Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Úspech pre slovenské farby. Salkazanova čaká súboj o zlato, Cakulov má bronz

Slovenský zápasník Tajmuraz Salkazanov postúpil v utorok do finále majstrovstiev Európy v Budapešti vo voľnoštýliarskej kategórii do 74 kg.

29.03.2022 21:49
Tajmuraz Salkazanov, Galymžan Usserbajev Foto: ,
Tajmuraz Salkazanov (v modrom) na archívnej snímke.
debata

V semifinále zdolal Turana Bajramova z Azerbajdžanu 8:2 na body. Jeho finálovým súperom bude v stredu večer Talian Frank Chamizo.

Medailový úspech v utorok zaknihoval v kategórii do 97 kg Batyrbek Cakulov. Nemca Erik Thieleho zdolal 7:0 na body a získal bronz.

Salkazanov obhajuje v tejto kategórii titul majstra Európy z Varšavy. Dvadsaťpäťročný zápasník najprv v osemfinále zvíťazil nad Poliakom Kamilom Rybickým 5:0 a vo štvrťfinále nedal šancu naturalizovanému Rumunovi Zurabovi Kaprajevovi, ktorého zdolal 12:1 na technickú prevahu.

Jeho stredajší súper je v tejto váhovej kategórii vicemajster sveta z roku 2019 a dvojnásobný majster Európy (2019, 2020). Naturalizovaný Salkazanov má okrem kontinentálneho titulu aj striebro z vlaňajších ME v Osle.

Medailový úspech zaknihoval Cakulov. Nemca Erik Thieleho zdolal 7:0 na body a získal bronz. Pre 23-ročného zápasníka je to prvý cenný kov na medzinárodnom šampionáte elitnej kategórie a úplne premiérový v tejto váhovej kategórii.

V kvalifikačnom kole síce prehral s domácim Vladislavom Bajcajevom 1:3, no súper postúpil do finále a poslal tak Slováka do repasáže. V nej v utorok zdolal Magomedgadžiho Nurova zo Severného Macedónska jednoznačne 5:0 na body.

Cakulov je rodák zo Severného Osetska v južnom Rusku, slovenské občianstvo získal len nedávno. Na ME 2022 absolvoval premiéru v slovenskej reprezentácii. V ruskom drese už slávil úspechy v kategórii do 23 rokov, keď ešte štartoval do 92 kg.

Na ME do 23 rokov v Novom Sade 2019 vybojoval zlato a rok predtým v Istanbule bronz. Pred tromi rokmi získal striebornú medailu na MS do 23 rokov, ktoré sa konali takisto v Budapešti. V roku 2018 triumfoval na ruskom šampionáte.

ME v Budapešti – voľný štýl

97 kg:
o 3. miesto:
Batyrbek CAKULOV (SR) – Erik Thiele (Nem.) 7:0 na body

74 kg:
semifinále:
Tajmuraz SALKAZANOV (SR) – Turan Bajramov (Azer.) 8:2 na body

debata chyba
Viac na túto tému: #Tajmuraz Salkazanov #Batyrbek Cakulov