Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sen sa mu splnil za dva dni. Impey je prvý Juhoafričan v žltom na Tour

Neprišiel som na Tour de France s tým, že si oblečiem na seba žltý dres. Ale keď náš tím vyhral tímovú časovku, začal som o tom snívať.

05.07.2013 07:30
Tour de France Foto: ,
Daryl Impey sa teší z najkrajšieho momentu svojej kariéry.
debata

To sú slová Daryla Impeya, prvého juhoafrického cyklistu, ktorý sa stal lídrom Tour de France v histórii.

Trvalo iba dva dni, kým sa mu sen splnil. V utorok austrálsky tím Orica GreenEdge triumfoval v časovke a o dva dni neskôr bol už Impey v žltom. Z najcennejšieho trička vyzliekol tímového kolegu Simona Gerransa. Presnejšie povedané, Gerrans mu to sám umožnil. Pred cieľom v Montpellieri pracoval pre šprintérskeho lídra tímu Matthewa Gossa a napokon zaostal o 5 sekúnd. Impey skončil v etape trinásty v čase víťaza Andreho Greipela. To rozhodlo o prezliekaní žltého trička. Gerrans sa zosunul na tretie miesto.

„Musím sa poďakovať Simonovi. Je to veľký šampión. Žltý dres je od neho krásny darček. Niekedy sú vám hviezdy priaznivo naklonené a toto bol jeden z tých momentov,“ citoval Impeya v cieli server cyclingnews.com. "Byť v žltom na Tour de France v jeho stej edícii je ako krásny sen. To mi môže zmeniť kariéru,“ verí 28-ročný rodák z Johannesburgu.

Daryl Impey v žltom tričku na pódiu. Foto: SITA/AP, Laurent Cipriani
Tour de France Daryl Impey v žltom tričku na pódiu.

Juhoafrická cyklistika dosiahla po šiestich rokoch na Tour ďalší míľnik. V roku 2001 zaznamenala prvú účasť svojho jazdca na najslávnejších pretekoch sveta a o šesť rokov neskôr aj prvé etapové víťazstvo. Obe dosiahol Robbie Hunter. Zaujímavé je, že zvíťazil v etape s cieľom v Montpellieri, kde sa teraz Impey obliekol do žltého.

Práve Hunter bol pre Impeya v minulosti tým človekom, ktorý mu pomohol dostať sa do sveta veľkej cyklistiky. V roku 2010 mu zabezpečil miesto v tíme RadioShack, keď jeho predchádzajúci chlebodarca Barloworld stratil sponzora.

„Robbie patrí k tým ľuďom, ktorí najviac ovplyvnili moju kariéru. Roky niesol zástavu juhoafrickej cyklistiky. Teraz som pripravený ho nahradiť,“ tvrdí nový líder Tour de France.

Ešte v roku 2009 vyhral Impey preteky Okolo Turecka. Na ich záver však spomína nerád. Po ataku Thea Bosa skončil s početnými zraneniami v jednej z bariér a liečil sa niekoľko mesiacov. Pred rokom už ako jazdec Orica GreedEdge vyhral etapu Okolo Baskicka a absolvoval aj svoju prvú Grand Tour – Giro d'Italia.

„Prišiel som do Oricy ako jeden z domestikov, ale čoskoro zistili, že mám na viac. V tíme mi veria a som z toho šťastný,“ tvrdí Impey, ktorý je úradujúcim šampiónom JAR v časovke.

Žltý dres by si chcel udržať minimálne do sobotňajšej 8. etapy, ktorá zavedie pelotón do Pyrenejí a šance vrchárov výrazne stúpnu.

debata chyba