7,5%, ale niektoré pasáže po desiatom a na konci po dvadsiatom kilometri majú viac ako 10%.

Mont Ventoux je skúškou odolnosti. Foto: SHUTTERSTOCK
Mont Ventoux Mont Ventoux je skúškou odolnosti.

Strašiaka z Mt. Ventoux robí pre cyklistov najmä kombinácia horúčavy so silným vetrom. Kopec má aj prezývku Veterná hora, lebo 240 dní v roku tam fúka vietor s rýchlosťou vyššou ako 90 km/h. V roku 1967 si vyžiadala Veterná hora najvyššiu daň. Britský cyklista Tom Simpson totálne vysilený spadol z bicykla a už ho neoživili. Neskôr sa zistilo, že okrem dehydrovaného organizmu jeho smrť spôsobila aj kombinácia amfetamínu s alkoholom, ktoré požil pred etapou.

Je pravdepodobné, že v cieľovom stúpaní zaútočia najodolnejší vrchári pelotónu, ale svoju pozíciu si budú strážiť aj najlepší muži celkového poradia na čele s lídrom Chrisom Froomom. Očakáva sa aj aktivita domácich cyklistov, keďže nedeľa 14. júla je zároveň Dňom dobytia Bastily, čiže francúzskym štátnym sviatkom. Náročná 15. etapa štartuje o 10.45 h, víťaz sa očakáva v cieli priližne o 17.40 h SELČ.

"Je to deň, keď na Tour už pôjde do tuhého. Veľa bude závisieť od počasia na Mont Ventoux. Ak bude hore fúkať protivietor a bude poriadne teplo, cyklisti to budú mať veľmi ťažké,“ tvrdí šampión Tour z roku 1987 Ír Stephen Roche.

tour-infografika-15etapa

Sagan o Mont Ventoux

Slovenský cyklista Peter Sagan (23) je zatiaľ neohrozeným lídrom bodovacej súťaže o zelený dres na Tour de France. Ako vidí nedeľňajšiu náročnú etapu so stúpaním na Mont Ventoux, ktoré si vyskúša prvý raz? „Neviem, čo môžem očakávať. Bolo mi povedané, že ide o slávne stúpanie vo veľkom teple a tiež že hore zvykne poriadne fúkať. Nemyslím si, že v tejto etape si pripíšem nejaké body,“ cituje Sagana server letour.fr.

debata chyba