Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Oci, prečo Rusi vraždia? Usykovi chýba posledný opasok

Ó, krásna kalina rastie na lúke! Oblečený v kroji kozáka spustil národnú baladu, ktorú si spievali ukrajinskí vojaci počas II. svetovej vojny. Bohatí arabskí šejkovia len nechápavo otvárali ústa.

22.08.2022 15:13
usyk koláž Foto:
Dve podoby šampióna. Oleksandr Usyk po výhre nad Anthonym Joshuom a ako člen ukrajinskej domobrany.
debata (3)

Už na predzápasovej tlačovej konferencii bolo jasné, že boxerský svet uvidí v podaní Oleksandra Usyka ďalšie skvelé predstavenie.

Rodák z Krymu nesklamal a aj v Džidde poprel prognózy o víťazovi.

Po dominantnom výkone zdolal bývalého šampióna Anthonyho Joshuu, obhájil štyri tituly v ťažkej váhe a získal jeden navyše. V zbierke mu chýba už len jediný – opasok organizácie WBC vlastní Tyson Fury.

Oleksandr Usyk, Anthony Joshua Čítajte viac Usyk zostal šampiónom. Nie si silný, vravel Joshua po tom, čo hodil na zem opasky

„Výhru venujem ukrajinskému ľudu, ktorý bráni vlasť pred agresorom. A Tyson, začni s tréningom, budeš mojou ďalšou korisťou,“ hlása ukrajinský pästiar, ktorý zostáva aj po 20 súbojoch v profiringu nezdolaný.

Pokazená oslava

Na začiatok ruského vpádu na Ukrajinu si pamätá presne. Deň po 24. februári mala jeho dcéra Jelizaveta oslavovať 12. narodeniny.

Torta však zostala v chladničke, darčeky nerozbalené, pretože rodina boxera sa narýchlo zbalila a utiekla do bezpečia.

„Ako odpoviete dieťaťu, keď sa vás pýta: ocko, prečo nás chcú Rusi zabiť? Dlho som nevedel, ako reagovať. Teraz im hovorím, že sú to slabí ľudia a to je dôvod, prečo nikdy nemôžu túto vojnu vyhrať,“ vysvetľuje Usyk.

Oleksandr Usyk v tričku pripomínajúcom... Foto: SITA/AP, Hassan Ammar
Oleksandr Usyk Oleksandr Usyk v tričku pripomínajúcom ukrajinskú vlajku s nápisom Farby slobody.

Po tom, ako zabezpečil rodine bezpečný únik do zahraničia, vymenil boxerské rukavice za samopal. Ako člen domobrany hliadkoval a strážil strategické objekty v Kyjeve.

„Každé ráno som sa modlil, aby Boh nedovolil, že zomriem. Že nebudem musieť na niekoho strieľať. Nedovoľ, aby som niekoho zabil, prosil som ho. Vojna je hrozná, človeka núti robiť kritické rozhodnutia,“ tvrdí.

Stres, úzkosť, strach o rodinu a najbližších. Usyk na začiatku vojny schudol päť kilogramov, hoci podľa pokynov trénerov mal naberať na váhe. Vnútorný pokoj našiel až v Poľsku, kde si rozložil tréningový kemp.

Saúl Álvarez Čítajte viac Nie je hanba skončiť, vravel súperovi pred knokautom. Box zažil historickú chvíľu

„Ubíjalo ma, že nemôžem byť s manželkou a deťmi. Ale boli v poriadku a to bolo najdôležitejšie. Vojaci na fronte ma žiadali, aby som išiel boxovať. Vraveli, že v ringu pomôžem Ukrajine viac. V kempe som sa už sústredil len na box,“ spomína.

Jeho slová vám potvrdia borci, ktorí mu robili sparingov. Viacerí absolvovali len jeden-dva tréningy a dobití už na ďalší neprišli.

Usykovo nastavenie bolo jasné – hnev z bezmocnosti, že jeho krajinu napadol agresor zo susedstva, si vyventiluje v ringu.

Oprava domu

Jeho „obeťou“ sa stal Joshua, ktorého zdolal aj vlani v septembri na štadióne Tottenhamu Hotspur. Obrovitý Brit s rozpätím rúk až 208 cm bol favoritom aj v odvete, ale pozíciu nezvládol.

Nepomohlo mu ani to, že bol ťažší a lepšie pripravený ako v prvom súboji. Usyka v úvode zatlačil svojím silovým štýlom, ale postupne sa čoraz viac presadzoval technickejší súper. Rozhodcovia napokon nabodovali súboj 2:1 v prospech Ukrajinca.

Anthony Joshua schytáva direkt od Oleksandra... Foto: SITA/AP, Hassan Ammar
Anthony Joshua Anthony Joshua schytáva direkt od Oleksandra Usyka.

„Nemal som pochybnosti, že vyhrám. Cítil som sa skvele pred zápasom i počas neho. Joshua bol silný, ale nestačilo to. Verím, že moja výhra dodá sily celej Ukrajine,“ vravel po zápase.

Za výhru zinkasoval 35 miliónov eur. Časť peňazí pôjde na rekonštrukciu jeho domu v mestečku Vorzeľ, ktorý vyplienili a na niekoľko dní obsadili ruskí vojaci.

Joshua dostal rovnakú sumu ako víťaz, ale financie sú jediné, čo ho mohlo po skončení zápasu tešiť. Kedysi jasná svetová jednotka, ktorá sa hrdí triumfami nad Vladimirom Kličkom či Alexandrom Povetkinom, premárnila ďalšiu šancu vrátiť sa na výslnie.

Kamaru Usman Čítajte viac Kráľ po vyše 9 rokoch padol. Pozrite si tvrdý kop, ktorý šokoval UFC

„Je to fenomenálny boxer. To, že ma zdolal v špičkovej forme, ktorú som si priniesol do Džiddy, je dôkaz, čo tomu obetoval. Snažil som, ale nestačilo to,“ smútil Brit.

Usyk má teraz pred sebou dve túžby – vrátiť sa do oslobodenej krajiny a dotlačiť k unifikačnému súboju Furyho. Hoci „Kráľ cigánov“ po aprílovej výhre nad Dillianom Whytom oznámil odchod do boxerského dôchodku, experti sa zhodujú, že tučný honorár ho dokáže presvedčiť k návratu.

„Otrasný súboj. Ani jeden z nich by proti mne nemal šancu. Ak ma chcete dostať do ringu, pripravte si šekovú knižku,“ pripustil Fury možný súboj s Usykom.

Súboj Oleksandr Usyk vs. Anthony Joshua v obrazoch Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Aréna v Džidde pred súbojom Oleksandra Usyka s...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #box #Anthony Joshua #Oleksandr Usyk