Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan dostal pred tromi rokmi od Klaksvíku podpásovku, v Trnave sa zamýšľajú nad tým, čo znamená užiť si zápas. Je tu deň s veľkým D

Prvýkrát v histórii. V celkom odlišnej nálade.

21.09.2023 08:08
slovan, trnava Foto:
Futbalisti Slovana Bratislava a Spartaka Trnava vstúpia do skupinových bojov v Európskej konferenčnej lige.
debata (1)

Ešte nikdy predtým sa nestalo, aby dva slovenské kluby nastúpili v jednej sezóne v základnej skupine niektorej z európskych súťaží. Slovan Bratislava a Spartak Trnava dnes túto „tradíciu“ porušia.

V jeden deň – 1143 kilometrov od seba – odohrajú svoje prvé zápasy v Európskej konferenčnej lige.

Trnava sa predstaví na ihrisku bulharského Ludogorcu Razgrad (od 18.45, prenos vysiela Sport 1), Slovan doma vyzve KÍ Klaksvík z Faerských ostrovov (21.00, RTVS).

Oba zápasy vám dnes prinesieme ONLINE

Súper píše históriu

Majstrovský Slovan vôbec nie je v optimálnej forme. Cez víkend prehral v Dunajskej Strede 1:3. Podal bezduchý výkon a inkasovať mohol aj viackrát. To, že v kabíne belasých nie je všetko v poriadku, potvrdila aj následná tlačová konferencia.

Tréner Vladimír Weiss nebol spokojný a – celkom tradične – naznačil aj to, že na Tehelnom poli nemusí pokračovať. „Uvidíme, či budem mať na to čas ja alebo niekto druhý. Mám rád tento klub, rád tu pracujem, ale ak to nepôjde, odídem.“

Tréner Weiss o Klaksvíku: Mám všetkých hráčov. Už nie je slabý súper
Video

Ozvali sa aj fanúšikovia na sociálnych sieťach klubu, ktorí požadujú jeho odchod aj spolu s generálnym manažérom Ivanom Kmotríkom ml. Vyčítajú im nielen slabé výsledky, ale aj bezútešný prejav na ihrisku a zlyhanie počas prestupového obdobia, keď sa klub skôr oslabil ako posilnil.

Deň pred zápasom však Slovan znel optimistickejšie. Možno aj preto, že do duelu je po dlhšom čase pripravený opäť zasiahnuť kapitán Vladimír Weiss ml. Hoci s určitosťou nie na celých 90 minút.

Vladimír Weiss ml. Foto: TASR, Dano Veselský
Vladimír Weiss Vladimír Weiss ml.

Jeho otec na jednej strane naznačil, že problémy v kabíne médiá nafukujú, ale zároveň fanúšikom, ktorí predčasne opustili tribúny v Dunajskej Strede, priznal právo hnevať sa. „Majú právo na kritiku, no treba povzbudzovať mužstvo aj vtedy, keď sa prehrá. Verím, že vo štvrtok podáme dobrý výkon.“

Slovan v utorok oznámil, že na zápas proti Klaksvíku predal viac ako 10-tisíc lístkov. Tentoraz plno na Tehelnom poli nebude, hrozí, že príde najslabšia „európska“ návšteva v tejto sezóne. Na luxemburský Swift Esperange zavítalo v 1. predkole Ligy majstrov viac ako 14-tisíc divákov.

Z hotela domov

Slovan už jednu skúsenosť s Klaksvíkom má. Na majstra z Faerských ostrovov narazil aj pred tromi rokmi v 1. predkole Ligy majstrov. V čase, keď bol celý svet v zajatí pandémie koronavírusu a – pochopiteľne – tá neobišla ani futbal.

Bratislavský klub preto vyslal na ostrovy dve výpravy v dvoch lietadlách. Nanešťastie, tamojší zdravotníci v oboch z nich pozitívne testovali minimálne jedného člena.

Výsledok?

Úrady nepovolili slovanistom príchod na štadión a umožnili im len jednu cestu. Na letisko a domov na Slovensko. Belasí sa síce na správanie faerských úradov, ktoré robili všetko pre to, len aby sa nehralo, sťažovali, no nepomohli si.

