Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vojnu nikdy nikto nevyhrá. Vzídu z nej len porazení

Počas kariéry boli zvyknutí rozdávať i prijímať údery. Teraz pomáhajú liečiť rany, ktoré počas vojnového konfliktu utrpeli tí najzraniteľnejší.

18.03.2022 07:39
Kličko Kid Foto:
Bývalí boxeri v odlišných pozíciách. Tomi Kid Kovács pomáha utečencom na hranici, starosta Kyjeva Vitalij Kličko bráni hlavné mesto pred ruskou agresiou.
debata

Hoci každého iným spôsobom, ruská agresia na Ukrajine zasiahla aj bývalých pästiarov Tomáša Kovácsa a Vitalija Klička.

Šéf slovenského boxu a bývalý majster sveta v poloťažkej váhe organizuje od začiatku krízy dodávky humanitárnych potrieb na slovensko-ukrajinskú hranicu, kde čakajú na prechod stovky utečencov.

Vitalij Kličko Čítajte viac Minulú noc sme zabili pár ľudí, asi šesť. Kličko popisuje hrôzy v Kyjeve

Kličko, viacnásobný svetový šampión v ťažkej váhe, je od roku 2014 starostom Kyjeva. Ukrajinskú metropolu bráni nielen ako politik na diplomatickom poli, ale aj ako člen ozbrojenej domobrany.

Pomoc na hranici

Kovács, ktorému nikto nepovie inak ako „Tomi Kid“, mal k práci s ľuďmi vždy blízko. Na sklonku aktívnej kariéry otvoril mládežnícku akadémiu, kde sa venuje výchove talentovaných boxerov. Keď prišla príležitosť pomôcť utekajúcim Ukrajincom, neváhal.

"Mám kolegu z Užhorodu, ktorý nám povedal o situácii a rozhodli sme sa pomôcť. Počas prvej utečeneckej vlny stáli ľudia na ukrajinskej hranici päť až osem hodín, kde čakali na prechod na Slovensko. Bola im zima, nemali čo jesť či piť.

Luxusné hračky Romana Abramoviča Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Jedna z najdrahších súkromných lodí sveta -...

Nakúpili sme dvesto kusov diek, zabezpečili výrobu tisíc bagiet od firmy zo Sládkovičova a vybrali sa na priechod Veľké Slemence," začína rozprávanie bývalý úspešný pästiar, ktorý odboxoval v profiringu 29 zápasov, 27 z nich vyhral.

Medzi šestnástimi povrazmi sa musel spoľahnúť predovšetkým na seba, na hranici závisel úspech jeho akcie aj od iných. Dodávka potrieb tým, ktorí ich potrebovali, totiž nebola jednoduchá.

"Ukrajinci nás spočiatku nechceli pustiť na druhú stranu. Argumentovali sme, že ľudia potrebujú deky a jedlo teraz a nie až potom, keď prejdú hranicu. Situácia sa našťastie vyjasnila, hoci vyžadovala niekoľko hodín tvrdého jednania a telefonovania na správne miesta.

Veci sme odovzdali vojakom a tí ich rozdelili ľuďom, ktorí čakali v medzihraničnom priestore," vysvetľuje bývalý svetový šampión WBF.

Postupne sa k jeho aktivite pridali ďalší záujemcovia s úmyslom pomôcť. Od konca februára smerovali v réžii Kovácsa a spol. na hranicu desiatky áut nielen s potravinami, ale aj s hygienickými potrebami či oblečením.

Boxeri sú tvrdí chlapi, zocelení hodinami tréningu a nekompromisnými bojmi v ringu. Ale scény, ktoré vyvoláva vojna a s ňou spojené utrpenie, je silná káva pre každého.

„Boli sme svedkami smutných vecí. Videl som oteckov, ako niesli malé deti v náručiach. Celý čas ich bozkávali, rozprávali na ne. Na hraniciach ich odovzdali matkám, otočili sa a vrátili sa späť. Pre mňa ako rodiča to bolo veľmi ťažké. Ani si nechcem predstaviť, že by som musel byť v podobnej pozícii,“ podotkne Kovács.

