Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan potešil fanúšikov, keď vyšiel z autobusu. Bude v pohode

Waterloo favoritov, ale aj pády, organizačné zmätky a chaos v cieli. To boli sprievodné znaky úvodnej etapy storočnicovej Tour de France.

29.06.2013 22:59
Tour de France Foto: ,
Takto nakladali do tímového autobusu nemeckého časovkára Tonyho Martina.
debata (1)

Takmer 200 km sa na cestách Korziky nič extra nedialo. Pokojný priebeh etapy z Porto Vecchio do Bastie (213 km) narušil len únik pätice menej známych jazdcov, ktorý pelotón zlikvidoval v dostatočnom predstihu. Potom sa však začali diať veci.

Autobus vyslobodený v hodine dvanástej
Približne 20 km pred cieľom sa objavila informácia o zaseknutom autobuse tímu Orica GreenEdge, ktorý uviazol pod cieľovým bannerom a zostal nehybne stáť. Ak by sa autobus nepodarilo dostať z cieľového priestoru, etapu by museli anulovať. Uvažovalo sa aj o presunutí cieľa o 3 km skôr ako bol pôvodne určený, dokonca o tom informovali aj cyklistov na trati, ale k tomu nakoniec nedošlo. Približne 5 minút pred príchodom pelotónu šofér autobusu vďaka mierne sfúknutým pneumatikám vycúval a uvoľnil miesto pre najlepších špurtérov. Austrálsky tím sa však nevyhol pokute 2000 dolárov.

Tímový autobus Orica GreenEdge zakliesnený v... Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Cycling Tour de France Tímový autobus Orica GreenEdge zakliesnený v cieli napínal nervy organizátorov.

"Náš šofér sa riadil presnými pokynmi a napriek tomu zostal zakliesnený s autobusom pod cieľovou bránou. Ten istý autobus sme na Tour používali aj vlani a nič mimoriadne sa nestalo. Vďaka všetkým, ktorí sa podieľali na vyriešení tohto problému,“ poďakoval sa športový riaditeľ tímu Orica GreenEdge Matt White.

Do Sagana narazili zozadu, nemohol pádu zabrániť
Autobus síce odišiel včas, ale v závere nefinišoval ani zďaleka kompletný balík cyklistov. Medzi najlepšími chýbal aj Slovák Peter Sagan, ktorý sa približne 5 km pred páskou nevyhol hromadnému pádu. Do cieľa prišiel v sprievode svojich tímových kolegov v pokojnom tréningovom tempe. Napriek tomu, že pád sa udial mimo trojkilometrovej ochrannej zóny, organizátori spravili ústretové gesto a všetkým cyklistom, ktorí sa do neho zaplietli, prisúdili čas víťaza pretekov.

"Oškretý zadok, stehno aj chrbát, ale dúfam, že to bude v pohode,“ boli prvé Saganove slová, keď sa vynoril z autobusu svojho tímu Cannondale. "Aj by som sa zrejme tomu pádu vyhol, ale narazili do mňa zozadu a s tým som už nemohol nič robiť,“ vysvetlil obhajca zeleného dresu pre najlepšieho špurtéra.

Peter Sagan si upravuje slúchadlo v uchu počas... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Peter Sagan Peter Sagan si upravuje slúchadlo v uchu počas prvej etapy na Korzike.

Sagana počas úvodnej etapy Tour povzbudzoval aj jeho početný fanklub zo Slovenska. Keď vyšiel z tímového autobusu živý a zdravý, niekoľko desiatok Slovákov pred ním si vydýchlo a zaburácalo.

"Je nás tu 25 ľudí len v našej skupine, ale takých skupín jsme videli oveľa viac. Prišli sme Peťa povzbudiť, veď obhajuje zelený dres,“ povedal pre TV JOJ prvý Saganov tréner Peter Zanický.

Tony Martin má otras mozgu aj pomliaždeniny
Hoci etapu vyhral skvelý Nemec Marcel Kittel, najvážnejší súperi Sagana v boji o zelené tričko tiež nič nezískali. Mark Cavendish finišoval na 58. mieste, Andre Greipel dostal defekt a Matthew Goss spadol v poslednej zákrute pred cieľom. Klasifikovali ich na 196., resp. 188. mieste.

„Nebol som v tom páde, ale zostal som vzadu. Keď nám do vysielačiek 5 km pred cieľom oznámili, že cieľ bude už o 2 km, nastal chaos. Hľadali sa narýchlo pozície a to viedlo aj k pádu,“ komentoval Mark Cavendish. On síce nespadol, ale jeho kolega z tímu Omega Pharma – QuickStep a úradujúci majster sveta v časovke Tony Martin áno. V cieli ho museli s podozrením na zlomenú kľúčnu kosť previezť do nemocnice.

Medzi účastníkmi pádu nechýbal ani favorit... Foto: SITA/AP, Stephane Mantey
Tour de France Medzi účastníkmi pádu nechýbal ani favorit Alberto Contador (v sede s číslom 91.)

„Zlomené nemá nič, ale zato otras mozgu a pomliaždenie na ľavej strane pľúc. Tiež má poškodené mäkké tkanivo na boku, hrudníku, ramene a tiež chrbte. Okrem toho aj päťcentimetrovú ranu na ľavom lakti. O jeho prípadnom štarte v 2. etape sa rozhodne ráno,“ píše sa v tlačovej správe tímu OPQS.

1 debata chyba