Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan je v Kalifornii ako doma. Pridá ďalšie víťazstvá?

Za tri roky nazbieral na pretekoch Okolo Kalifornie osem etapových triumfov a je v tomto smere rekordérom. Na Petra Sagana (23) čaká štvrtý štart na kalifornských cestách a líder tímu Cannondale má opäť vysoké ambície.

12.05.2013 13:06
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata

„Zopakovať päť víťazných etáp z minulého roka by bolo ako sen. Nemám dôvod niečo meniť na svojom štýle. Do každej etapy pôjdem na sto percent s cieľom útočiť,“ uviedol Sagan v rozhovore pre špecializovaný portál Cyclingnews. Vyberáme z neho zaujímavé pasáže.

Vyhrali ste v Kalifornii už osem etáp. Máte medzi nimi takú, na ktorú najviac spomínate?
Nezabudnem na 1. etapu z minulého roka s cieľom v Santa Rose. Sedem kilometrov pred cieľom som dostal defekt. V snahe dostihnúť pelotón som sa zaplietol do pádu, ale stihol som sa ešte dostať na čelo a víťazne zašpurtovať. Aj tento rok bude cieľ jednej z etáp v Santa Rose. Už teraz nad tým premýšľam.

Spomeniete si ešte na svoje prvé víťazstvo v Bakersfielde v roku 2010?
Pamätám si na to veľmi dobre. To víťazstvo bolo pre mňa potvrdením toho, že na to mám. Predtým som vyhral preteky Paríž – Nice aj Okolo Romandie, ale chcel som viac. Túžil som vyhrať etapu aj Okolo Kalifornie a podarilo sa mi to. Vtedy som si sám sebe vravel – okej, zrejme si na dobrej ceste.

Prečo sa vám tak darí na kalifornských cestách?
Cítim sa tu výborne, možno je to práve tým dobrým nastavením pred etapami. Trate, ľudia, atmosféra, to všetko mi vyhovuje, cítim sa ako doma. Na začiatku mám vždy veľkú motiváciu, ktorú túžim premeniť na dobré výsledky. Tieto preteky sú dôležité aj pre náš tím Cannondale. Jazdíme na amerických bicykloch a na najväčších amerických pretekoch im chceme urobiť dobrú reklamu. Sme radi, keď môžeme potešiť nášho amerického sponzora.

Keď ste vlani vyhrali päť etáp, mysleli si te aj na to, že ste sa dobre pripravili na Tour de France? Tam ste napokon získali zelené tričko víťaza bodovacej súťaže.
Určite som nemyslel na to, čo môže prísť neskôr na Tour. Keď som na nejakých pretekoch, koncentrujem sa len na ne a idem postupne krok za krokom. Keď som vlani vyhral piatu etapu v Kalifornii, určite som to nespájal s tým, čo bude v júli.

Prečo ste dali prednosť Kalifornii pred Giro d'Italia?
Najmä preto, že nepreferujem viaceré štarty na pretekoch Grand Tour, lebo tie by som nemusel vždy dokončiť. V tíme sme sa dohodli, že mojou prioritou budú na jar klasiky a neskôr Tour de France. Ak chcem byť na nich úspešný, musím si uchovať dostatok energie. Samozrejme, mám rád Kaliforniu, to je tiež dôvod mojej účasti.

Máte aj svoje obľúbené miesto v Kalifornii, kde by ste napríklad chceli stráviť dovolenku?
Už som tu bol tento rok v januári na krátkej dovolenke pred prezentáciou nášho tímu Cannondale Pro Cycling pred novou sezónou. Je to veľmi vhodné miesto na tréning, lebo je tu záruka teplého počasia. Bol som aj v Hollywoode. Absolvoval som prehliadku filmových štúdií a bol som očarený.

Sú tieto preteky pre vás najlepšou prípravou na Tour de France?
Z môjho pohľadu áno, ale neberiem tieto preteky len ako tréning. Prišiel som sem aj víťaziť.

Bez Velitsovcov aj obhajcu Gesinka

Preteky Amgen Tour of California 2013 majú 8 etáp a patria do kategórie 2.HC, teda viacetapových pretekov s účasťou profesionálnych (WorldTour), ale aj kontinentálnych a tiež národných tímov. Tento rok sa na najväčších pretekoch v Severnej Amerike zúčastňuje 16 tímov s celkovým počtom 128 cyklistov. Okrem Sagana, ktorý vlani vyhral prvé štyri etapy a potom ešte ôsmu, sa pozornosť sústredí najmä na Američanov Tejaya van Garderena a Davida Zabriskieho, ktorí sú lídrami BMC, resp. Garmin Sharp.

Tím Omega Pharma – Quick-Step tentoraz bez bratov Velitsovcov sa bude spoliehať najmä na francúzsko-belgické duo Sylvain Chavanel – Kevin de Weert. Víťazstvo z vlaňajška neobhajuje Holanďana Robert Gesink (Rabobank), ktorý dal prednosť Giro d'Italia. Prvá etapa so štartom aj cieľom v Escondide merajúca 165,1 km sa jazdí už dnes – v nedeľu 12. mája od 20.15 h SELČ (v Kalifornii o 9 hodín menej). Preteky vyvrcholia v nedeľu 19. mája etapou zo San Francisca do Santa Rosy (130,4 km).

debata chyba