Z Ukrajiny utekajú najmä ženy s deťmi, muži zostávajú brániť krajinu pred agresorom. Ale nájdu sa aj výnimky, ktoré sa snažia využiť vojnu na osobný prospech.

„Sú ťažké príbehy, ale potom sú aj iné. Aj medzi utečencami sa objavili špekulanti, ktorí zneužívajú systém a chcú odísť len preto, aby sa dostali do západnej Európy. Nie každý, kto prechádza cez hranice, je utečenec alebo je z oblasti, v ktorej je vojna. Mal som z toho zmiešané pocity,“ priznáva rodák z Galanty.

Bratia na fronte

Zatiaľ čo on pomáha v rámci svojich možností, Kličko má iné problémy. Kyjev je v obkľúčení ruských vojsk, ktoré sa podľa vojnových analytikov chystajú na mohutnú ofenzívu.

Pozrite sa: Krásna milenka Vladimira Putina Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Alina Kabajevová takto pózovala v auguste 2020.

Kličko sa angažoval v politike už počas aktívnej kariéry. Kandidoval aj na funkciu ukrajinského prezidenta, ale neuspel. V roku 2014 zasadol na primátorskú stoličku v hlavnom meste a teraz čelí zložitej situácii.

V ringu ho volali Doktor Železná päsť. Súperov ničil presnými údermi po vysoko taktických výkonoch, na ktoré súperi nemali odpoveď. V 47 dueloch prehral len dvakrát. Neskôr ho na svetovom tróne ťažkej váhy nahradil jeho súrodenec Vladimir. Bratia zostávajú bok po boku aj počas krízy a nie sú sami.

"Okrem Kličkovcov sa pridali k domobrane aj ďalší výborní boxeri – Oleksandr Usyk, Vasilij Lomačenko a iní ukrajinskí reprezentanti. Niektorých poznám osobne. Snažím sa pomáhať, ale správy z vojnového frontu nesledujem. Nerobí mi to dobre.

Vojnu nikdy nikto nevyhrá, vzídu z nej len porazení. Čím je dlhšia, tým viac obetí, zväčšujú sa materiálne škody. Najviac na to doplatia obyčajní ľudia. Nielen tí, ktorí sú vo vojne, ale aj my Slováci a celý svet," vraví Kovács.

kolaz Čítajte viac Nielen bratia Kličkovci. Ukrajinu bránia najlepší boxeri sveta

Ako by to podľa neho malo vyzerať, ukázali súboje na nedávnom medzinárodnom turnaji v Bulharsku. Vo dvoch finále nastúpili proti sebe ruský a ukrajinský borec. Obe krajiny zaznamenali po výhre a po zápasoch nasledovali športové gratulácie.

„Boli to veľmi vyrovnané zápasy, plné tvrdého boxu. Ale po skončení si súperi podali ruky, objali sa a prejavili si úctu. Nevideli v sebe nepriateľov, ale súperov. Takto by to malo byť – bratské národy by sa nemali zabíjať,“ nepochybuje.

Boxerská legenda verí, že konflikt sa čo najskôr skončí. Zatiaľ bude pomáhať, ako sa dá. V ubytovaní pre športovcov, ktoré patrí k akadémii, poskytol útočisko pre 15 osôb.

„Ide o matky s deťmi. Sú milí, pomáhajú nám, napríklad s balením vecí. Museli nechať svoje domovy a len tak odísť. Žijú v neistote, kedy sa to skončí. Nech je to čo najskôr, ale potom nevedia, čo ich čaká doma. Ide o zlú situáciu, treba pomáhať. Je to naša povinnosť, nikdy nevieme, kedy budeme potrebovať pomoc my,“ vyzýva Kovács.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #box #Vladimir Kličko #Ukrajina