Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bitkársky biznis. Aj v drsnej klietke sa môže odohrať šachová partia

Z ľavej strany prichádza kopanec do hlavy, z pravej spodný hák na bradu. Otrasený zápasník padá na zem. Po škrtení prichádza koniec. Vitajte vo svete, v ktorom je dovolené (takmer) všetko. Vo svete MMA, ktorý buď milujete, alebo nenávidíte. A ktorému - podľa mnohých - vládnu násilníci.

17.03.2020 06:33
Oktagon Boraros MMA Foto:
Drsné súboje, tvrdé údery, hory svalov. Nielen o tom je MMA.
debata

„Nejde o hlupákov, hovädá, ktoré sa bijú na diskotékach a šikanujú ľudí. Zápasníci sa nechcú navzájom zabiť. Majú rovnaký cieľ, ako iní športovci – porovnať si sily,“ tvrdí Pavol Neruda (36), majiteľ, promotér, mozog organizácie Oktagon.

Ostré súboje sledujete ako všetci fanúšikovia – z vonkajšej strany klietky. Uvažovali ste niekedy nad tým, či by ste vstúpili dnu?

Neviem, zopárkrát mi to už napadlo. Človek však na to musí mať v sebe obrovskú porciu odvahy. Preto dávam dole klobúk pred každým, kto ju v sebe nájde.

Dali by ste na MMA svoje dieťa?

Dal by som ho na zápasenie či na džiu-džicu, kde sa môže zdokonaliť v pohybovom i mentálnom rozvoji. Keby ho to bavilo, malo by 14 či 15 rokov, pokojne by som bol za to, aby ďalej pokračovalo v MMA.

Tento článok je súčasťou novej prílohy Šport extra. V denníku Pravda ju nájdete vloženú každý piatok.

V čom vidíte jeho príťažlivosť?

Práve v tom, že váš obľúbenec sa postaví do klietky, pozrie sa na súpera a bude sa s ním biť. Dokáže niečo, na čo by väčšina z nás ani nepomyslela. Má skrátka gule vzoprieť sa inému bojovníkovi a bojovať spôsobom, ktorý má veľmi blízko k pouličnej bitke. So zopár rozdielmi – predovšetkým bezpečne, s rozhodcom, s pravidlami. Napriek tomu je fascinujúce, že títo chalani sú ochotní také niečo podstúpiť.

Čo ešte vás na tomto športe priťahuje?

Zakaždým som nesmierne zvedavý, ako zápas dopadne. Navyše, keď sa človek do toho ponorí, spozná techniky, pravidlá, úniky z rôznych pozícií, začne ho to baviť ešte viac. Zrazu sa drsná bitka zmení na šachovú partiu. Najdôležitejšie je dostať človeka k prvému zápasu. Keď si ho pozrie – napriek tomu, že si hovorí, aké je to hrozné, pýta sa, prečo to rozhodca nezastaví – a potom vidí, ako sa zápasníci objímajú, ako si prejavujú úctu, všetko pochopí. Najmä to, že hlavní aktéri sa nechcú navzájom zabiť. Ale že ide o športovcov, ktorí sa porovnávajú, nič viac.

Nie je to tak dávno, čo MMA ľuďom z nášho regiónu nič nehovorilo. Ako sa na vás dívali, keď ste im vraveli, že ste z tejto sféry?

Boli prekvapení, ihneď tento šport odsúdili. Zaujalo ich, že MMA sledujem, no zároveň to bolo pre nich zvláštne. Tvrdili mi, že som vstúpil do vopred prehratej bitky. Prevládali predsudky, moje snaženie zhadzovali zo stola.

Stretávali ste sa aj s tým, že MMA je len pre násilníkov?

Často. Všetci tvrdili, že to nie je šport. Našťastie sa však vyskytli aj ľudia, ktorí boli chápavejší, vizionárskejší. Neodsúdili nás. Tí mali otvorenú myseľ, za čo sme im vďační. Verili nám v časoch, keď nám nik iný neveril.

Prečo ste sa vlastne rozhodli založiť organizáciu Oktagon?

Už pred jej založením som s chalanmi z MMA pracoval. Robil som im manažéra, fotil som ich, pohyboval som sa medzi nimi. Zistil som, že ide o mladých, sympatických ľudí. MMA som začal vnímať ako mimoriadne zaujímavý šport – možno ako žiadny iný.

