Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najväčší úspech prišiel po zranení a bez zápasovej praxe

Po Wimbledone musel pauzovať s boľavým chrbtom a rozlúčil sa so stabilným partnerom Čechom Františkom Čermákom, s ktorým vyhral štyri turnaje vo štvorhre. Napriek tomu sa slovenský tenista Filip Polášek (27) prebojoval na US Open až do štvrťfinále deblovej súťaže, čo je pre neho najlepší grandslamový výsledok kariéry. "Čo sa týka mena súperov, dosiahnutých výsledkov a predvedeného výkonu, veľmi si cením tento úspech. Dá sa porovnať s víťazstvom na turnaji ATP," vravel Polášek.

13.09.2012 08:00
Filip Polášek Foto:
Filip Polášek
debata

Počas kariéry ste vyhrali 9 turnajov, ale na grandslame ste sa dostali do štvrťfinále prvý raz. Prečo sa to podarilo teraz v New Yorku?
Je to možno aj trochu nečakané. Od Wimbledonu som pauzoval pre chrbát a prvý turnaj som odohral až týždeň pred US Open vo Winston Saleme. Už tréningy však naznačovali, že keď nám bude priať žreb, mohol by z toho byť dobrý výsledok. Rozohrali sme sa k výborným výkonom. Najmä zápas proti dvojici Lindstedt -Tecau bol vyvrcholením našej dobrej hry a štvrťfinále sme si zaslúžili.

Zvykli ste hrávať po boku Čecha Čermáka, ale v New Yorku ste sa predstavili s Rakúšanom Knowlem. Dôvod?
S Frantom Čermákom sme po Wimbledone ukončili spoluprácu aj vzhľadom na moje zranenie. Tiež naše výsledky ku koncu už neboli také, aké sme očakávali. Pár dní na to ma oslovil Knowle, ale ja som bol v štádiu, že som nikoho nezháňal. Nevedel som, či budem zdravotne fit. Tak som mu vravel, že ak podstúpi riziko, že budem bez zápasovej praxe, že si s ním rád zahrám. On počkal a dohodli sme sa. Myslím si, že herne sme si sadli.

Dá sa povedať, že váš najlepší grandslamový výsledok sa zrodil bez dôkladnejšej prípravy?
To nie. Skôr som mal dlhšiu prípravu, lebo som nechcel riskovať, že sa zranenie obnoví. Preto som len trénoval a nehral turnaje. Skôr sa ten výsledok zrodil bez toho, aby som sa dostal do zápasového rytmu, čo je vždy trochu záludné. Človek nevie, do čoho ide, lebo na kurte s tvrdým povrchom som nestál od turnaja v Miami a tam sa mi nedarilo. Pred US Open som vyhral v Amerike na tvrdom povrchu len jeden zápas.

Nastal úspechom v New Yorku zlom vo vašej kariére? Bude sa vám hrať odteraz jednoduchšie?
Neviem, či jednoduchšie, ale určite tam už nebude psychický blok. Tretie kolo vo štvorhre je zlomové na grandslamovom turnaji. Význam to začína mať aj z rebríčkového hľadiska. Za 3. kolo sa dáva 180 bodov, a to je hranica dosiahnuteľná aj na turnajoch. Zatiaľ čo tých 360 bodov za štvrťfinále, to je už drastické zlepšenie. To sa rovná víťazstvu na turnaji kategórie ATP 500 alebo finálovým umiestnením na Masters Cupe.

Ceníte si to štvrťfinále viac ako víťazstvo na turnaji ATP?
Určite sa to dá porovnať s víťazstvom na turnaji. Mal som teraz na US Open najväčší bodový zisk z jedného turnaja za posledné štyri roky. Ale čo sa týka zápasov, súperov a predvedeného výkonu, cením si to veľmi vysoko. Zdolali sme Lindstedta s Tecauom, ktorí dva týždne predtým vyhrali turnaj ATP Masters 1000 v Cincinnati a momentálne sú to svetové trojky vo štvorhre, porazili sme desiaty tím sveta Marrera s Verdascom a tiež Stachovského s Troickým, ktorí sú tiež výborní deblisti.

V rebríčku štvorhry ste po US Open vyskočili na 22. miesto. To sú už len dve miesta nad vaším maximum v kariére. Trúfate si ho vylepšiť?
Z rebríčka mi na konci sezóny padá dosť bodov. Vlani sme mali v závere roka úspešné ťaženie – víťazstvo na turnaji a dve finálové účasti. Preto som mal cieľ uhrať teraz čo najviac bodov, aby som veľmi nespadol na konci sezóny. Pokiaľ budem do konca roka zdravý, a ešte sa mi niečo podarí uhrať, môžem hodnotiť sezónu ako úspešnú.

debata chyba