Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Husársky kúsok LeMonda z roku 1989. Vyhral o 8 sekúnd a 82 metrov

Leto v roku 1989 bolo vo Francúzsku horúce. Cyklistov na Tour de France sužovali štyridsaťstupňové teplá, ale jeden Francúz si prešiel ozajstným peklom.

13.07.2013 11:00
Greg LeMond Foto:
Laurent Fignon a Greg LeMond v žltom.
debata

Fanúšikovským, mediálnym, no najmä svojím vlastným. Keď sa v parížskom cieli otočil za seba, nechcel veriť vlastných očiam. Laurent Fignon prehral s Gregom LeMondom o osem sekúnd. To ako keď si poriadne kýchnete a stačia vám povedať na zdravie. Nikdy predtým ani potom nebol súboj o žlté tričko napínavejší a nikto predtým ani potom nezvíťazil, resp. neprehral menším rozdielom. Po 3527 km v sedle bicykla delilo prvého a druhého muža konečného poradia od seba v prepočte 82 m. Pozvánka na zápis do knihy rekordov alebo návod na šľaktrafenie? Najskôr oboje.

Seriál: Z histórie Tour de France

Počas 100. ročníka Tour de France vám redakcia Pravda.sk prináša niektoré zaujímavé príbehy z histórie najpopulárnejších cyklistických pretekov na svete. Víťazstvá i prehry, pády a intrigy, doping, či smrť. Aj takéto bývali preteky Okolo Francúzska.

Čítajte seriál História Tour de France

Tour de France, logo

LeMonda takmer zastrelil švagor

Fignon a LeMond v minulosti zažili vrcholy aj pády (životné aj tie na dvoch kolesách) a teraz si to mali rozdať na ceste k ďalšej sláve. Málokto to už čakal. Fignon síce vyhral Tour v rokoch 1983 a 1984 a LeMond o dva roky neskôr, ale potom naberali ich cyklistické životy klesajúce parametre. LeMonda takmer zastrelil švagor na poľovačke, v tele mu uviazlo vyše 60 brokov a dobre že nevykrvácal. Fignon bol zasa v kuse zranený alebo chorý. Z posledných štyroch Tour dve nedokončil a na jednu radšej ani nenastúpil.

"Po tejto sezóne to už asi zabalím. Nevládzem a nemám na to,“ telefonoval LeMond manželke do Ameriky, keď sa na jar v osemdesiatom deviatom trápil na európskych klasikách. Fignon prekonal zložité obdobie lepšie a vyhral v tom roku nečakane Giro dˇItalia. V ružovom tričku z pódia v Miláne hrdo odkázal do sveta. "Verím si aj na Tour. Moja forma aj sebadôvera sú späť.“

Kedysi tímoví kolegovia, teraz nezmieriteľní rivali. Takú drámu, akú vyrobili tí dvaja, Stará dáma na svojej kľukatej púti históriou ešte nezažila. Fignon nastupuje na úvodný prológ v Luxemburgu ako favorit, LeMond sa spolieha na časovky, ale jeho forma v kopcoch bola neznámou. Blonďavý Francúz s konským chvostom na hlave je skôr zamračený a akoby zahľadený do seba, zatiaľ čo uhladený Kalifornčan je uvoľnený a rozdáva úsmevy. Pritom to má byť naopak. Fignon má k dispozícii jeden z najsilnejších tímov Super U, kde budú na neho pracovať všetci, kým LeMond po prestupe do priemerného ADR vie, že vo vysokých kopcoch to bude len na ňom.

Boj o sekundy a prezliekanie žltého trička

Začína sa neľútostný boj nie o minúty, ale o sekundy. V pelotóne sa ukrýva vyše 160 cyklistov, ale len dvaja sú podstatní. Po prológu je to remíza, lebo Francúz a Američan dosahujú navlas rovnaký čas. Potom nasleduje tímová časovka a po nej má Fignon 51 sekúnd k dobru. Super U je reálne vyššia trieda ako ADR. Prvá z troch individuálnych časoviek sa jazdí v Rennes a LeMond zaberá naplno. Vedie po nej o 5 sekúnd. Nasleduje pyrenejská previerka s cieľovým stúpaním na Superbagneres a Fignon je späť v žltom. Aj keď len o dve sekundy.

Druhá časovka v Orciéres-Merlette a druhý úder LeMonda. Posúva sa na čelo o 40 sekúnd. Po 16. etape s cieľom v Briancone cyklista s prezývkou LeMonster zvyšuje náskok na 53 sekúnd a Fignon má problémy. Prichádza však legendami opradené stúpanie na Alpe d'Huez a Fignon je v obávaných alpských serpentínach ako doma. V cieli je o 1:19 min rýchlejšie ako LeMond a za frenetického nadšenia francúzskeho publika sa opäť prezlieka do žltého.

