Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kližan prebíja sivú

Pred siedmimi rokmi siahali na Davisov pohár, ale realita rokmi zosivela. Slovenskí tenisti sa už štyri roky potácajú na okraji priepasti, ktorá delí vyspelý svet od ostatného. Záchrana v prvej skupine euroafrickej zóny je tradíciou.

18.09.2012 13:38
Martin Kližan Foto:
Martin Kližan.
debata

Mečířovi zverenci ju odštartovali v čase, keď sa s reprezentáciou lúčil jej výstavný kus Dominik Hrbatý. Nasledovalo hľadanie jeho nástupcu a… možno sa zablyslo na lepšie časy. Slováci síce počas uplynulého víkendu občas výrazne podliezali latku kvality, ale efekt sa dostavil: Portugalsko s hráčmi z druhej stovky rebríčka zdolali.

Zásluhu na tom majú traja hráči – a najväčšiu Martin Kližan. Dva body z jeho rakety pomohli teraz a aj vlani proti Ukrajine. A je predpoklad, že v budúcnosti prídu ďalšie. Kližan v 23 rokoch dozrieva na hráča, ktorý už nie je do štatistického počtu. Proti Portugalcom sa síce neukázal v plnej tenisovej kráse, skôr šlo o čiernu robotu, ale v rozhodujúcich momentoch súperov pretlačil a Slovensko v daviscupovej druhej lige zachránil.

V rebríčku počas dvoch rokov pod vedením Karola Kučeru poskočil z 248. na 45. miesto a na US Open zdolal Francúza Tsongu. Kližan je zaujímavý na kurte aj mimo neho. Jeho vyjadrenia pre médiá nie sú balastom ničnehovoriacich fráz. Čo si myslí, to aj povie. Na dve „prasiatka“ súpera pri svojich mečbaloch zareagoval spontánnym zvolaním: Aspoň bola sranda…

Pri polemike o pomalom povrchu v NTC zvýhodňujúcom skôr súpera nemal problém povedať, že náš zväz to nezvládol.

Taký je Martin Kližan a takého ho potrebuje slovenský tenis.

debata chyba