Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Korzika, dvakrát Alpe d'Huez aj večerný Paríž

Štart na čarokrásnej Korzike, cieľ jednej z časoviek na pútnickom mieste MontSaint-Michel, ale aj veterná lotéria na Mont Ventoux, dvojnásobná porcia horskej klasiky na Alpe d'Huez či parížsky záver prvý raz vo svetle reflektorov a pouličných lámp.

28.06.2013 16:10
Mont Saint-Michel Foto:
Mont Saint-Michel v Normandii.
debata

Storočnicová Tour de France pozýva od 29. júna do 21. júla na najväčšie cyklistické divadlo na svete.

Organizátori dali stému ročníku najslávnejších cyklistických pretekov vzletný prívlastok stopercentne mýtické. Sľubujú ostré dojazdy na rovine, horské peklo v Pyrenejach a Alpách a najmä pravú cyklistickú vášeň.

"Isté je, že jubilejný ročník bude iba francúzsky. Po desiatich rokoch pelotón Tour nevkročí na územie inej krajiny než svojej domovskej,“ uviedol v príhovore riaditeľ pretekov Christian Prudhomme.

Cyklisti majú pred sebou 3479 km, ktoré im spestrí šesť horských previerok so štyrmi dojazdami do kopca, náročné budú aj dve individuálne a jedna tímová časovka. Špičkoví časovkári sa však netešia, lebo oproti vrchárom budú tentoraz v defenzíve.

Boje o jednotlivé tričká (to zelené bodovacie obhajuje Slovák Peter Sagan) odštartujú 29. júna prvý raz v histórii na stredomorskom ostrove Korzika, kde sa uskutočnia hneď tri etapy. Nasledovať bude prechod na kontinent, niekoľko etáp po rovine so šprintérskym rukopisom a neskôr Pyreneje a Alpy. Vrchol storočnicového programu by mal prísť v 18. etape, keď pretekári až dvakrát absolvujú legendárnych 21 zákrut pod Alpe d'Huez – prvý raz ako prejazd a druhý raz do cieľa etapy. Záverečná 21. etapa bude vrcholiť 21. júla za súmraku na parížskych Elyzejských poliach a pri rozsvietenom Víťaznom oblúku.

Takto pred dvoma rokmi stúpal Peter Velits... Foto: Daniel Šarga
Peter Velits Takto pred dvoma rokmi stúpal Peter Velits (vľavo) na Alpe d'Huez. Vtedy ešte v drese tímu HTC Highroad. Tento rok by si to mal zopakovať ako člen tímu Omega Pharma - QuickStep.
  • 21 etáp = 3479 km
  • 7 rovinatých etáp
  • 5 etáp s mierne zvlneným povrchom
  • 6 horských etáp so 4 koncovkami v kopci
  • 2 individuálne časovky
  • 1 tímová časovka
  • 2 voľné dni
  • priemerná dĺžka etapy je 181 km
  • 10 nových etapových centier

Porto-Vecchio, Bastia, Ajaccio, Calvi, Cagnes-sur-Mer, Saint-Gildas-des-Bois, Saint-Pourçain-sur-Sioule, Givors, Chorges, Annecy-Semnoz

Čo treba vidieť?

Korzika
Viete, v ktorom francúzskom regióne ešte ani raz nezazreli pestrofarebnú karavánu Tour de France? Na Korzike. Ale o niekoľko dní to už nebude platiť. Organizátori venovali tomuto čarokrásnemu ostrovu v Stredozemnom mori hneď tri úvodné etapy a zriekli sa aj klasického prológu.

Prvá z nich z Porto Vecchia do Bastie meria 213 km, druhá vrcholí po 156 km v Ajacciu, rodisku Napoleona Bonaparteho. Tam sa objavia už aj prvé kopce a v stúpaní na Col de Vizzavona (1163 m) sa cyklisti dostanú prvý raz do tisícmetrovej výšky. Vizzavona sa nachádza medzi dvoma najvyššími kopcami Korziky Monte d'Oro (2389 m) a Monte Renoso (2352 m). Jej úbočia pokrývajú husté borovicové lesy, ktoré patria medzi najkrajšie na svete.

"Dovolenka na Korzike môže byť fajn, ale zo sedla bicykla to bude iné. Na ostrove sa jazdí inak ako na pevnine. Cyklistov čakajú kľukaté a úzke cestičky a dôležité bude vyhnúť sa pádom. Keďže prvá etapa je po rovine, možnosť obliecť si na seba žltý dres lídra hneď v úvode pretekov sa otvára najmä pre klasických šprintérov,“ upozorňuje server The Inner Ring. My veríme, že aj pre Slováka Petra Sagana.

