Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vo finále je favoritkou S. Williamsová. Prekvapí Azarenková?

Svetová jednotka podľa rebríčka proti jednotke ostatného desaťročia. Alebo tohtoročná šampiónka Australian Open Viktoria Azarenková verzus 14-násobná grandslamová víťazka Serena Williamsová

08.09.2012 12:56
Serena Williamsová Foto:
Serena Williamsová sa teší po premenenom mečbale.
debata

Finále dvojhry žien na US Open v New Yorku sľubuje zaujímavý náboj, ale favoritka je jasná. Bez pochýb je ňou svetová štvorka Serena Williamsová.

Bývalá juniorská jednotka Azarenková v seniorskom tenise prvý raz výraznejšie na seba upozornila v roku 2009, keď na turnaji v Miami zdolala vo finále práve Serenu Williamsovú. Lenže doteraz je to jediné víťazstvo 23-ročnej Bielorusky nad čochvíľa 31-ročnou Američankou. Bilancia je z pohľadu Azarenkovej odstrašujúca 1:9. Zatiaľ naposledy sa stretli v semifinále olympijského turnaja v Londýne a Serena mladšiu súperku prevalcovala 6:1, 6:2.

Bude sa takto šťastne lúčiť s divákmi Viktoria... Foto: Reuters
Viktoria Azarenková Bude sa takto šťastne lúčiť s divákmi Viktoria Azarenková aj po finále?

"Snažím sa nemyslieť na to, že na druhej strane dvorca je Serena. Koncentrujem sa len na seba a na veľkú výzvu, ktorá je predo mnou,“ vravela pred finále Azarenková, semifinálová premožiteľka Rusky Šarapovovej.

Spôsob, akým S. Williamsová dominuje od mája na ženskom tenisovom okruhu, je impozantný. Vyhrala päť turnajov na všetkých povrchoch vonku, vrátane Wimbledonu a olympijských hier a teraz mieri k tretiemu titulu na US Open. Na ceste do finále sa najviac zapotila so Španielkou Maríou José Martínezovou-Sánchezovou v 2. kole, ktorú zdolala 6:2, 6:4.

"Nemám čo stratiť. Na druhej strane kurtu bude svetová jednotka a hráčka s najvyrovnanejšími výkonmi v tomto roku. Bude to aj pre mňa výzva. Musím zlepšiť svoj výkon, ak chcem byť úspešná,“ nechala sa počuť S. Williamsová. "Viktoria je svetová jednotka, ale Serena je ešte vyšší level. Jej tenis je úplne inde ako nás ostatných hráčok,“ vravela vo svojej predpovedi pred finále zdolaná semifinalistka Sara Erraniová. S. Williamsová jej uštedrila prehru 1:6, 2:6.

Američanka vstupuje do svojho šesťdesiateho finále v kariére so štatistikami vo dvojhre, ktoré nemajú v tenisovom svete páru. Vo finále turnajov má celkovo bilanciu 44 víťazstiev – 15 prehier, na tvrdom povrchu je to 28 víťazstiev – 9 prehier, na grandslamových turnajoch 14 víťazstiev a 4 prehry a v súbojoch o titul na US Open 3 víťazstvá – 2 prehry. Jej tohtoročná zápasová bilancia je 46 – 4.

Akú má Azarenková šancu prerušiť túto suverenitu? Uvidí sa v nedeľu od 1.00 h SELČ, keď finále rozohrajú.

debata chyba