Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan a Cancellara sú najväčšími favoritmi klasiky Okolo Flámska

Najväčšia z belgických klasík alebo jeden z vrcholov cyklistickej jari. Takého prívlastky majú preteky Okolo Flámska, ktoré v nedeľu napíšu už svoju 97. kapitolu.

30.03.2013 22:48
Okolo Flámska Foto:
Obrázok z pretekov Okolo Flámska.
debata

Jednu z hlavných úloh v 207-člennom štartovom poli by mal hrať Peter Sagan. Stane sa 23-ročný Slovák najmladším víťazom Ronde van Vlaanderen od roku 1989?

„Pred týždňom sa neúnavný Sagan tešil z víťazstva v klasike Gent – Wevelgem a krátko na to vyhral 1. etapu na Driedaagse de Panne. Vlani bol na flámskych cestách piaty, ale teraz môže zaútočiť na jedno z najväčších víťazstiev svojej kariéry. A to už jeho cyklistický životopis obsahuje šesť triumfov na pretekoch Grand Tour ako aj zelený dres víťaza bodovacej súťaže na Tour de France,“ konštatuje redaktor Eurosportu Lee Walker.

Jeden zo športových riaditeľov talianskeho tímu Cannondale Stefano Zanatta si myslí, že Sagan je schopný všetkého, ale stále len naberá skúsenosti z veľkých pretekov.

"Stále sa učí riešiť rôzne situácii na trati a zlepšuje sa v tom. Skúsenosti najmä v pretekoch nad 200 km získa len tak, že ich bude čo najviac jazdiť,“ tvrdí Zanatta pre VeloNews.

Bude sa takto Peter Sagan tešiť aj v nedeľu v... Foto: SITA/AP, Fabio Ferrari
sagan Bude sa takto Peter Sagan tešiť aj v nedeľu v cieli pretekov?

Stávkové kancelárie zaraďujú Sagana do prvej trojky favoritov. Tým najväčším je Švajčiar Fabian Cancellara. Znamenitý časovkár vyhral pred 9 dňami prvú belgickú klaisku E3 Harelbeke a v internetovej stávkovej kancelárii bwin.com má na víťazstvo kurz 2,45. Na triumf Sagana sa dá natipovať s kurzom 3,25, trojkou medzi favoritmi je Francúz Sylvaine Chavanel s kurzom 9,00. Zabúdať netreba ani na Chavanelovho kolegu zo stajne Omega Pharma – Quick-Step Toma Boonena, ktorý najväčšiu belgickú klasiku vyhral už trikrát a je aj obhajcom titulu z vlaňajška. Belgického národného hrdinu však trápi zranenie kolena.

„Nie som si istý, či dokáže vyhrať. Má zdravotné problémy od decembra a v kolene stále cíti bolesť,“ povedal o Boonenovi športový manažér Omegy Patrick Lefevere. K ambíciám ešte významne podotkol: "Máme však aj iných kvalitných jazdcov v tíme, napríklad Chavanela. Budeme všetci hľadať spôsob ako skrotiť cyklistické „zviera“ Sagana.“

Na pelotón v nedeľu čaká 256,2 km dlhá previerka z Brúgg do Oudenaarde a v rámci nej dovedna 17 stúpaní a 7 úsekov s kamennými kockami, ktoré sú špecialitou týchto pretekov. Najmä v daždi zradné kocky sa budú nachádzať aj v stúpaniach na Kwaremont a Paterberg, ktoré absolvovujú cyklisti v záverečných 75 km spolu tri razy. Posledný prejazd Kwaremontom a Paterbergom príde na rad na 239. resp. 243. km a tam niekde, necelých 15 km pred cieľom, sa môže zrodiť aj rozhodujúci únik.

„Tam môžu zaútočiť len tí, ktorým zostane najviac energie. Nebude ich veľa. Okolo Flámska sú preteky, kde prežijú len tí najsilnejší,“ píše cyclingnews.com.

Priamy prenos z pretekov Okolo Flámska vysiela Eurosport od 11.45 h.

debata chyba