Časovka s cieľom na Mont Saint Michel
Prvá individuálna časovka z Avranches do Mont Saint Michel (11. etapa, 33 km) je takmer totálna rovina, ale veľkým lákadlom je cieľové miesto. Skalný ostrov ktorý meria po obvode kilometer a jeho hradby sa týčia do výšky 80m, je jedným z najatraktív­nejších miest nielen v Normandii, ale aj v celom Francúzsku. Ročne ho navštívia 3 milióny ľudí. Od 8. storočia je sídlom kláštora, postaveným v románskom štýle. Pozornosť turistov púta aj veľké prílivové divadlo v zátoke, keď počas odlivu a prílivu výška vody stúpne aj o 15m.

Toto majstrovské dielo stredovekej architektúry aj prírody sa nachádza na listine svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Najdlhšia etapa a veterná lotéria na Mont Ventoux
Kto by nechcel vyhrať etapu na slávnom kopci Mont Ventoux a navyše v Deň dobytia Bastily? Je isté, že celé Francúzsko bude 14. júla tlačiť svojich najlepších cyklistov čo najrýchlejšie do cieľa najdlhšej etapy stého ročníka Tour.

Pätnásta etapa z Givors na Mont Ventoux s dĺžkou 242,5 km a cieľovým stúpaním do výšky 1912 m bude veľká chuťovka. Posledné kilometre na holom vápencovom kopci prakticky bez vegetačného krytu sú v silnom vetre veľkou skúškou odvahy a vytrvalosti každého pretekára. Hovorí sa, že na Mont Ventoux fúka vietor 240 dní v roku priemernou rýchlosťou vyššou ako 90 km/h. Rekordné čísla sily vetra presahujú 300 km/h.

Mont Ventoux je skúškou odolnosti. Foto: SHUTTERSTOCK
Mont Ventoux Mont Ventoux je skúškou odolnosti.

Dvakrát Alpe d'Huez v jednej etape
Ak sa čakalo, že stý ročník Tour de France ponúkne niečo špeciálne a výnimočné, tak to bude práve 18. etapa s dvojnásobným výstupom na Alpe d'Huez. Legendárny kopec s 21 ostrými zákrutami a priemerným sklonom terénu 8,1% prejdú cyklisti dvakrát v rozpätí 50 km, pričom druhé stúpanie bude cieľové do výšky 1850 m. Dovedna ich teda čaká 29 km len v prekonávaní výškových rozdielov na tomto jednom kopci. Očakáva sa, že im pritom bude robiť spoločnosť viac ako pol milióna fanúšikov z celého sveta. Alpe d'Huez (alebo aj Slnečný ostrov) je od roku 1952 takmer neoddeliteľnou súčasťou Tour de France. Odvtedy absolvovali tento výšľap 27-krát. Zatiaľ naposledy v roku 2011, keď mali slovenskí fanúšikovia možnosť vidieť aj udatný boj Petra Velitsa, ktorého vtedy klasifikovali na 4. mieste.

21. etapa: Versailles – Paríž (Champs Élysées) 133,5 km
Zažili ste už Paríž vo svetle reflektorov? Ak vám nebude prekážať, že okolo vás bude na uliciach milión ľudí, tak si príďte vychutnať 21. júla večer záver storočnicovej Tour. Organizátori odeli poslednú etapu do vskutku slávnostného šatu. Venovali jej trochu menej svetla a trochu viac romantiky.

Štartovať sa bude o 17.45 h v záhradách svetoznámeho zámku Versailles, cyklisti prefrčia popri pamätníku venovanom francúzskej cyklistickej ikone Jacquesovi Anquetilovi, prejdú sa aj po nádvorí Louvru a finišovať budú v Paríži za súmraku pod rozsvieteným Víťazným oblúkom na jednom z najznámejších bulvárov sveta. "Víťaza očakávame v cieli približne o 21.45 h. Bude to magické,“ sľubuje za organizátorov Jean Francois Pescheux.

Záverečný špurt na Champs-Élysées 2012. Vľavo... Foto: SITA
Záverečný špurt na Champs-Élysées. Záverečný špurt na Champs-Élysées 2012. Vľavo Cavendish, v zelenom Peter Sagan.
debata chyba