V etape do Villard de Lans pridáva ďalšie cenné sekundy a pred záverečnou časovkou má pred veľkým súperom náskok 50 sekúnd. "Malo by to stačiť,“ píše L'Equipe a jeho vyslaní reportéri už chystajú mimoriadnu prílohu. "Budeme mať po troch rokoch opäť domáceho víťaza,“ jasá v titulku pred rozhodujúcou nedeľou France Soir. Novinár, čo to napísal, dostal neskôr pokutu.

Takto plece pri pleci bojovali Fignon (vľavo) a... Foto: SITA/AP, Lionel Cironneau
France Obit Fignon Takto plece pri pleci bojovali Fignon (vľavo) a LeMond o víťazstvo na Tour de France.

Časovka všetkých časoviek

Aj keď záverečná etapa Tour s cieľom v Paríži býva spravidla len manifestačnou jazdou a popíja sa počas nej šampanské, teraz urobili organizátori výnimku. Akoby tušili, že to bude boj o galusku bicykla až do konca. Dvadsaťpäť kilometrov je na zmazanie takmer minútového náskoku súpera málo. Zhoduje sa na tom väčšina expertov a zrejme všetci francúzski fanúšikovia. Aj jeden z dvoch hlavných protagonistov LeMond volí umiernený tón.

"Nemám formu spred niekoľkých rokov, najmä v stúpaní na Alpe d'Huez mi dal Fignon pocítiť, kto je lepší. Na druhej strane, nikdy predtým som s ním časovku neprehral.“

Je nedeľa 23. júla 1989 a 25 km z Versailles do Paríža musí určiť víťaza. Fignon pred štartom prichádza k LeMondovi a posmešne mu vraví: ,,,Gratulujem k druhému miestu. Dnes to bude môj deň,“ píše vo svojej knihe Príbehy Starej dámy český autor Tomáš Macek.

Američan štartuje dve minúty pred Francúzom a skôr než si sadne na svoj stroj, žiada tímových kolegov, aby mu nedávali informácie o medzičasoch.

"Chcem byť maximálne koncentrovaný v každej sekunde, lebo každá sekunda môže byť rozhodujúca.“

Fignon, naopak, hlásenia o priebežnom stave vyžaduje. Keď mu na desiatom kilometri hlásia, že Američan ukrojil z jeho náskoku už 19 sekúnd, na pokoji mu to nepridá. O osem kilometrov je dolu ďalších 10 sekúnd a Francúz prepadá panike. To snáď nie…

Rozhodujúca časovka na TdF v roku 1989.

LeMond na špeciálne upravenom bicykli s prídavnými triatlonovými riadidlami a v aerodynamickej prilbe odjazdí najrýchlejšiu časovku všetkých čias s rýchlostným priemerom 54,54 km. Francúzi ešte stále veria, že mu to nebude stačiť. Keď sa na Champs-Elyseés objavuje Fignon, má k dobru už len dve sekundy. Husté špalieri nabité fanúšikmi tušia, že je zle. Do konca zostáva ešte niekoľko stoviek metrov. Ich žltý jazdec dáva do toho všetko, ale v cieli časovky je o 58 sekúnd pomalší ako LeMond. Rýchla matematika je neúprosná.

Američan vyhráva v Paríži nad Francúzom o 8 sekúnd. Keď sa Fignon dozvedá od maséra, že prehral a o koľko prehral, takmer skolabuje a rozplače sa. Ako neskôr uviedol vo svojej autobiografii, prvý raz od detstva.

"Odmietam výplody, že som prehral túto Tour preto, že mám vlasy v cope. Skôr sa mal podať protest proti riadidlám, ktorý použil LeMond na svojom bicykli,“ vyhlásil Fignon. Fakt je taký, že okrem LeMonda ho zdolala aj moderná technika. Cyklistickí experti vyrátali, že aerodynamické doplnky pomohli Američanovi získať nad veľkým súperom takmer minútu k dobru.

LeMond sa tešil z veľkého víťazstva, ale svojím diplomatickým vyjadrením si aspoň čiastočne vyžehlil u Francúzov to, čo vyparatil v parížskej časovke.

"Čo je to osem sekúnd? Túto Tour sme vyhrali dvaja. História si to bude možno pamätať inak, ale je práve takto,“ vyhlásil.

Smutný koniec francúzskeho šampióna

Greg LeMond potom ešte vyhral Tour de France aj o rok a s tromi prvenstvami sa zaradil medzi veľké postavy cyklistickej histórie. Fignon zostal na dvoch víťazstvách a neskôr ho postihol krutý osud. O 20 rokov neskôr mu diagnostikovali rakovinu pankreasu v pokročilom štádiu. Dal sa na liečbu, bojoval ako za starých čias, ale 31. augusta 2010 zákernej chorobe podľahol.

"Boli sme tímoví kolegovia, neskôr nezmieriteľní súperi, ale naozaj dobre som ho spoznal až po skončení kariéry. Vtedy sme sa už vedeli porozprávať nielen o cyklistike. Toto je veľmi smutný deň,“ vyhlásil LeMond po Fignonovej smrti.

debata chyba