Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zmenil myslenie, prístup i životosprávu, tvrdí o Kližanovi Hrbatý

Konečne sa našiel slovenský tenista, ktorý vyhral turnaj hlavného okruhu ATP World Tour. Martin Kližan triumfoval v Petrohrade. Stalo sa to sedem a pol roka po triumfe Dominika Hrbatého v Marseille.

25.09.2012 12:00
Dominik Hrbatý Foto:
Dominik Hrbatý.
debata (1)

„Je to krásny úspech. Slovensko je malá krajina. Na to, že tu nie veľa tenistov, dosahujeme celkom pekné výsledky. Vyhrať turnaj ATP znamená presadiť sa medzi špičku,“ povedal bývalý najlepší slovenský tenista Hrbatý.

Čakali ste, že sa Kližan dostane tak rýchlo medzi širšiu svetovú špičku. V rebríčku ATP je už na 33. mieste…
Prišlo to možno náhle, ale Martin k tomu smeroval. Podáva dlhší čas solídne výkony a výsledky sa dostavili. Všetko v tenise ovplyvňuje psychika a tá jeho je momentálne veľmi vysoko.

Blahoželali ste mu k triumfu v Petrohrade?
Zaprial som mu, aby to už netrvalo dlho a stal sa tretím najlepším Slovákom v histórii podľa rebríčka. Znamená to, aby sa mu podarilo preskočiť moje najlepšie umiestnenie, teda 12. priečku.

Aký je rozdiel medzi Kližanom, ktorého ste poznali ešte počas vašej aktívnej kariéry a tým dnešným?
Martin robil kedysi všetko podľa seba, nechcel si nechať poradiť. Nebral rady skúsenejších, ktoré síce nemusia byť vždy správne, ale väčšinou sú. Keď začal trénovať s Karolom Kučerom, zmenil kompletne všetko – myslenie a prístup k tenisu a tiež životosprávu. Postupne začali prichádzať výsledky. Víťazstvo na turnaji v Petrohrade je už len čerešnička.

Kližan tvrdí, že tenis je jeho práca, ktorú robí poctivo od rána až do večera. Stačí to na úspech?
Veľa tenistov trénuje štyri-päť hodín denne, ale to ešte samo úspech nezaručuje. Do seba musí zapadnúť veľa vecí, ako celková pohoda, pozitívny prístup a víťazné nastavenie na zápasy. To všetko treba pridať k poctivému tréningu a potom sa z tenistu môže stať svetový hráč.

Prekvapilo vás, že tento náhly skok prišiel na tvrdom povrchu a nie napríklad na antuke, teda obľúbenom Kližanovom povrchu?
Martin vždy o sebe tvrdil, že je antukový hráč. Keď si však hráč verí, dokáže hrať na hocičom. Aj na betóne, hoci treba prispôsobiť pohyb a niektoré údery, ale dá sa na to zvyknúť. Martin si už aj v hlave uvedomil, že môže vyhrávať veľké zápasy.

Čo je podľa vás jeho najväčšia prednosť, môžete rozobrať jeho hru na kurte?
Najväčšia výhoda je, že je ľavák. Ak má takýto hráč kvalitné podanie, má vždy výhodu pred pravákmi, ktorých je väčšina. Môže využívať ľavácke uhly súperom do bekhendu. Martin má tiež výborný forhend a pod vedením Kaja Kučeru úžasne zlepšil return. Kučera bol známy tým, že mal tento úder svetový. Čo sa týka pohybu, ten mal Martin vždy solídny a takticky sa tiež zlepšil. Vie si počkať na dôležitý moment. Nehrnie sa do každej lopty, netlačí za každú cenu, ale vie, kedy zaútočiť.

Kližan je známy aj svojimi netuctovými výrokmi. Spomeniete si na niektorý z nich?
Maťov výrok, na ktorom sme sa roky zabávali, bol asi takýto: Nepotrebujem trafiť desať lôpt do kurtu, aby som bol dobrý, ale stačí mi jeden „galaktický“ úder, aby davy jasali. Toto bolo jeho zmýšľanie pred troma rokmi. Dnes už je inde.

Kam až môžu siahať jeho tenisové ambície?
Ambície môžu siahať hocikam. Záleží na tom, akú bude mať psychiku a koľko lôpt v dôležitých momentoch trafí do kurtu a premení na body. Už sa dostal pomerne vysoko v rebríčku a tam je to už o tom, ako dokáže využiť šance, ktoré sa mu v zápasoch naskytnú. Ak využije deväť z desiatich, môže byť aj v prvej päťke na svete. Rozdiel medzi tými najlepšími a ostatnými je aj v tom, že ozajstní svetoví hráči sú najlepší po celý rok a nemajú vo výkonoch výkyvy. Martin hrá teraz dobre, má formu, ale musí to dokazovať neustále. Až vtedy sa priblíži najlepším.

Je dnes náročnejšie dostať sa na úroveň najlepšej svetovej desiatky v rebríčku ako počas vašej éry pred piatimi-desiatimi rokmi?
Je to stále rovnaké. Tenis sa mení približne každých päť-sedem rokov, vždy keď prichádzajú noví hráči. Martin sa pomerne ľahko dostal na prah svetovej tridsiatky, stačilo mu na to pol roka kvalitného tenisu. Myslím si, že dostať sa na úroveň svetovej desiatky je rovnako náročné ako pár rokov dozadu. Záleží len na šikovnosti nových hráčov na okruhu.

Môže Slovensko s Kližanom ako lídrom v tíme pomýšľať na svetovú skupinu v Davisovom pohári?
Myslím si, že Martin je už momentálne lídrom nášho daviscupového tímu. Lukáš Lacko je iný typ človeka, nie je to taký tímový hráč ako Martin. Práve od Kližana sa budú aj v budúcnosti očakávať dôležité body. Dnes je Davisov pohár veľmi vyrovnaný. Aj v regionálnej zóne sú už silné tímy, napríklad Rusi. Bude to veľmi ťažké, ale verím, že sa raz do svetovej skupiny dostaneme.

1 debata chyba