Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Wiggins si trúfa vyhrať Giro aj Tour. Froome nesúhlasí

Len šiesti jazdci v histórii cyklistiky triumfovali v jednom roku na Tour de France aj Giro d'Italia. Čochvíľa k nim možno pribudne siedmy.

02.05.2013 11:00
Bradley Wiggins Foto:
Bradley Wiggins.
debata

Brit Bradley Wiggins si trúfa zvládnuť najvražednejšiu kombináciu, ktorú ponúka nabitý cyklistický kalendár a ktorú zatiaľ naposledy víťazne absolvoval v roku 1998 už nebohý Talian Marco Pantani. Giro sa začína už o dva dni a storočnicová Tour o necelé dva mesiace. Každé z týchto podujatí predstavuje trojtýždňové galeje v sedle bicykla a času na odpočinok či kvalitný tréning medzi nimi je žalostne málo.

"Verím, že tento rok je ten správny čas zaútočiť na víťazstvo na oboch najslávnejších etapových pretekoch sveta. Každý športovec by sa mal snažiť prekonávať svoje limity a ja nie som výnimkou,“ citujú Wigginsa britské médiá.

Tridsaťtriročný cyklista tímu Sky vlani triumfoval ako prvý Brit v histórii na Tour de France a k tomu pridal aj zlatú olympijskú medailu v časovke. Od decembra sa hrdí honorom Britský športovec roka aj titulom Sir pred menom. Wigginsov tréner Tim Kerrison súhlasí so smelým plánom svojho chránenca. "Po fyzickej stránke je na tom výborne. Určite je v jeho silách dokázať to,“ uviedol pre The Guardian.

"Sadli sme si s generálnym manažérom Daveom Brailsfordom a tiež Timom Kerrisonom a obaja môj zámer odobrili,“ uviedol Wiggins.

Jeho smelé vyjadrenie však narazili na vlnu odporu najmä u krajana a zároveň kolegu z tímu Chrisa Frooma. Práve Froome vlani výraznou mierou dopomohol Wigginsovi k triumfu na Tour de France. Rozrážal mu vietor na rovinách, ťahal ho do kopcov, likvidoval úniky súperov. V tomto roku by sa chcel dočkať víťazstva na francúzskych cestách on.

"Opieram sa o vyjadrenie nášho tímu zo začiatku sezóny, podľa ktorého by som mal byť jasným lídrom na Tour de France. Neverím na špekulácie a očakávam plnú podporu tímu,“ vyhlásil 27-ročný Froome, ktorý už v tomto roku ovládol preteky Okolo Ománu, Critérium International a tiež Okolo Romandie. Olej do ohňa priliala aj Froomova snúbenica, ktorá na sociálnej sieti napísala, že jej milý je otrávený vyhláseniami svojho krajana o líderstve v tíme.

"V tejto chvíli si neviem predstaviť, že sa Chris a Bradley postavia na štart Tour de France spolu v jednom tíme. Ich komunikácia je prerušená,“ uviedla Michelle Cound pre The Telegraph.

Vedenie britského tímu musí teda riešiť verbálnu bitku dvoch svojich najlepších jazdcov a predbežne sa rozhodlo vydať toto šalamúnske stanovisko: "Ak vezmeme do úvahy ideálny scenár, že obaja budú v topforme s reálnou šancou na celkové víťazstvo, rozhodneme sa až po prvom týždni Tour. Vtedy by nám malo byť jasné, kto z tejto dvojice má väčšiu šancu na víťazstvo,“ píše The Guardian. Wiggins k tomu športovo poznamenal: "Netvrdím, že sa nenájde niekto, kto bude v čase Tour v lepšej kondícii ako ja. Ak sa tak stane, som pripravený hrať druhé husle.“

debata chyba