Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Piráta čaká krvavý zápas bez rukavíc: Kareša utrápim

Ak si myslíte, že zmiešané bojové umenia (MMA) sú krvavý šport, ešte ste zrejme nevideli lethwei, alebo ak chcete - barmský box.

12.12.2019 13:30
mma pirát Foto:
Slovenský bojovník MMA Samuel "Pirát" Krištofič.
debata (1)

Toto staré bojové umenie pochádza z Mjanmarska, bývalej Barmy. Boxuje a kope sa v postoji, bojovníci proti sebe nastupujú bosí a päste majú omotané len vlnenými bandážami. V barmskom boxe sú povolené všetky údery a kopy, vrátane útokov na hlavu a tzv. hlavičiek.

Práve zápas v lethwei čaká Samuela Krištofiča. Jeden z najpopulárnejších slovenských bojovníkov MMA si musel dať od zmiešaných bojových umení pauzu, keďže ho obmedzujú problémy s chrbtom.

TV Pravda. Attila Végh odpovedá na otázky Pravdy ohľadne svojej budúcnosti. Vo videu si pozrite aj ukážky z pripravovaného dokumentu Attila 2000
Video

Barmský box nie je MMA

„Pirát“ však nechcel úplne vypadnúť z tréningu a tak prijal ponuku od organizácie XFN na súboj bez rukavíc. Jeho súperom bude niekdajší šampión K1 a bývalý promotér Petr Kareš.

Federálni fanúšikovia MMA majú toto meno v zuboch, keďže podľa viacerých sa Kareš zlou manažérskou prácou zaslúžil o krach XFN, ktorá dlhuje viacerým zápasníkom nemalé peniaze. Organizáciu nedávno prebrali noví majitelia a snažia sa o jej reštart.

Krištofič musel upraviť prípravu, keďže pravidlá a techniky MMA a barmského boxu sa líšia.

„Je to iný spôsob boja ako v MMA. Musel si zvyknúť, že treba viac používať ruky. Plus klinč je úplne iný. Strhy na zem nie sú žiadnou výhodou, takže tieto veci sme z tréningu eliminovali aj kvôli jeho chrbtu,“ vraví Pirátov tréner Peter Rybár a pokračuje:

„Musel si zároveň zvyknúť na nastavenie hlavy. Pretože v lethwei treba viac používať hlavu i oči – odsledovať si pozíciu súpera. Museli sme viac spevniť telo, pretože je rozdiel medzi úderom päsťou a úderom v MMA rukavici.“

VIDEO: Najlepšia slovenská zápasníčka MMA Lucia Szabová o stúpajúcej popularite zmiešaných bojových umení, podpore spolužiakov či príprave na titulový zápas
Video

Rozhodne knokaut

V barmskom boxe sa bojuje do záverečného gongu, žiadne bodovanie neexistuje. Vyhrá ten, kto zostane po konci zápasu na nohách.

„Musí šliapať do konca. Posledná sekunda môže zvrátiť celý zápas. Aj preto sme mali špecializovanú prípravu. Možno bola trocha stereotypná, ale radšej sa sústrediť na pár činností a robiť ich poriadne, ako zbytočne trénovať milión zbytočných vecí,“ zdôrazňuje Rybár.

Krištofič pred zápasom srší sebavedomím.

„Možno sú veci, v ktorých je Kareš lepší. Ale celkovo to ide do mojej strany a verím, že to potvrdím aj v zápase. Utrápim ho. Spôsob ukončenia? V barmskom boxe sa dá vyhrať len knokautom. Či to bude úderom hlavou alebo inou technikou, uvidíme. Odhadujem to na koniec v treťom kole,“ predpovedá Pirát.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MMA #Pirát Krištofič #barmský box