Prečo?

Jedna vec je podávať špičkový výkon po fyzickej, technickej, psychickej stránke, druhá je biť sa s niekým v klietke. Kládol som si otázku, prečo je niekto ochotný podstupovať takúto výzvu. Prišlo mi to úchvatné. Vedel som, že keď MMA prinesieme na Slovensko v správnej forme, bude sa to divákom páčiť. Bol som presvedčený o tom, že sa toho chytia.

Z čoho ste vychádzali?

Z toho, že málokto o tomto športe niečo vedel. A väčšina z týchto ľudí ho považovala za násilnícky, príliš krutý, preto ho ihneď odmietali. Mysleli si, že ide o magorov, hlupákov, hovädá, ktoré sa bijú na diskotékach, šikanujú ľudí v práci, v škole. Vedel som však, že to tak nie je a zaslúžia si, aby ich ľudia videli tak, ako ja. A to sa, myslím si, podarilo.

Čo bolo v začiatkoch najnáročnejšie?

Nedá sa vybrať jeden moment. Trvalo dlho, kým sa nám podarilo MMA zviditeľniť. Dôležitý okamih prišiel, keď som natočil dve demá. Na internete boli divácky veľmi úspešné. Vtedy som si povedal – idem do toho.

MMA - podľa mnohých najdrsnejší šport na svete. Foto: Oktagon MMA
Klein MMA MMA - podľa mnohých najdrsnejší šport na svete.

A vtedy ste začali budovať úspešnú značku…

Áno, z ničoho. Veľa sme debatovali s partnermi, presviedčali ich, aby nám dali priestor, peniaze – keďže celá šou je mimoriadne nákladná. Posielali sme stovky e-mailov, na mnoho z nich sme ani nedostali odpoveď. Snažili sme sa predať myšlienku, projekt, ktorý ešte ani neexistoval. Šport, ktorý ľudia hanili. Kľúčové bolo, že sme sa spoznali s Ondřejom Novotným, ktorý mal množstvo kontaktov. Faktom však je, že sme si museli v začiatkoch zobrať obaja úver a všetko rozbehnúť z vlastných peňazí.

Prave Novotný (spolumajiteľ Oktagonu, pozn.) označil MMA za matku všetkých športov. Súhlasíte s týmto názorom?

Ťažko povedať. Neviem, či nemyslel matku všetkých bojových športov – s tým sa stotožním, keďže MMA ich spája. Momentálne sme vo fáze, keď aj ostatné športy – tenis, futbal a ďalšie – čerpajú z toho, čo používa v príprave MMA.

Je MMA viac šport alebo šou?

Treba to rozdeľovať. MMA je, samozrejme, šport. Oktagon je v prvom rade šou. Ide v podstate o spojené nádoby.

Oktagon 15 vypredal pražskú O2 Arénu, v televízii ho sledovalo milión ľudí, vstupenku na šou si zakúpili fanúšikovia z 38 krajín sveta. Dajú sa tieto čísla prekonať?

Verím, že áno. Je nesmierne veľa ľudí, ktorí MMA vďaka tomuto turnaju spoznali. Našou úlohou je z týchto ľudí urobiť pravidelných divákov a zaujať ďalších. Potenciál je obrovský.

Dočkajú sa fanúšikovia odvety Attila Végh – Karlos Vémola?

V tejto fáze to môžeme len ťažko odhadovať. Ak by k odvetnému súboju prišlo, bolo by to nesmierne lákavé. Karlos si odvetu pýtal ihneď po prehre s Attilom. Ide však o to, že osud musí všetko tak trochu zariadiť. Attila sa potrebuje dať po narodení dieťaťa dohromady, užiť si rodinný život. Až potom sa môže vrátiť ku kariére zápasníka. Na druhej strane, Karlos si musí ďalší súboj s ním vybojovať. Šanca v tejto chvíli nie je veľká, no bolo by to skvelé.

Momentka zo súboju storočia. Attila Végh... Foto: Oktagon MMA
Végh MMA Momentka zo súboju storočia. Attila Végh oslavuje v pražskej O2 aréne víťazstvo nad Karlosom Vémolom.

Ublížilo by Oktagonu, keby Végh ukončil kariéru?

Bola by to škoda. Predsa len, Attila je obrovský ťahák. Jedného dňa sa to stane, nie je najmladší, no nemyslím si, že by nás to položilo. Preto sa snažíme budovať mnoho ďalších hviezd, vytvárať nové príbehy.

