Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pomôže spor o štadión vyriešiť Fico? Šéf akciovky NFŠ exkluzívne: Len na daniach zarobí štát viac ako 170 miliónov eur

Príde štát o milióny aj o štadión? Všetko nasvedčuje tomu, že konanie vlády Igora Matoviča v ťažení proti štátnej podpore výstavby Národného futbalového štadióna bolo výstrelom slepým nábojom.

24.10.2023 05:40
09. Tehelné pole Foto:
Tehelné pole, v budúcnosti možno Národný futbalový štadión, bolo otvorené v marci 2019.
debata (5)

Ako celý problém vznikol, či pomôže k jeho riešeniu zmena vládnej moci a zaujímavosti okolo prevádzky najmodernejšej arény na Slovensku v exkluzívnom rozhovore pre Športweb prezrádza predseda predstavenstva spoločnosti NFŠ a.s., investora a developera štadióna, Pavel Komorník.

Vráťme sa do leta 2020. Ako ste prijali informáciu od vtedajšieho vicepremiéra Štefana Holého, že zmluvy medzi štátom a NFŠ a.s. sú neplatné a nielen, že vláda neodkúpi štadión, ale bude žiadať aj vrátenie dotácie vo výške 27,2 milióna eur?

Bol to pre nás samozrejme šok. Prvý krok, ktorý sme urobili, bol, že sme oslovili päť nezávislých špičkových právnych kancelárií, ktoré so štadiónom dovtedy nemali nič spoločné, aby pre nás vypracovali analýzy našich zmlúv so štátom.

Majiteľ Slovana Ivan Kmotrík st. pred otvorením štadióna
Video
Majiteľ štadióna a futbalového klubu vystúpil pred médiami pred otvorením štadióna.

Aké boli právne názory na vyjadrenia vicepremiéra Holého, ku ktorému sa pridal aj vtedajší premiér Igor Matovič?

Všetky analýzy vyšli tak, že táto „otočka“ štátu je nepremyslená. Takto sa vlastne začala naša spolupráca s právnou kanceláriou Dentons. Pán doktor Kubina mi volal, že kroky Matovičovej vlády sú taký nezmysel, že rád rozšíri náš právny tím.

Dala vôbec niekedy spoločnosť NFŠ žiadosť na uplatnenie opcie a odpredaj postaveného štadióna štátu?

Áno.

Kedy?

Bolo to po tej spomínanej tlačovej konferencii vicepremiéra Holého. Museli sme si uplatniť opciu podľa zmluvy, aby sme v prípade nedodržania zmluvy zo strany štátu mali nárok na zmluvnú pokutu.

Čiže od začiatku akciovka NFŠ vedela, že jedného dňa predá štadión štátu?

Nie. Štát podporil výstavbu štadióna dotáciou, okrem ktorej dal spoločnosti NFŠ aj právo vyzvať štát počas „skúšobnej prevádzky“, aby štadión odkúpil. Samozrejme po predložení všetkých faktúr, ktoré budú po kontrole uznané ako oprávnené náklady. Ak by ani po splnení všetkých podmienok z našej strany štát po výzve štadión neodkúpil, iba vtedy by nám vznikol nárok na zmluvnú pokutu. My sme štát na odkúpenie štadióna podľa zmluvy vyzvali až na pokyn našich právnikov.

Na snímke zľava Predseda predstavenstva... Foto: SITA
narodny-futbalovy-stadion-jan-410993 Na snímke zľava Predseda predstavenstva spoločnosti NFŠ, a.s. Pavel Komorník a vtedajší minister školstva Peter Plavčan v roku 2016 po podpise Zmluvy o budúcej zmluve o dostavbe a odkúpení nekomerčnej časti Národného futbalového štadióna.

V jednom zo sporov o neplatnosti zmlúv má rozhodovať Súdny dvor Európskej únie. Nezískali ste však v roku 2016 potvrdenie od Európskej komisie, že v prípade zmluvy o odkúpení nejde o neoprávnenú štátnu pomoc?

Európska komisia odsúhlasila štátnu pomoc poskytnutú v súvislosti s výstavbou štadióna. Napriek tomu sa slovenský súd obrátil na Súdny dvor Európskej únie. Ja nie som právnik, tak budem parafrázovať to, čo som pochopil zo slov pána Kubinu a ostatných právnikov. Sudkyňa dala otázku na súdny dvor, ktorá znie tak, že pán Kmotrík mal záväzok postaviť štadión a tým sa malo podľa nej postupovať podľa zákona o verejnom obstarávaní. Tej jej otázke nikto nerozumie. Naši právnici tvrdia, že je zle položená, lebo on žiadny záväzok postaviť štadión nemal. Preto sa obávame, že rozhodnutie Európskeho súdneho dvora neprinesie posun v spore.

Faktom je, že ste dostali dotáciu 27,2 milióna ešte podľa zmluvy z roku 2013.

NFŠ dostal dotáciu a počas výstavby nám štát preplácal časť nákladov. Táto dotácia nesúvisela s predajom štadióna štátu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Národný futbalový štadión #Eduard Heger #Ivan Kmotrík st. #Štefan Holý #Pavel Komorník #NFŠ a.s.