Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žampa vyjazdil miesto aj pre brata Andreasa

To tu ešte nebolo, aby prvé body v novej sezóne vo Svetovom pohári zjazdárov získal v ére samostatnosti zo Slovákov niekto iný ako Veronika Velez Zuzulová. Zatiaľ čo excelentnej slalomárke sa to v úvodnom obrovskom slalome v Söldene nepodarilo, Adam Žampa svoj tretí štart na rakúskom ľadovci premenil na prvé body v kariére. A že ich získal hneď 29 za 9. miesto, je ďalší historický moment.

30.10.2012 06:00
Adam Žampa Foto:
Vysmiaty Adam Žampa (vpravo) s Chorvátom Ivicom Kosteličom, ktorého v Söldene zdolal.
debata

V ére samostatnosti bodoval zo slovenských zjazdárov v prvej desiatke Svetového pohára doteraz len Michal Rajčan pred deviatimi rokmi vo Wengene, ale v kombinácii. V samostatnej technickej disciplíne sa prvá desiatka medzi mužmi podarila po 24 rokoch. Vtedy ešte vo federálnej ére zbieral body v prestížnom zjazdárskom seriáli Peter Jurko.

„Veľmi si vážim, čo som dosiahol, hoci o deviatom mieste sa mi ani nesnívalo. Dôležité je, že som vyjazdil aj miesto pre brata Andreasa. V najbližšom obrovskom slalome v Beaver Creeku by sme sa teda mohli predstaviť spolu, ale musíme nájsť sponzora, ktorý zaplatí letenku aj pre neho,“ priblížil Adam Žampa.

Doteraz mali Slováci právo nasadiť dvoch ľudí v jedných pretekoch Svetového pohára len v ženskom slalome – vďaka dlhodobo vysokej výkonnosti Velez Zuzulovej. Teraz vzhľadom na skvelý výsledok v Söldene dosiahol to isté aj Žampa. V rebríčku FIS bodov z obrovského slalomu (World Cup Start List) sa posunul na 37. miesto, pričom druhú miestenku v pretekoch Svetového pohára zaručuje už umiestnenie v najlepšej šesťdesiatke.

„Máme dve miesta nielen pre najbližší obrovský slalom v Amerike, ale až dovtedy, kým sa Adam Žampa udrží v rebríčku takto vysoko. Kto s ním pôjde do Beaver Creeku, je na rozhodnutí trénerskej rady. Neviem si však reálne predstaviť, aby to bol aj vzhľadom na náročnú logistiku niekto iný ako jeho brat Andreas,“ uviedol sekretár úseku alpských disciplín SLA Martin Kupčo.

Nečakaný prienik Adama Žampu do svetovej špičky v obrovskom slalome môže mať pokračovanie aj v najtočivejšej disciplíne. Slalomové oblúky mu totiž počas leta na južnej pologul išli lepšie ako tie obrákové, stal sa aj celkovým víťazom Austrálsko-novozélandského pohára.

„Na oslavy po Söldene vôbec nemyslím. Teraz treba potrénovať slalom, lebo už o necelé dva týždne ma čaká Svetový pohár vo fínskom Levi. So štartovým číslom 35 – 40 sa chcem opäť pokúsiť dostať medzi tridsiatku do druhého kola a bodovať. Ak by to vyšlo, bolo by to skvelé,“ podotkol 22-ročný slovenský talent.

debata chyba