Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenská výprava odchádza z MS s tromi medailami. Cakulov prehral až vo finále

Slovenský reprezentant v zápasení Batyrbek Cakulov získal na MS v Belehrade striebornú medailu vo voľnoštýliarskej kategórii do 97 kg.

18.09.2022 22:14
Batyrbek Cakulov, Kyle Snyder Foto: ,
Batyrbek Cakulov počas súboja s Kyleom Snyderom.
debata

V nedeľnom finále prehral s Američanom Kyleom Snyderom 0:6 na body.

Slovenská výprava vybojovala vo voľnom štýle na svetovom šampionáte v srbskej metropole celkovo tri cenné kovy. Striebornú medailu v kategórii do 74 kg obhájil Tajmuraz Salkazanov a Boris Makojev bol bronzový vo váhe do 86 kg.

Dvadsaťtriročný Cakulov podľahol v Belehrade až vo finále. V osemfinále suverénne vyhral nad Turkom Mucahitom Celikom (10:0), vo štvrťfinále si poradil s reprezentantom Maďarska Vladislavom Bajcajevom 4:2 na body a v semifinále zdolal Gruzínca Giviho Matčarašvilihom na technickú prevahu 10:0.

Vo finále mal už v súboji s ním navrch Snyder, olympijský víťaz z Ria de Janeira a strieborný z OH v Tokiu. Američan pridal do svojej zbierky tretí titul majstra sveta.

Cakulov získal v rovnakej kategórii bronz na tohtoročných ME v Budapešti, kde debutoval v slovenskom reprezentačnom dre­se.

Rodený Osetínec ešte v ruských farbách vybojoval striebro na MS do 23 rokov 2019 v Budapešti a v tom istom roku sa v rovnakej vekovej kategórii stal majstrom Európy na turnaji v Novom Sade (do 92 kg).

"Cakulov mal vo finále veľmi ťažkú úlohu. Snyder je bývalý majster sveta a olympijský šampión, je to skúsený borec. Batyrbek nezvládol zápas psychicky, bol zablokovaný.

Striebro zo svetového šampionátu je však veľmi cenné. Popracujeme na odstránení chýb a v roku 2023 sa pokúsime v tejto kategórii vybojovať olympijskú miestenku," povedal tréner slovenských voľnoštýliarov Erik Cap.

MS v Belehrade – voľný štýl

do 97 kg:
finále: Kyle Frederick Snyder (USA) – Batyrbek CAKULOV (SR) 6:0
semifinále: CAKULOV – Givi Matčarašvili (Gruz.) 10:0
štvrťfinále: CAKULOV – Vladislav Bajcajev (Maď.) 4:2
osemfinále: CAKULOV – Mucahit Celik (Tur.) 10:0

debata chyba
Viac na túto tému: #zápasenie #Batyrbek Cakulov