UEFA síce najprv duel preložila zo stredy 19. augusta 2020 na piatok 21. augusta, napokon však zrušila aj ten a nasledujúci pondelok rozhodla o postupe Klaksvíku spoza zeleného stola.

Ján Bernát Čítajte viac Trnava je futbalové mesto, s ktorým chcem získať trofej. Prísni fanúšikovia? Platia si za dobrý futbal

Slovan cítil po kontumácii obrovskú krivdu, teraz sa môže čiastočne pomstiť. Klaksvík však – hoci sa pri jeho mene žiada napísať futbalový trpaslík – nebude žiadnym odovzdaným súperom.

V predkolách Ligy majstrov vyradil najprv silný Ferencváros Budapešť a následne aj švédsky BK Häcken. V najlepšej európskej súťaži bolo tesne nad jeho sily až nórske Molde. „Píšeme históriu, no ešte sme neskončili,“ dušuje sa tréner Magne Hoseth.

Súperovi napokon včera vyslovil veľké uznanie aj sám Weiss. „Hrali dobre v Lige majstrov, majú výbornú organizáciu hry, cez ktorú sa musíme vedieť presadiť. Je neuveriteľné, kam sa až prebojovali. Sú inšpiráciou pre iné mužstvá z podobných krajín,“ chválil.

Čo je to užiť si?

V Trnave je pochopiteľne iná futbalová atmosféra. Klub si vybojoval účasť v tretej najprestížnejšej európskej súťaži postupom cez dvoch náročných súperov (Lech Poznaň a Dnipro-1) a aj cez víkend sa mu v lige darilo.

Vyhral v Michalovciach 4:3, pričom sa presadili obe nové posily, ktoré si Spartak priviedol pred skupinovou fázou EKL – Ján Bernát i Michal Ďuriš.

„Obaja sú zdraví a vo forme. Nepotrebujú sa etablovať, okamžite nastúpili a ihneď sa presadili,“ usmieval sa včera tréner Michal Gašparík.

Na úvod ho však čaká náročnejšia prekážka, akú má Slovan. Bulharský šampión na domácej pôde – Ludogorec Razgrad. Je to tradičný tím z európskych pohárových súťaží. Zuby si na ňom vylámali napríklad aj belasí, keď pred desiatimi rokmi s týmto súperom vypadli v 2. predkole LM.

„Keď ich porovnám s Dniprom a Lechom, možno sú ešte o niečo lepší. Ludogorec v Bulharsku dominuje. V skupine je od nás každý lepší, na to sa tu však nehrá. Všetci si zrejme povedali, keď nás dostali do skupiny, že to je povinných šesť bodov,“ podotkol tréner.

Tréner Spartaka Trnava Michal Gašparík. Foto: TASR, Lukáš Grinaj
Poľsko SR Šport Futbal EKL 3. predkolo Poznaň Trnava Tréner Spartaka Trnava Michal Gašparík.

Hoci podľa papierových predpokladov je Trnava outsiderom skupiny a nemusela by byť pod takým veľkým tlakom, ako Slovan, Gašparík túto teóriu odmieta.

„Veľa sa hovorí o tom, že si tieto zápasy ideme užiť, ale čo to znamená? Na to, aby sme si to užili, potrebujeme aj kvalitné výkony a dobré výsledky, lebo inak si nič neužijeme,“ vysvetlil.

K dispozícii nebude mať obrancu Lukáša Štetinu, trnavského hrdina z predkôl EKL. V Razgrade nenastúpi ani Erik Daniel.

Spartak hral v pohároch aj pred piatimi rokmi. V Európskej lige získal sedem bodov a v tabuľke skončil tretí. Z aktuálneho tímu si túto jazdu pamätá jedine náhradný brankár Dobrivoj Rusov. Gašparík sledoval niektoré duely ako fanúšik na tribúne. Vraví, že toto je úplne odlišná situácia.

„Trnavskí fanúšikovia sú vždy nastavení na víťazstvá, neriešia silu súpera. Predtým tu však hrali mužstvá, ktoré boli v kríze, menili trénerov, toto je niečo iné,“ dodal.

Načítavajú sa športové výsledky...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Spartak Trnava #Michal Gašparík #Vladimír Weiss st.