Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vonnová v zjazde medzi mužmi? Čaká na povolenie

Lindsey Vonnová sa rozhodla, že prelomí ľady na zasnežených svahoch. Dlhodobá suverénka ženského zjazdárskeho kolotoča si chce vyskúšať svoje umenie medzi mužmi.

07.10.2012 14:20
Lindsey Vonnová Foto:
Lindsey Vonnová a jej víťazné glóbusy z vlaňajšieho Svetového pohára.
debata

Štvornásobná držiteľka veľkého krištáľového glóbusu sa obrátila na Medzinárodnú lyžiarsku federáciu s prosbou, či by nemohla štartovať v zjazde Svetového pohára v Lake Louise medzi mužmi. V kanadskej provincii Alberta pôjde v závere novembra o prvé rýchlostné preteky novej sezóny v prestížnom zjazdárskom seriáli.

"Už sme sa o tom zhovárali, ale zatiaľ neprijali rozhodnutie. Necháme to na novembrovú Radu FIS,” uviedol Nór Atle Skaardal, muž zodpovedný za ženský Svetový pohár.

Skaardal upozorňuje, že ak sa Američanka zúčastní na pretekoch v Lake Louise medzi mužmi, získa tým veľkú výhodu voči svojim ženským konkurentkám. Ženy budú v rovnakom stredisku súťažiť o body do Svetového pohára o týždeň neskôr.
,,Základom je dodržať pravidlá a nevytvárať jednému pretekárovi výhodu pred druhým. Tiež treba zvážiť, či to celé bude mať vôbec zmysel,” dodal Skaardal.

Podľa amerických expertov je možné, že čoskoro 28-ročná Vonnová zvládne aj mužskú trať zjazdu, ale v cieli bude mať odstup od najlepších aj päť sekúnd. A to je vzhľadom na propagáciu takých pretekov veľa.

Vonnová je roky známa svojou všestrannosťou, ale suverénna je najmä v zjazde. Olympijská víťazka z Vancouvru 2010 má iba 27 rokov a už 26-krát sa postavila v kariére na najvyšší stupeň po pretekoch v zjazde. V historickom rebríčku jej patrí druhá priečka za rakúskou špecialistkou Annemarie Moserovou-Pröllovou. Tá v rokoch 1970 - 1980 triumfovala v 36 zjazdoch Svetového pohára.

debata chyba