Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tma, meditácie, tvrdé lakte. Klietke vládne český samuraj

Na oslave, ktorú usporiadal na terase singapurského mrakodrapu, sa uvoľnil. Napil sa piva, vybral cigaretu (zapáli si výhradne po víťazstvách) a radostne zakričal: Dokázal som to!

16.06.2022 13:30
Jiří Procházka Foto:
Jiří Procházka ukázal majstrovský opasok fanúšikom v Brne.
debata

Fascinujúca cesta Jiřího Procházku medzi elitu miešaných bojových umení (MMA) pokračuje. Po titulovej výhre nad brazílskou legendou Gloverom Teixeirom získal ako prvý Čech majstrovský opasok v najprestížnejšej lige sveta UFC.

„Prichádzajú nové výzvy, teším sa na ne. Až ďalšie zápasy ukážu, či som skutočný šampión a dokážem si titul udržať,“ vraví najlepšia poloťažká váha planéty.

Liečba temnotou

Nebojím sa človeka, ktorý trénoval 10-tisíc kopov. Bojím sa človeka, ktorý trénoval jeden kop 10-tisíckrát. Filozofiu legendy bojových športov Bruca Leeho vyznáva aj Procházka.

Urastený Moravák je známy tým, že zlepšovaniu jediného úderu sa dokáže venovať hodiny. „Zdobí ho sebadisciplína, morálka a odhodlanie. Nepoznám nikoho, kto je v tom lepší,“ vraví jeho tréner Jaroslav Hovězák.

Lenže vždy to tak nebolo. Mladý Jiří sa v detstve dostal do pochybnej partie a nesprával sa najlepšie. Našťastie rýchlo pochopil, že dynamiku, silu a tvrdosť dokáže využiť lepšie, ako v pästných súbojoch na ulici.

„Hral som bitkárske videohry, pozeral filmy. Zapáčilo sa mi to. Tréner mi vysvetlil, že bojové športy nie sú o násilí. Najskôr som musel nájsť cestu k sebe samému,“ spomína rodák z dedinky Hostěradice.

699003958 Čítajte aj Česká beštia má najostrejšie lakte na svete. Takto vypli brazílsku gorilu

Pomohla mu biblia bojovníkov – Kniha piatich kruhov. Publikáciu napísal v 17. storočí Mijamoto Musaši, ktorý opísal princípy boja a učenie japonských samurajov.

Procházkov život sa zmenil od základov. Začal vyznávať tvrdú sebadisciplínu, do tréningu zapojil meditácie a neobvyklé techniky. Jednou z nich bola aj „liečba temnotou“.

Nechal si špeciálne upraviť maringotku, v ktorej bola úplná tma a uprostred moravskej divočiny v nej strávil päť dní.

„Mal som tam len sprchu, tam bolo jediné svetlo. Jedlo mi nosili, ale inak som bol len sám so sebou. Vypol som myseľ a žil som prítomným okamihom. Skvelá psychická očista, každému to môžem odporučiť,“ vraví 193 cm vysoký a 95 kg vážiaci kolos.

Dodáva, že morálny kódex „bušidó“ ho učí správať sa ku každému súperovi s úctou. V MMA či boxe sú v obľube silácke reči pred zápasom, urážky rivalov či pokusy o psychologic­ké vojny.

Procházku nič z toho nezaujíma. „V klietke nejdem súpera zmlátiť, ponížiť ho. Mám k nemu úctu. Zaslúži si rešpekt, že proti mne nastúpil v boji,“ vysvetľuje.

Vlajka z vojny

Jeho profesionálna kariéra v MMA sa postupne tiež presunula na východ. Úspešne pôsobil v japonskej organizácii Rizin, ktorá mu otvorila dvere medzi elitu UFC.

S príchodom do USA si priniesol reputáciu trofejami ovenčeného bojovníka a preto sa nemusel predierať spodnými priečkami renkingu poloťažkých váh.

Trvalo mu len dva zápasy, aby sa ako prvý Čech dostal k titulovej šanci. Tvrdými lakťami knokautoval Volkana Oezdemira i Dominicka Reyesa a prišiel súboj o opasok.

Jiří Procházka (vpravo) dokázal obrať o titul šampióna UFC Brazílčana Glovera Teixeru. Čítajte aj Krvavé peklo v Singapúre. Česko má prvého šampióna v UFC

V ňom čelili Teixeirovi, špecialistovi na boj na zemi. Brazílčan dlho odolával atakom Procházku a dokonca mal v závere prevahu.

Čech ho ale zdolal jeho vlastnou zbraňou. V poslednom kole mu nasadil škrtiacu techniku a utiahol mu ukážkový „rear naked choke“. Súperovi nezostalo nič iné, ako sa vzdať.

„Najväčší úspech československej scény, legendárny moment. Jirka si to zaslúži, veľmi som mu to prial. Nemal ľahkú robotu, ale dal to. Ukázal srdce bojovníka, klobúk dole,“ reagovala na výhru slovenská hviezda Attila Végh.

Rodák z Dunajskej Stredy pozná pocity najväčšieho triumfu, v roku 2013 sa stal šampiónom organizácie Bellator.

Procházka ako večný maximalista už taký nadšený nebol.

„Nepredviedol som najlepší výkon. Sľubujem, že v ďalšom súboji sa polepším. Ale vyhral som titul, takže musím byť spokojný,“ vravel po zápase.

Je patriotom, v klietke oslavoval s českou vlajkou, ktorá má pre neho veľký význam. „Patrila starému otcovi môjho trénera, ktorý ju mal pri sebe počas bojov v II. svetovej vojne. Sú na nej stopy krvi – zo mňa i mojich súperov,“ ozrejmil.

Samuraj z Hostěradic absolvoval náročnú cestu na vrchol, ale sám vie, že ešte ťažšie bude sa tam udržať. Krátko po súboji s Teixeirom sa už riešila obhajoba opasku.

Martin Buday Čítajte aj Kontroverzná výhra. Hviezdam UFC sa nepáčil Budayov úder, chceli diskvalifikáciu

Rebríček najlepších poloťažkých váh hovorí jasne. Ak Teixeira nedostane šancu na odvetu, ďalším titulovým vyzývateľom je Jan Blachowicz.

Médiá už začali špekulovať o veľkej česko-poľskej bitke, ktorá by sa mohla uskutočniť na futbalovom štadióne pred zrakmi desiatok tisíc ľudí.

„To je ešte ďaleko, ale platí, že v tomto roku by som rád mal ešte jeden zápas. Teraz musím vypnúť, teším sa na oddych. Vyrazím na loď s priateľmi, bude párty,“ teší sa nový šampión.

Najlepšie poloťažké váhy v MMA
1. Jiří Procházka Česko 29–3–1
2. Glover Teixeira Brazília 33–8–0
3. Jan Blachowicz Poľsko 29–9–0
96. Viktor Pešta Česko 18–7–0
162. Karlos Vémola Česko 32–6–0
171. Attila Végh Slovensko 33–9–2

Pozícia v renkingu, meno, krajina pôvodu, bilancia (výhry, prehry, remízy).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #UFC #Jiří Procházka