Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Končím, šokovala nezdolaná senzácia. Krok rieši šéf UFC i čečenský vodca

Vlani si v priebehu desiatich dní pripísal dve víťazstvá, čo sa v takom krátkom čase nikomu nepodarilo. Tretí triumf zaznamenal v septembri a zlepšil bilanciu v profiklietke na deväť víťazstiev. Najväčšou senzáciu minulého roka v UFC bol nezdolaný Chamzat Čimajev.

03.03.2021 07:31
debata
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Khamzat Chimaev (@khamzat_chimaev)

Z 26-ročnej vychádzajúcej hviezdy sa stal jeden z najpopulárnejších MMA bojovníkov sveta.

Čimajev sa narodil v Čečensku, ktoré susedí s Dagestanom, rodiskom Chabiba Nurmagomedova. Po 19. narodeninách sa presťahoval do Štokholmu a v klietke háji švédske farby.

Niektorí ho prirovnávajú k dominantnému Nurmagomedovovi, ale Čimajevov štýl je odlišný. Je nielen dobrý na zemi, ale aj presný a silný v postoji.

Zárobky v UFC za rok 2020 vrátane Slováka a Čechov Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
1. Chabib Nurmagomedov (Rus.): 6,09 milióna...

Alebo treba tieto superlatívy zmeniť na minulý čas? V utorok totiž šokoval fanúšikov, keď oznámil ukončenie kariéry. Dôvodom sú následky prekonaného ochorenia COVID-19.

"Chcem sa poďakovať všetkým za podporu v mojej ceste v tomto športe. Myslím si, že som skončil.

Áno, viem, že som nebral opasok, ale toto nie je najdôležitejšie víťazstvo v živote, možno vás to nahnevá, ale moje srdce a telo si to pýta. Chcem poďakovať svojmu tímu," napísal na sociálne siete.

Aj keď sa z covidu dostal, vírus zanechal v jeho organizme negatívne stopy. Trápia ho problémy s dýchaním, je vyčerpaný a viackrát ho museli hospitalizovať.

Jeho avizovaný zápas s Leonom Edwardsom museli viackrát odložiť, aktuálne na jún. Zatiaľ je však otázne, či sa uskutoční…

Čimajevov manažér uviedol, že zápasník v príprave nezvládol ani dve kolá boja, už po jednom si musel oddýchnuť. Stalo sa tiež, že jeden z tréningov museli prerušiť a skončil v sanitke. Neskôr zaspal vo vestibule hotela, keď nemal energiu dostať sa ani do svojej izby.

Podľa šéfa UFC Danu Whita chce organizácia svojmu klenotu maximálne pomôcť a vybavila jeho transport do Las Vegas, kde mu pomôžu špičkoví odborníci.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Khamzat Chimaev (@khamzat_chimaev)

Podľa Whita mu predtým lekári naordinovali prednizón.

„Je to hrozný steroid. Mal ho brať, udržiavať sa v pokoji, relaxovať až zotavenia. Napriek tomu šiel hneď trénovať, aj keď sa cítil zle. V týchto emóciách zverejnil ten príspevok,“ vysvetľoval White svoj pohľad na krok jedného z najsľubnejších bojovníkov pre MMA Junkie.

„Nemal by trénovať, ale viete, tento chlapík je divoch. Chce bojovať ako každý víkend, ale teraz to nedokáže, takže naňho doľahli emócie a zverejnil to. Ale on nekončí,“ upokojuje šéf najslávnejšej ligy.

K situácii sa vyjadril aj čečenský líder Ramzan Kadyrov. Na instagrame vyzval fanúšikovskú základňu, že národný duch a ich podpora by Čimajeva inšpirovali k zisku tiulu v UFC. Príspevok sprevádzala snímka obrazovky zo spoločného videohovoru.

„Povedal som mu, že všetkých Čečencov tá správa rozladila,“ uviedol Kadyrov. Podľa neho Čimajev inšpiruje tamojších mladých ľudí a milióny fanúšikov v Rusku i na celom svete mu veria.

„Chamzat prezradil, že sa zotavuje z choroby pomaly. Keďže sa snažil byť k fanúšikom čestný a úprimný, rozhodol sa nedávať im nádeje,“ pokračoval čečenský vodca.

Priaznivcov však vyzval k trpezlivosti.

„Všetci sa budeme tešiť na jeho vstup do oktagonu. Čimajev si počas nášho rozhovoru uvedomil, aká dôležitá je jeho kariéra pre každého Čečenca a sľúbil, že vyvinie úsilie na to, aby sa čo najskôr zotavil,“ dodal.

Na záver informoval, že Čimajev onedlho pôjde do Čečenska, kde sa absolvuje rehabilitáciu a po nej sa bude venovať tréningu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Chamzat Čimajev