Novotný tvrdil, že keď bol Végh pred časom po štyroch prehrách na dne, investovali ste do neho milióny. Čo to obnášalo?

Pre vysvetlenie: Attila bol kariérne na dne, my sme sa ho ujali – nie však ako chudáčika, ale ako šampióna. Podpísali sme s ním spoluprácu, z ktorej sme boli nadšení. Investícia do Attilu bola aj investíciou do nás. Išlo o to, že za Attilu sme lobovali, točili s ním videá, pretláčali ho do rôznych relácií. Celková investícia do neho sa vyšplhala do miliónov českých korún.

Prekvapila vás reakcia niektorých fanúšikov, ktorí sa Vémolovi po prehre s Véghom obrátili chrbtom a odkazovali mu, že je len veľkohubý bojovník?

Poučil som sa z minulosti, že dav je veľmi vrtkavý. Mrzí ma, že to tak je. Prekvapila ma najmä razancia, akou sa to udialo. Ako sa zo dňa na deň stal z miláčika nenávidený bojovník. Vémola je pritom legenda, ktorú nemožno hodnotiť na základe jednej prehry. Má za sebou obrovskú sériu víťazstiev, je to dríč, ktorý jedného dňa ešte môže zdolať Végha. V tú noc, keď s ním prehral, bol Karlos v najhoršej a Attila v najlepšej forme. Keby bol na tom Karlos dobre, videli by sme iný zápas.

Podstupujú MMA zápasníci dopingové testy?

Nie, verím však, že čoskoro budú.

Znamená to, že pre nich neplatia rovnaké antidopingové pravidlá ako pre ostatných športovcov?

MMA nie je na Slovensku zaregistrované ako šport. To je výsledok prehnitosti systému, v ktorom sa štát nezaujíma o šport, organizácie, o nikoho. Je možnosť, aby antidopingová komisia prišla na naše podujatia, lenže je to veľmi byrokraticky vzdialené. Premýšľame však nad tým, ako by sme zápasníkov testovali. Malo by ísť o nezávislú inštitúciu.

Úspešný tandem. Majitelia a promotéri... Foto: Oktagon MMA
Novotný Neruda Úspešný tandem. Majitelia a promotéri organizácie Oktagon MMA: Pavol Neruda (vľavo) a Ondřej Novotný.

Môže sa špičkový zápasník MMA na Slovensku zabezpečiť počas kariéry do konca života? Ako napríklad hokejista či futbalista…

Áno, týka sa to však len veľmi úzkej skupiny ľudí. Je ich možno desať v Česku a na Slovensku. Aj to len za predpokladu, že vedia narábať s peniazmi, šetria ich – ako napríklad Tomáš Deák či Attila Végh. Sú však aj takí, ktorí peniaze míňajú – trebárs Karlos Vémola. Ide o finančné správanie sa bojovníka. V každom prípade, niektorí z nich majú zárobky, vďaka ktorým sa vedia veľmi solídne zabezpečiť.

Ovplyvňuje odmeny pre bojovníkov konkurenčný boj Oktagonu s XFN?

Veľmi. Vystrelilo to do neuveriteľných výšok. Ľudia z XFN preplácali zápasníkov aj päťnásobne, čím potopili samých seba. Deje sa to neustále. Teraz sa snažia o akési oživenie, videli sme ich podujatie, ktoré bolo strašné. Naďalej pokračujú v nečestných praktikách. Na našej scéne sú ako vred. Neférovo preplácajú bojovníkov, preto ceny vystrelili až kdesi do vesmíru. Spôsobilo to problémy mnohým – nám aj menším organizáciám.

Z Oktagonu sa stal marketingový fenomén. Aké sú vaše ďalšie ciele?

Chceme priniesť ďalšie súboje, akým bol zápas storočia. Trh by sme radi využili naplno, čo sa ešte ani zďaleka nestalo. Popri futbale a hokeji by sme chceli byť najpopulárnejším športom a samozrejme chceme expandovať do zahraničia, čo nás čaká teraz. Je to zodpovednosť voči všetkým naším ľuďom – zamestnancom, fanúšikom a v neposlednom rade bojovníkom. Verím, že budeme prinášať hodnotnú, nie hlúpu zábavu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Oktagon #Karlos Vémola #Attila Végh #Pavol Neruda