Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chabib nie je najlepší! Čísla neklamú, búri sa americký šampión

Byť na jeho vrchole je snom každého zápasníka MMA. Rebríček pound-for-pound určuje absolútne poradie najlepších mužov a žien v zmiešaných bojových umeniach bez rozdielu hmotnosti a kategórie.

26.10.2020 14:30
debata
Jon Jones. Foto: SITA/AP, Erik Verduzco
UFC 235 Mixed Martial Arts Jon Jones.

„Toto bol môj posledný zápas v klietke. Od UFC chcem len jedno – aby ma dosadila na prvé miesto rebríčka pound-for-pound. Zaslúžim si to,“ povedal Chabib Nurmagomedov po víkendovom triumfe nad Justinom Gaethjem.

Nezdolaný Dagestanec, ktorý si vylepšil fenomenálnu bilanciu na 29–0, v sobotu oficiálne ukončil kariéru.

Vyhlásil, že bez otca-trénera, ktorý skonal v júli na zdravotné komplikácie vyvolané koronavírusom, už zápasiť nebude.

Viacerí berú jeho požiadavku byť na vrchole rebríčka ako oprávnenú. V klietke počas 12-ročnej profikariéry ani raz neprehral.

Víťazstvá vybojoval v ľahkej hmotnostnej kategórii, ktorá je na rozdiel od niektorých iných divízií nabitá špičkovými a vyrovnanými borcami.

14 vs. 4

Minimálne jedna osoba však s požiadavkou Nurmagomedova nesúhlasí. Jon Jones, úradujúci šampión poloťažkej váhy, kraľuje poradiu pound-for-pound už dlhší čas.

"Gratulujem Chabibovi k skvelej kariére, ale jeho slová ma prekvapili. Odteraz budeme fungovať tak, že si niekto niečo vypýta a len tak to dostane?

Pozrite sa na čísla, tie neklamú," vraví Američan, ktorý sa hrdí bilanciou 26 výhier, 1 prehra.

Jeho hlavným argumentom je fakt, že on získal a obhájil titul 14-krát, zatiaľ čo Nurmagomedov len štyrikrát.

Jones ovládol poloťažkú váhu pred desiatimi rokmi a odvtedy nenašiel premožiteľa. Vo veku 23 rokov sa stal najmladším šampiónom v histórii UFC.

Je držiteľom viacerých rekordov najlepšej ligy bojových športov, vrátane počtu triumfov, titulov a víťazných submisií.

Jeho imidž však kazia početné problémy a strety so zákonom. Viackrát šoféroval pod vplyvom alkoholu, obvinili ho z ilegálneho držania zbrane a nevyhol sa ani dopingu.

„Ak sa rozprávame o súťaži popularity, v pokoji v nej prijmem prehru. Rebríček pound-for-pound je však o výsledkoch v klietke. A tie máme lepšie ako Chabib,“ tvrdí bojovník s prezývkou Bones (v preklade: kosti).

Vedenie UFC zverejní nové vydanie absolútneho poradia tento týždeň. Dostane sa na čelo Nurmagomedov alebo Jones uháji pozíciu? Dozvieme sa čoskoro.

Najlepšie zarábajúce hviezdy UFC Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Daniel Cormier (USA/41 rokov/MMA bilancia:...
debata chyba
Viac na túto tému: #UFC #MMA #Chabib Nurmagomedov #Jon Jones