Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner, to bude dobré. Flegmatik z Rače nemá vôbec s ničím problém. V Žiline na ňom môžu ešte pekne zarobiť

Pred rokom o ňom veľa fanúšikov ani len netušilo, dnes je podľa nich budúcnosťou slovenského futbalu. A pritom má iba 17 rokov.

11.10.2023 05:40
Leo Sauer Foto:
Leo Sauer z Feyenoordu Rotterdam.
debata (2)

Leo Sauer z Feyenoordu Rotterdam nedávno padol do oka aj Francescovi Calzonovi. Debutoval v holandskej súťaži, hneď pri premiére skóroval a jeho futbalový život nabral také obrovské tempo, že už o dva dni môže svoj futbalový kumšt ukázať aj Cristianovi Ronaldovi.

Rodák z Bratislavy je pripravený na svoj prvý reprezentačný debut v Porte proti silnému Portugalsku.

Na lane iného F

Vyrástol v bratislavskej Rači a hoci prvé futbalové kroky urobil spolu s bratom Máriom na neďalekom Tehelnom poli, rýchlo sa pobrali preč. Do Žiliny, kde podľa nich na Slovensku najlepšie rozvinú mladý futbalový talent.

„Bol to prestup na vlastnú žiadosť. Aj teraz vidíme, že mladí v Slovane nedostávajú v prvom tíme toľko príležitostí,“ povedal nedávno v rozhovore pre Športweb.

Mal dvanásť, bol to stále iba malý chlapec, keď mu to dnes pripomeniete, rád vám povie, ako sa oňho mama bála a otec Július, ktorý dohliadal na jeho kariéru, bol tiež nesvoj.

„Ale dobre medzi nás zapadol, nikdy s ním nebol problém. Neustále kráčal po ceste, ktorú si vytýčil,“ vraví Karol Belaník, športový manažér zo Žiliny.

Sauerovci rástli, mladší Leo dokonca takým výrazným spôsobom, že sa oňho začali zaujímať európske kluby. Jeho otec pre magazín Voetbal International nedávno vyrozprával príbeh o Feyenoorde Rotterdam. Hlavnú úlohu v ňom však mohol hrať iný klub.

O talentovaného futbalistu mal totiž veľký záujem aj bundesligový SC Freiburg. Dokonca aj zaujímavá zmluva z Nemecka už bola na stole.

Leo Sauer v akcii. Foto: ČTK / imago sportfotodienst / Box to Box Pictures/Yannick Verhoeven
Leo Sauer Leo Sauer v akcii.

Tu je van Persie

V tom však zasiahol hlavný skaut holandského tímu Mark Ruijl. Júliusa Sauera, ktorý v tom čase riešil prestupovú agendu svojho syna sám, stoj čo stoj presviedčal, aby zmenil názor.

„Nemohol som sa ho zbaviť,“ usmieval sa. A tak si teda vymyslel pre zástupcov Feyenoordu malú skúšku, ktorá mala potvrdiť veľký záujem o Lea.

„Prídem, len ak uvidím aj Robina van Persieho,“ prezradil otec Július pre Voetbal International, ako testoval Holanďanov. Netušil pritom, ako málo pýtal. „O chvíľu neskôr som bol tvárou v tvár jednému z najlepších hráčov, akých som kedy videl,“ doplnil.

Slovo dalo slovo a hoci Žilina spočiatku nesúhlasila, Sauer sa pobral na prominentnejšiu adresu. Najprv na hosťovanie s opciou na prestup za 300-tisíc eur, neskôr už natrvalo.

Bez rodičov. S miernymi obavami. Do inej kultúry a nového prostredia.

„Sme veľmi radi, je to obrovský talent. Bleskovo sa adaptoval a za veľmi krátky čas ukázal, aké má kvality a potenciál. Nie je žiadna náhoda, že sa už zopárkrát pripojil aj k prvému tímu,“ takto v deň oficiálneho spečatenia trvalého prestupu citovala oficiálna stránka klubu Riniho Coolena, šéfa tamojšej akadémie.

Leo Sauer. Foto: Profimedia
Leo Sauer Leo Sauer.

Žilinské percentá

Jeho vzostup je priam raketový, veď v juniorke Feyenoordu strávil iba jednu sezónu. Uplynulé leto sa o ňom v holandských médiách začalo hovoriť ako o nastupujúcej hviezdičke, ktorá by mohla dostať šancu aj v prvom tíme. Netrvalo dlho a chopil sa jej.

„U nás sa kladie dôraz na kolektívne parametre, v Holandsku na individuálne schopnosti. Každý si tu opakuje, že je najlepší. Hráči sú veľmi sebavedomí a drzí,“ vysvetlil zásadný rozdiel.

Jeho aktuálna cena na portáli Transfermarkt je 75-tisíc eur, no považujte ju za nepodarený futbalový žart. Realita je taká, že ktokoľvek by zaklopal na dvere Feyenoordu, nech si pripraví sedemmiestnu sumu a tá sa nezačína jednotkou.

V Žiline to tušili a preto do predajnej zmluvy prihodili klauzulu o percentách z ďalšieho transferu.

„Čo príde, to príde, budeme len radi, lebo dnes nie je ľahké na Slovensku financovať klub. Prajeme mu veľa šťastia a raz možno aj veľký prestup,“ dopĺňa Belaník.

Ako Suslov?

Sauer si môže v piatok proti Portugalsku pripísať svoj prvý reprezentačný štart v národnom drese. Ak by ho Calzona poslal na trávnik, stal by sa suverénne najmladším Slovákom, aký kedy nastúpil za „áčko“. Mal by iba 17 rokov a 302 dní.

Doterajším rekordérom v novodobých dejinách je Tomáš Suslov, ktorý v novembri 2020 v Plzni nastúpil na zápas Ligy národov proti Česku. Mal 18 rokov a 164 dní. Len tak mimochodom, predchádzajúcim rekordérom bol František Vysocký, ktorý mal 27. augusta 1939 pri debute proti Nemecku 18 rokov a 110 dní.

Kariéry Sauera a Suslova sa na prvý pohľad celkom podobajú. Obaja odišli do Holandska ako šestnásťroční a pomerne skoro zasiahli aj do seniorského futbalu. Suslov – predtým ako odišiel do talianskej Verony – bol dokonca aj kapitánom Groningenu.

Tu sa však ich podobnosť končí. Po osobnostnej stránke sú totiž ako oheň a voda. Rebel Suslov občas až príliš sebavedomý, Sauer totálne flegmatický.

A ako sa to prejavuje? Napríklad aj tak, že spievať pred novými spoluhráčmi na prvom zraze mu vôbec nerobilo problém. Ani postaviť sa pred kamery ESPN po gólovej premiére za Feyenoord.

Leo Sauer. Foto: Feyenoord Rotterdam
Leo Sauer Leo Sauer.

Pokojný introvert

V tomto prípade naozaj platí, že stres môžu mať všetci naokolo, no Sauer zostáva chladný. „Tréner sa ma pýtal, či sa nebojím ísť do Portugalska, povedal som mu, že to bude dobré,“ rozosmial novinárov mladý Leo.

Emócie má jednoducho pod kontrolou. Takmer ako dospelák. „Je veľmi introvertný. Pokojný a sčítaný,“ zdôraznil jeho otec.

Napokon, jeho gólová oslava pri debute v Eredivisie, kde v derby proti Sparte Rotterdam (2:2) vyrovnal v nadstavenom čase, stála za všetky drobné. Iný by reval, skákal, zvliekal zo seba dres, no Sauer zostával nad vecou.

„Môže to síce vyzerať ako veľmi tlmená oslava, ale naša rodina ho nikdy nevidela takto sa radovať,“ doplnil Sauer st.

Akoby na oslavy nebol priestor ani čas. V živote mladého Slováka sa teraz akosi všetko rýchlo mení. Zažíva množstvo debutov, napríklad to, že je najmladším Slovákom, ktorý nastúpil v Lige majstrov, dosiaľ ani len netušil.

„V klube hrá veľmi dobre, dokonca na pozícii, na ktorej potrebujeme takých hráčov. Vie sa presadiť. Chceme dať priestor mladým, lebo sú budúcnosťou reprezentácie,“ vysvetlil Calzona jeho nomináciu.

Platy slovenských futbalistov Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Reprezentačný tréner Francesco Calzona si po...

Učiť sa od najlepších

Sauerova reprezentačná premiéra by však mohla mať korenie navyše. Súboj proti Cristianovi Ronaldovi. Futbalovej legende, ktorá pomaly končí kariéru.

„Ak by sa mi ešte aj podarilo byť na trávniku, zahrať si proti nemu, to by bola vysnívaná premiéra, pretože je jeden z mojich vzorov,“ uznanlivo pokýval hlavou.

Pravda je taká, že Sauer sa narodil 16. decembra 2005. Vtedy, keď CR7 napínal siete v drese Manchestru United. Chlapec z Rače sa môže učiť nielen od starších, ale aj od najlepších.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #Feyenoord Rotterdam #slovenskí futbalisti #Leo Sauer