Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žampa si v príprave rozbil bradu, ale teraz klope na drevo

Aj slalomári sa už dočkali. Cez víkend ich vo fínskom Levi čaká ostrý štart sezóny vo Svetovom pohári. A bude pritom aj Adam Žampa. Po skvelom deviatom mieste v obrovskom slalome v Söldene sa 22-ročný Tatranec pokúsi vyjadiť prvé životné body aj v najtočivejšej disciplíne medzi bránkami.

10.11.2012 07:00
Adam Žampa Foto:
Adam Žampa.
debata

„Po Söldene som trénoval s bratom Andreasom, Rakúšanom Herbstom a Slovinkou Mazeovou na rakúskom ľadovci Pitztal. So slalomovou prípravou som spokojný. Bolo síce trochu mäkko, lebo napadlo veľa snehu, ale všetko prebiehalo podľa plánov. Akurát som si rozbil bradu, čo mi museli hneď ošetriť, lebo to krvácalo. Odvtedy klopem na drevo, že je všetko v poriadku,“ referoval Adam Žampa z Fínska.ˇ

V Levi za polárnym kruhom je už v novembri tradične poriadna zima, ale cez víkend by malo snežiť a otepliť sa. Najlepší slalomári by s tým nemali mať problém, ak organizátori zvládnu prípravu trate.

„Trať je kvalitne preparovaná, je to čistý ľad, čo mi vyhovuje. Verím, že aj keď začne snežiť a fúkať, ľadový podklad vydrží do nedele, keď sa bude jazdiť mužský slalom. Aj keď sa má otepliť na nula stupňov,“ tvrdí elitný slovenský slalomár.

Žampa absolvoval slalomový úvod v Levi už pred dvoma rokmi, vtedy však s vysokým štartovým číslom nedošiel do cieľa. Teraz má iné, podstatne vyššie ambície, hoci ich konkretizuje nerád. Postup do 2. kola medzi tridsiatku bodujúcich by ho však zrejme potešil.

„Vtedy to bol môj prvý slalom vo Svetovom pohári, trať bola rozbitá a nedokončil som prvé kolo. Teraz by som mal mať na štarte prvého kola číslo do štyridsať a chcem ísť najlepšie, ako len viem. Potom bude výsledok taký, aký má byť,“ vyjadril vo všeobecnosti svoju ambíciu Žampa.

Veronika Velez Zuzulová. Foto: SITA
Veronika Zuzulová Veronika Velez Zuzulová.

Veronika Velez Zuzulová vstupuje do svojej jedenástej slalomovej sezóny a chcela by v nej dosiahnuť najlepší výsledok. V slalomovom hodnotení Svetového pohára bola už celkovo tretia, štvrtá aj dvakrát piata. Na konte má už 13 umiestnení na stupňoch víťazov, ale to najvyššie jej stále chýba.

„Pre mňa už majú zmysel len pódiové miesta. Zísť len do cieľa a bodovať, to už nemá význam,“ uviedla 28-ročná špičková slalomárka, ktorá sa v apríli vydala za svojho francúzskeho servismana Romaina Veleza. Vo fínskom Levi, kde v sobotu absolvuje sezónnu slalomovú premiéru, sa ešte na stupienok pre tri najlepšie nedostala. Pred štyrmi rokmi tam bola piata, vlani slalom za polárnym kruhom pre nepriazeň počasia zrušili. Teraz mali Zuzulovci cestou do dejiska pretekov kolíziu so sobom, ale odnieslo si to len nabúrané auto.

„Sme v poriadku a na prvý slalom novej sezóny dobre nachystaní,“ referoval z Fínska tréner Timotej Zuzula. Prvé kolo ženského slalomu sa začne o 10.00 h SEČ, druhé kolo s tridsiatkou najlepších o tri hodiny neskôr.

O jeho profil na Facebooku je záujem

Adamovi Žampovi po rozprávkovom vstupe do sezóny v Söldene výrazne stúpol počet fanúšikov. A on s nimi rád komunikuje, napríklad aj prostredníctvom sociálnej sieti. Na jeho facebookovom profile, ktorý si pravidelne dopĺňa o nové informácie a fotky, má už takmer 16 000 odkazov, že sa to ľuďom páči. „Som len rád, keď sa pridajú ďalší a zvýraznia môj profil,“ napísal talentovaný slalomár pred pretekmi v Levi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba