Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Košice hlásia účastnícky rekord. Budú aj traťové?

Viete, ktoré slovenské mesto bude v druhú októbrovú nedeľu najviac v pohybe? Košiciam toto privilégium patrí už od roku 1924. Vtedy sa maratón v tomto meste bežal prvý raz a je najstarším podujatím svojho druhu v Európe.

06.10.2012 14:00
MMM. maratón Foto:
Ilustračné foto.
debata

Medzinárodný maratón mieru napíše 7. októbra už 89. kapitolu. Dnes je to už bežecký kolos s vyše 7400 účastníkmi z 52 krajín. Okrem hlavnej maratónskej kategórie pobežia davy účastníkov aj polmaratón, minimaratón, firemný beh, svoje preteky budú mať inline korčuliari, handbikeri či vozíčkari. V hlavnej kategórii na 42 195 m prvý raz v histórii počet účastníkov prekonal tisícku. Na trati sa predstavia zaujímavé mená. Chodec Matej Tóth bude mať košickú premiéru v polmaratóne. Košický aj bratislavský primátor budú štartovať v rovnakej štafete.

„Ľudia si do Košíc na maratón zvykli chodiť ako domov na Vianoce či Veľkú noc. Naše podujatie je z roka na rok populárnejšie najmä vďaka veľkému záberu bežeckých disciplín, kde si každý môže nájsť tú svoju, a tiež množstvu sprievodných aktivít,“ povedal riaditeľ organizačného výboru Branislav Koniar.

Tradične avizoval silnú africkú zostavu s viacerými pretekármi s osobnými rekordmi pod 2:10 h. Organizátori by boli radi, keby víťazný mužský výkon bol lepší ako 2:10:25 h, čo je priemer desiatich najlepších výkonov v Košiciach. U žien by si pri optimálnom počasí vedeli predstaviť aj víťazný čas pod dve hodiny a tridsať minút, čo by bol traťový rekord. „Bieloruská obhajkyňa Damancevičová bude mať zdatné etiópske a kenské súperky. Medzi mužmi by mohol byť víťazom Evans Ruto z Kene,“ tipuje Koniar.

V Košiciach pôjde v nedeľu od 9.00 h aj o domáce tituly v maratóne. O víťazovi v mužskej kategórii by sa malo rozhodnúť medzi Imrichom Pástorom a Jozefom Urbanom. Ženskou favoritkou číslo jeden pri neúčasti olympioničky z Londýna Berešovej bude zrejme Ingrid Petnuchová.

**  Deti odštartujú s Kuzminovou**

Najmä pre mladé rodiny s deťmi je určený čoraz populárnejší U.S. Steel Family Run, čiže minimaratón, ktorý sa pobeží na vzdialenosť 4,2 km. Ambasádorkami minimaratónu sa stali Anastasia Kuzminová a Katarína Berešová. „Veľmi nás to teší, lebo pre rodiny s deťmi to môže byť veľký impulz postaviť sa na štartovnú čiaru s olympijskou víťazkou v biatlone či účastníčkou OH v maratóne,“ uviedol riaditeľ pretekov Branislav Koniar.

debata chyba