Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vémola nesplnil váhový limit. Pred duelom so Slovákom je ako zbitý pes

Za 124 sekúnd sa mu zrútil svet. Po bleskovej prehre s Attilom Véghom prišiel o post federálneho kráľa MMA a svoju reputáciu musel budovať takmer od základov.

26.03.2021 11:50 , aktualizované: 14:11
Vémola MMA Foto:
Karlos Vémola.
debata (6)

Teraz na Karlosa Vémolu čaká ďalšia výzva zo Slovenska. V sobotu večer v brnenskej hale Zoner Boby Hall nastúpi proti Slovákovi Milanovi Ďatelinkovi.

Vémola mal pôvodne obhajovať titul šampióna organizácie Oktagon MMA v strednej váhe, ale jeho nečakaný prešľap na dnešnom vážení všetko zmenil.

Životná šanca

Napriek tomu je jasným favoritom dlhoočakávaného súboja. Po prehre s Véghom postupne zdolal Nóra Robertsena, Čecha Mikuláška i Francúza Lohorého.

decembri získal majstrovský opasok a nehodlá sa ho vzdať.

Najlepší MMA bojovníci z Česka a Slovenska Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Patrik Kincl/Česko (22 výhier, 9 prehier).

"Proti Véghovi som urobil jedinú chybu, ktorá ma stála veľa psychického trápenia. Ďalšie zaváhanie rozhodne nehodlám dopustiť.

V čom je Ďatelinka lepší ako ja? V ničom. Zápas ukončím v prvom alebo druhom kole," hlása česká legenda so skúsenosťami zo zámorskej UFC.

Proti Ďatelinkovi ho však nečaká nič jednoduché.

Talentovaný borec sa vezie na štvorzápasovej víťaznej vlne. Úspechy dosiahol dominantným štýlom, keď súperov ukončil už v 1. kole.

"Karlos bude tlačiť, bude ma chcieť dostať na zem, ale ja som odhodlaný uspieť v postoji. Nastavený som tak, že chcem vyhrať.

V žiadnom prípade sa nejdem len zúčastniť. Tento zápas pre mňa znamená životnú šancu," burcuje Ďatelinka.

Tip od Végha

Sobotný duel bude pozorne sledovať aj Samuel Krištofič.

Slovenská dvojka strednej váhy, ktorá aktuálne pauzuje pre zranenie, predpovedá, že titulový zápas nepotrvá predpísaných päť kôl.

"Očakávam agresívny začiatok a vysoké tempo od oboch borcov. Na základe toho si nemyslím, že uvidíme kompletných päť kôl.

Môj tip znie prvé, druhé alebo maximálne tretie kolo a bude koniec," prognózuje zápasník s prezývkou Pirát.

Vémola nastúpi do klietky s vedomím, že ďalšia prehra so súperom zo Slovenska by mohla znamenať koniec nádejam na odvetu proti Véghovi.

Ďatelinka má v tomto smere výhodu, pretože proti favoritovi nemá čo stratiť.

"Je veľmi dôležité, aby zápasník prišiel správne mentálne nastavený a nepodľahol tlaku zo zápasu.

Vémola je favorit, tlak je vyvíjaný na neho viac ako na Milana, ktorý môže ísť do súboja maximálne uvoľnený," pokračuje Krištofič.

Ďatelinka nenechal nič na náhodu a časť prípravy absolvoval aj pod vedením Végha. Vémolov premožiteľ tvrdí, že zverencovi poskytol tipy, ako českú legendu zdolať.

„Attila pozná recept na Karlosa, ukázal to vo vzájomnom zápase. Milan dostal informácie z prvej ruky a tie mu môžu veľmi pomôcť. Verím, že z toho vyťaží, budem mu fandiť,“ vraví Krištofič.

Alchýmia s hmotnosťou

Jednou z najťažších častí prípravy je takmer pre každého zápasníka zhadzovanie kilogramov tak, aby deň pred zápasom navážili hmotnostný limit.

Telo sa musí zbaviť nadbytočných kíl, čo sprevádza prísna diéta a tzv. odvodňovanie.

"Zhadzovanie posledných kilogramov je skutočne náročné.

Nejde ani tak o jedlo, pretože pri odvodňovaní už človek nemá chuť jesť, ale skôr piť a tekutiny vtedy chýbajú. Navážiť potrebnú hmotnosť si vyžaduje disciplínu a sebaovládanie," vysvetľuje Krištofič.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Milan Ďatelinka (@milan_datelinka)

Limit pre strednú hmotnostnú kategóriu je 83,9 kilogramu.

To však neznamená, že rovnakú váhu budú mať borci aj v sobotu večer v klietke. Vémola je známy tým, že po vážení vie za deň a pol nabrať späť aj desať kilogramov.

„Karlos by mal byť o niečo ťažší ako Milan, ale výraznú prevahu neočakávam. Vo vyšších hmotnostných kategóriách dve-tri kilá nerobia veľké rozdiely,“ dodáva Krištofič.

Problémy s váhou

Dnešné váženie však prinieslo veľké prekvapenie.

Vémola, ktorý doteraz nemal problém so zhadzovaním, nesplnil limit. Už pri nástupe bolo vidieť, že nie je fyzicky v poriadku.

VIDEO: Váženie Vémola vs. Ďatelinka od 1:50 h

Vyzeral unavene, malátne, niekoľkodňové zhadzovanie hmotnosti ho vyčerpalo. Neprišlo ani k tradičnému „stare downu“, Vémola sa vyhol aj rozhovoru s promotérom Ondřejom Novotným.

Ručička v prípade domáceho borca ukázala 84,5 kg. Ďatelinka trafil váhu takmer presne (83,85 kg).

Niečo podobné, hoci nie v titulovom zápase, sa stalo Ľudovítovi Kleinovi pri jeho septembrovom debute v UFC.

Nadbytočných 600 gramov napokon stálo Vémolu veľmi veľa.

Už pred zápasom prišiel o titul šampióna a značnú časť finančnej prémie. Do súboja nastúpi len ako rebríčkový zápasník. Titul môže získať iba Ďatelinka.

Či sa stane druhým Slovákom, ktorý pokorí českú legendu, sa ukáže v sobotu večer v klietke. Je však evidentné, že po Vémolovom prešľape získal sledovaný duel zaujímavú zápletku ešte pred samotným začiatkom.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #MMA #Karlos Vémola #Milan Ďatelinka #Oktagon MMA