Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stop Berdychovi. Murray je druhý raz vo finále US Open

Po štyroch rokoch si Andy Murray zahrá vo finále na US Open v New Yorku. Na poslednom grandslamovom turnaji sezóny zdolal tento britský tenista v prvom semifinále Čecha Tomáša Berdycha 5:7, 6:2, 6:1, 7:6 (7) a stále si môže splniť sen o prvom víťazstve na turnaji veľkej štvorky.

08.09.2012 22:51 , aktualizované: 23:23
Andy Murray Foto:
Andy Murray sa teší z postupu do finále na US Open.
debata

Bez ohľadu na výsledok vo finále Murray sa v rebríčku ATP posunie zo štvrtého na tretie miesto pred Španiela Rafaela Nadala.

Finálový súper pre neho vzíde z druhého semifinále, ktorého aktérmi sú obhajca titulu Srb Novak Djokovič a Španiel David Ferrer. Tento zápas prerušili v prvom sete za stavu 5:2 pre Ferrera. Dôvodom bol silný vietor a blížiaca sa búrka.V hre sa bude pokračovať v nedeľu od 17.00 h SELČ.

Zo soboty na nedeľu preložili finále ženskej dvojhry medzi Bieloruskou Viktoriou Azarenkovou a Američankou Serenou Williamsovou. Tento zápas príde na rad po dohrávke súboja Djokovič – Ferrer. Finále mužskej dvojhry sa bude hrať piaty rok za sebou až v pondelok. Tak rozhodli newyorskí organizátori vzhľadom na problémy s počasím.

Pre Murraya to bude v pondelok piate grandslamové finále v kariére, ale doteraz sa ani raz netešil z titulu. Zatiaľ naposledy vo Wimbledone tohto roku nestačil na Rogera Federera, ale o mesiac neskôr mu vo finále olympijského turnaja opäť na londýnskej tráve prehru odplatil. Aj preto prišiel zverenec Ivana Lendla do New Yorku v pozícii jedného z favoritov.

Prvý set zápasu Murray – Berdych mal v náročných veterných podmienkach vyrovnaný priebeh a zniesol prísnejšie kritériá z oboch strán. Berdych držal súpera na dištanc kvalitným podaním a tiež presnými forhendovým zakončením. V druhom sete sa však 25-ročný rodený Škót Murray rozohral a postupne ovládol dianie v najväčšej tenisovej arne Arthur Ashe Stadium. A to až do takej miery, že 26-ročný český tenista v druhom a treťom sete uhral dokopy len tri hry.

Tomáš Berdych už možno tušil, že tento zápas... Foto: SITA
Tomáš Berdych Tomáš Berdych už možno tušil, že tento zápas nebude pre neho víťazný, ale vo štvrtom sete príkladne zabojoval.

Keď Murray viedol vo štvrtom dejstve 3:0 a mal brejkbaly na 4:0, zdalo sa, že koniec zápasu je len otázkou času. Berdych však oprášil všetko dobré z prvého setu a nakoniec zlepšenou hrou aj zvýšenou bojovnosťou dotiahol set do tajbrejku. V ňom viedol český hráč 3:0 aj 5:2, za stavu 6:5 mal setbal, ale svoje snaženie do piateho setu nedotiahol. Z prílišnej horlivosti pokazil niekoľko ľahších loptičiek a pomohol súperovi využiť druhý mečbal.

„Nebolo to jednoduché v zložitých poveternostných podmienkach proti súperovi, ktorý výborne podával. Som celkom rád, že som to ukončil v štyrch setoch, lebo súper sa výborne vrátil do zápasu tým, že viac útočil a chodil k sieti. Celkovo si myslím, že vo finále už budem hrať pokojnejšie ako kedysi. Mám už nejaké skúsenosti a veľmi sa teším,“ uviedol Murray v prvom interview pre ESPN.

Dvojhra mužov - semifinále:
Andy Murray (V. Brit.-3) – Tomáš Berdych (ČR-6) 5:7, 6:2, 6:1, 7:6 (7)

debata chyba