Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štadión v Prešove mal problémy, hrozil aj katastrofický scenár. Ako sú na tom Košice?

Košická futbalová aréna (KFA) i Futbal Tatran Aréna v Prešove majú v roku 2025 spolu s ďalšími slovenskými štadiónmi privítať najväčšie mladé futbalové talenty na kontinente. Slovensko bude hostiť majstrovstvá Európy do 21 rokov. Na záverečný turnaj postúpi z 55 krajín 15 tímov. Slovensko má ako organizátor istú miestenku.

21.12.2023 05:41
Tatran Prešov Foto:
Takto by raz mala vyzerať Futbal Tatran Aréna v Prešove.
debata (1)

Zatiaľ, čo väčšina štadiónov je na podujatie pripravená, na východe prebiehajú stavebné práce.

V Košiciach sa už finišuje na dostavbe tribún za bránkami, pričom práce idú podľa harmonogramu, v Prešove je situácia odlišná.

Výstavba sa už niekoľkokrát úplne zastavila.

Zväz mal pripravenú alternatívu

Naposledy nastali komplikácie začiatkom decembra, keď zhotoviteľ stiahol zo stavby všetkých pracovníkov.

"Zhotoviteľ odstúpil od zmluvy s dôvodmi, ktoré nie sú úplne objektívne, ale dá sa povedať, že určité omeškanie v prácach naozaj bolo. Spôsobilo ho samozrejme to, že štadión nebol projektovaný na majstrovstvá Európy, ale na určité štandardy UEFA,“ uvádza pre RTVS primátor Prešova František Oľha.

Nastali tak opäť pochybnosti, či sa štadión v Prešove stihne dokončiť načas. Odozvu k vzniknutej situácii prezentoval aj hlavný organizátor ME dvadsaťjedenroč­ných, ktorým je Slovenský futbalový zväz.

"Všetko nasvedčuje tomu, že by sa to malo stihnúť – ale dobrý a skúsený organizátor má pripravenú aj alternatívu. My ju máme, ale verím, že všetko dobre dopadne a hrať sa bude v Prešove.

Ešte by som chcel dodať, že organizácia podujatia takého rozsahu si vyžiadala vytvorenie špeciálnej dcérskej spoločnosti – SFZ Event, ktorú sme založili špeciálne pre tento účel – opäť ide o postup osvedčený aj v iných krajinách," reaguje prezident SFZ Ján Kováčik v stanovisku na webe zväzu.

Museli by vrátiť peniaze

Podľa prešovského primátora hrozil aj katastrofický scenár. Ten by znamenal, že by museli pravdepodobne vrátiť dotáciu z Fondu na podporu športu vo výške viac ako 4,8 milióna eur.

„Ak by nedošlo k urovnaniu, boli by sme vo veľmi ťažkej situácii a asi by sme boli nútení stavbu zastaviť, vrátiť peniaze a majstrovstvá Európy by tu pravdepodobne neboli,“ konštatuje Oľha.

Začatie výstavby futbalového štadióna Futbal... Foto: TASR, František Iván
SR Futbal Prešov Tatran Aréna štadión výstavba začiatok PO Začatie výstavby futbalového štadióna Futbal Tatran Aréna v Prešove.

Situáciu sa napokon podarilo vyriešiť. Základnou požiadavkou zhotoviteľa bolo, že chce vidieť presný postup a harmonogram odovzdávania projektových dokumentácií.

Na základe toho bola podpísaná dohoda a zároveň stanovený harmonogram, ako sa budú dodávať podklady k zmenám niektorých častí, aby stavba napredovala.

Práce na výstavbe prešovského štadióna sa tak mohli znova rozbehnúť. Problémy by nemalo robiť ani počasie. Predpoveď na najbližšie obdobie je priaznivá a denné teploty by nemali klesať do mínusových hodnôt.

V Košiciach idú podľa plánu

Omnoho pozitívnejšie správy prichádzajú z Košíc. Podľa nich napredujú práce na dostavbe bočných tribún B a D podľa harmonogramu.

„Na budúcej tribúne D sa začalo s ukladaním strešnej krytiny. V útrobách utešene rastú vstavky. Sme na dobrej ceste,“ hodnotili práce zástupcovia košického štadióna na oficiálnej facebookovej stránke KFA.

Kucka 1 Čítajte viac Kucka strčil do vrecka Messiho i lídra Realu. Slovák sa dostal do hviezdnej spoločnosti

Ako sa uvádza v stanovisku na webe KFA k priebehu prác za november, z plochy ihriska pred tribúnami B a D boli pomocou žeriava demontované dočasné stožiare osvetlenia ihriska.

Reflektory osvetlenia boli následne premiestnené na oceľové konštrukcie novovybudovaných prestrešení tribún. Štadión je už kompletne uzatvorený zo všetkých strán.

Celková kapacita štadióna v Košiciach vzrastie z aktuálnych vyše 5800 miest na 12658. Pri prešovskom štadióne sa ráta s kapacitou 6500 miest.

Košická futbalová aréna (KFA) Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Takto bude vyzerať KFA po kompletnej dostavbe.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Košická futbalová aréna #Futbal Tatran Aréna (FTA)