Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Pyrenejach úradoval už žltý Froome, Velits si výrazne polepšil

Pelotón Tour de France zavítal d Pyrenejí a zrazu je všetko inak. Britský cyklista Chris Froome sa stal víťazom náročnej 8. etapy z Castres do Aix 3 Domaines (195 km) a obliekol sa do žltého dresu lídra pretekov. Vyzliekol z neho Juhoafričana Daryla Impeya.

06.07.2013 17:05 , aktualizované: 17:45
Cycling Tour de France Foto: ,
Cyklisti tímu Sky podľa predpokladov režírovali prvú pyrenejskú etapu na Tour de France.
debata (13)

Líder tímu Sky skvelou sólojazdou v záverečných piatich kilometroch cieľového stúpania do Aix 3 Domaines ukázal všetkým chrbát a potvdil, že je najväčším favoritom storočnicovej Tour.

Druhý finišoval s odstupom necelej minúty ďalší jazdec tímu Sky Austrálčan Richie Porte a tretí skončil líder Movistar Španiel Alejandro Valverde (+1:08). Rovnaké poradie, teda Froome, Porte a Valverde je aj na prvých troch priečkach celkovej klasifikácie. Až ôsmy prišiel do cieľa prvej pyrenejskej etapy favorizovaný Španiel Alberto Contador (Saxo-Tinkoff) a za svojím najväčším rivalom Froomom zaostal o 1:45 min.

Slovenský cyklista Peter Velits skončil v cieľovom kopci na 31. mieste so stratou šesť a pol minúty za Froomom a po Michalovi Kwiatkowskom (20.) bol druhý najlepší zo svojho tímu Omega – Pharma QuickStep. Celkovo sa Velits posunul z 85. miesta už tesne za najlepšiu päťdesiatku, za Froomom zaostáva na 57. mieste o 24:02 min.

Peter Sagan, ktorý po triumfe v predchádzajúcej etape do Albi avizoval pokojnejšíe tempo, nebol medzi prvými päťdesiatimi v cieli etapy. Napokon obsadil 123. miesto so stratou 29:12 min a celkovo je sedemdesiaty. Naďalej je však s veľkým náskokom na čele bodovacej súťaže.

Najväčší favorit Chris Froome je už v žltom. Foto: SITA/AP, Laurent Cipriani
Tour de France Najväčší favorit Chris Froome je už v žltom.

Prvé pyrenejské stúpania poriadne preverili schopnosti ašpirantov na celkové prvenstvo. Samozrejme, nechýbal únik. Hneď po štarte zaútočil Johnny Hoogerland, ku ktorému sa pridali Jean-Marc Marino, Christophe Riblon a Rudy Molard. Postupne si toto kvarteto vypracovalo desaťminútový náskok, ktorý zásluhou najmä tímu Orica-GreenEdge začal klesať.

Na rýchlostnej prémii na 119,5. km sa pobili šprintéri o 5. miesto, André Greipel zdolal Petra Sagana aj Marka Cavendisha. Následne sa začalo 15,3 km dlhé stúpanie na Col de Pailhéres do nadmorskej výšky 2001 m, čo je najvyšší bod tohtoročnej Tour. Tam sa únik bojovnej štvorice stal minulosťou.

Pelotón sa postupne delil na menšie skupinky, s najlepšími už nedokázali držať krok ani Slováci Sagan a Velits. Čelo ovládol tím Sky. Pred vrcholom zaútočil Kolumbijčan Nairo Quintana z Movistar a vyhral horskú prémiu špeciálnej kategórie. Za ním jazdili už všetci favoriti.

Britský tím Sky nasadil vysoké tempo a 5 km pred cieľom už boli s Quintanom vpredu len jeho zástupcovia Froome a Richie Porte a tiež trio Alberto Contador, Roman Kreuziger a Alejandro Valverde. Jazdci Sky však pokračovali v pekelnom tempe, Porte roztrhal aj túto skupinu a pripravil najlepšiu pozíciu pre svojho lídra Frooma.

„Som rád, že už v prvej pyrenejskej etape sme ukázali svoju silu. Ďakujem všetkým kolegom z tímu za skvelú podporu a spoluprácu. Zajtra to ale musíme potvrdiť,“ povedal Chris Froome v prvom interview pre Eurosport.

Tour de France 2013
8. etapa (Castres – Ax 3 Domaines, 195 km): 1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 5:03:18 h, 2. Richie Porte (Aus.) Sky +51, 3. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +1:08, 4. Bauke Mollema (Hol.) Belkin +1:10, 5. Laurens Ten Dam (Hol.) Belkin +1:16, 6. Mikel Nieve (Šp.) Euskaltel +1:34, 7. Roman Kreuziger (ČR) Saxo-Tinkoff, 8. Alberto Contador (Šp.) Saxo-Tinkoff, 9. Nairo Quintana (Kol.) Movistar, 10. Igor Anton (Šp.) Euskaltel – Euskadi všetci +1:45, … 31. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step +6:30, 123. Peter Sagan (SR) Cannondale +29:12.

Poradie po 8. etape: 1. Chris Froome (V. Brit.) Sky 5:03:18 h, 2. Richie Porte (Aus.) Sky +51 s, 3. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +1:25 min, 4. Bauke Mollema (Hol.) Belkin +1:44, 5. Laurens Ten Dam (Hol.) Belkin +1:50, 6. Roman Kreuziger (ČR) Saxo-Tinkoff +1:51, 7. Alberto Contador (Šp.) Saxo-Tinkoff +1:51, 8. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +2:02, 9. Joaquim Rodriguez (Šp.) Kaťuša +2:31, 10. Michael Rogers (Aus.) Saxo-Tinkoff +2:40, … 57. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step +24:02, 70. Peter Sagan (SR) Cannondale +29:38.

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Cannondale 234 bodov, 2. André Greipel (Nem.) Lotto-Belisol 141, 3. Mark Cavendish (V. Brit.) Omega Pharma-Quick Step 128, 4. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša 111, 5. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Sky 88.

Cieľ bol bodovať na prémii, tvrdí Sagan
Peter Sagan v prvej pyrenejskej etape bojoval o body na rýchlostnej prémii. Podarilo sa mu ich získať desať a upevniť si tak vedenie v bodovacej súťaži. „Cieľom bolo, aby som bodoval na rýchlostnej prémii. Utrhli sa však v úvode štyria jazdci, takže išlo o ďalšie priečky. Boli sme na čele pelotónu, chalani opäť skvele zapracovali. Dostal sa predo mňa Greipel, ale to nevadí,“ komentoval Sagan. Jeho manažér Jozef Korbel sprostredkoval aj ďalšie Petrove pocity z náročnej etapy: „Potom som sa ocitol už v grupete s viacerými špurtérmi a sledovali sme si čas, aby sme prišli do cieľa v limite. Momentálne som unavený. Zajtrajšia etapa bude ešte horšia, takže uvidíme.“

13 debata chyba