Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Suverénny víťaz Gira po Tour de France netúži

V Brescii to bola v nedeľu rodinná oslava Nibaliovcov. Nechýbala manželka Rachel, otec Salvatore, mama Giovanna, ale aj dedko Vincenzo, ktorý talianskym reportérom ochotne ukazoval fotky ako učil malého „Enzina“ jazdiť na trojkolke.

27.05.2013 18:38
Nibali Foto: ,
Vincenzo Nibali
debata

Prítomný bol aj bratranec Giuseppe Bongiovanni. Vraj niekoľkokrát navštívil svätyňu v Tindari, kde sa modlil k Čiernej Madone. Prosil o víťazstvo na veľkých pretekoch pre bratranca. Jeho prosby boli vyslyšané.

Nielen najbližšia rodina, ale celé Taliansko oslavuje nového športového hrdinu Vincenza Nibaliho. Cyklistu s prezývkou „Žralok z Messiny“ a prvého víťaza Giro d'Italia narodeného na Sicílii.

"Splnil sa mi detský sen a na pódiu sa mi do očí tisli slzy. Ani som poriadne nemohol odspievať hymnu,“ priniesli prvú spoveď nového šampióna svetové agentúry.

Dvadsaťosemročný Nibali ovládol 96. ročník Giro d'Italia suverénne. Od ôsmej etapy mal na sebe ružový dres lídra a prišiel v ňom až do cieľa v Brescii. S komfortným náskokom takmer piatich minút pred Kolumbijčanom Rigobertom Uranom. Vyhral 8. etapu, horskú časovku na 20,6 km s takmer minútovým náskokom pred Španielom Sánchezom. To mu však nestačilo. Skutočný dôkaz o svojej sile podal až v predposlednej 20. etape, keď v záverečnom stúpaní v snehovej metelici na Tre Cime di Lavaredo vo výške 2304 m predstihol všetkých konkurentov a ukázal, kto je pravým kráľom kopcov aj celého Gira. Nibalimu zahralo do karát aj to, že najväčší konkurenti Brit Wiggins, Kanaďan Hesjedal či Holanďan Gesink nevydržali vraždené tempo pretekov a predčasne sa s nimi rozlúčili.

"Enzo si doprial ľadovú čerešničku na svojom víťaznom koláči z Gira,“ napísali reportéri Gazzetta dello Sport narážajúc na zimné podmienky, ktoré sprevádzali cyklistov počas kráľovskej etapy v Dolomitoch.

"V závere som zaútočil, ale trvalo to večnosť. Keď som videl, že do cieľa zostáva stále 1800 m, vravel som si, že tento kopec sa asi nikdy neskončí,“ opísal svoje pocity uzimený, ale šťastný víťaz.

Ešte vlani bol Nibali spolujazdcom Petra Sagana v tíme Liquigas. Potom však zaúradoval silnejší a talianskeho univerzála získala do svojich služieb kazašská Astana. Údajne za ročný plat tri milióny eur. Tomu sa nedalo odolať.

Šéf Astany Alexander Vinokurov (ešte vlani olympijský víťaz z Londýna) ho bral preto, aby vyhral preteky Grand Tour. Vyšlo mu to hneď na prvý pokus. Ten druhý sa však zrejme nebude konať o mesiac na Tour de France, ale až v septembri na Vuelte. A to aj napriek tomu, že domáce médiá vidia v Nibalim prvého cyklistu po Marcovi Pantanim s triumfom na Gire aj Tour v tom istom roku. Už nebohý Pantani získal najcennejší cyklistický double ešte v roku 1998.

„Tour de France nemám tento rok v pláne,“ potvrdil navonok veľmi pokojný Sicílčan. "Viem, že ma budú presviedčať, ale nevydržal by som to. Dva týždne možno áno, ale v treťom by mi došli sily. Kopce na Tour sú dlhšie ako tie na Gire a treba sa na nich špeciálne pripraviť. Na to už nebude dostatok času,“ dodal šampión Giro d'Italia.

debata chyba