Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vonnová chce naháňať rekordy a súťažiť s mužmi

Po roku je to tu znova. Najlepší svetoví zjazdári už počítajú hodiny do začiatku novej sezóny. Lyžiarske esá z celého sveta sa zgrupujú v rakúskom Söldene, kde sa počas víkendu na ľadovci Rettenbach uskutoční prvý mužský a ženský obrovský slalom Svetového pohára 2012/13.

26.10.2012 09:46
Lindsey Vonnová Foto:
Kráľovná Lindsey Vonnová a jej krištáľové potešenie z uplynulej sezóny.
debata

Prestížny seriál zavíta do 13 krajín a vyvrcholí v tretí marcový týždeň vo švajčiarskom Lenzerheide. Veľké krištáľové glóbusy za celkové prvenstvo si vlani privlastnili Američanka Lindsey Vonnová a Rakúšan Marcel Hirscher. Obaja túžia po obhajobe a budú patriť medzi hlavných favoritov. Vrcholom predolympijskej zimy budú februárové majstrovstvá sveta v rakúskom Schladmingu (5.-17. 2.).

„Som favoritkou, ale poznám ešte minimálne tri ženy, ktoré môžu získať veľký glóbus. Sú nimi Tina Mazeová, Julia Mancusová a Maria Höflová-Rieschová,“ tvrdí Lindsey Vonnová.

Medzi favoritky novej sezóny patrí aj... Foto: SKI MAGAZIN
Mazeová Medzi favoritky novej sezóny patrí aj sympatická Slovinka Tina Mazeová.

Táto žena vládla v uplynulej sezóne zjazdovému lyžovaniu ako málokto v individuálnom športe. Na jej konci brala veľký glóbus za celkové víťazstvo vo Svetovom pohári ako aj malé krištáľové gule za triumfy v hodnotení zjazdu, super G a superkombinácie. V obrovskom slalome bola celkovo druhá. Ziskom 1980 bodov prekonala doterajšiu ženskú rekordérku Janicu Kosteličovú s 1970 bodmi z roku 2006. Dvanásť sezónnych víťazstiev je tiež takmer rekordné číslo. V sumáre kariéry ich má na konte už 53 a historicky jej patrí tretia priečka. Úspešnejšie sú iba legendy Annemarie Moserová-Pröllová (62) a Vreni Schneiderová (55). Obe môže a chce prekonať už nastávajúcej zime. 

„Som rada, že moja forma mi umožňuje aj naháňanie historických rekordov. Dosiahla som už toho dosť, ale vlani sa mi tesne nepodarilo prekonať Hermanna Maiera a magickú hranicu 2000 získaných bodov vo Svetovom pohári. Tak som si vravela, že sa o to pokúsim znova,“ vyhlásila pred novou sezónou sympatická Američanka.

Vonnová má v zbierke z ostatných piatich rokov štyri veľké krištáľové glóbusy. Mohla mať aj všetkých päť, ale jeden jej v sezóne 2010/11 vyfúkla o tri body Höflová-Rieschová. Absolútnou rekordérkou je Moserová-Pröllová so šiestimi veľkými glóbusmi, Američanka ju teda poctivo naháňa.

„Ak bude Lindsey jazdiť v takej pohode a fazóne ako naposledy, nebude mať konkurenciu a my ostatné sa sústredíme len na boj o druhé miesto,“ uviedla pre nemecké médiá Höflová-Rieschová. „Vonnová je jednotka, nemá väčšie výkyvy. Nevidím inú kandidátku na veľký glóbus,“ pridala názor najlepšia súčasná Rakúšanka Elisabeth Görglová. „Lindsey je najlepšia, ale ak mám povedať dve mená na celkové víťazstvo, tak potom Vonnová a Mazeová. Rakúšanky sú o krok späť,“ myslí si o favoritkách Američanka Mancusová.

Videopozvánka na novú zjazdársku sezónu.

Svindal jej radí vyskúšať si Hahnenkamm

Pre suverénku Vonnovú už nie je ženský zjazdársky kolotoč dostatočne rýchly a rada by si vyskúšala ten mužský. Nedávno prejavila záujem predstaviť sa v zjazde Svetového pohára koncom novembra v Lake Louise medzi mužmi. Len jednorazovo, pre vlastnú potechu.

„Je to jeden z mojich životných snov vyskúšať si to na svahu s mužmi. Nie je pravda, že to chcem len kvôli svojej zvýšenej medializácii. Lake Louise som si vybrala preto, lebo veľmi dobre poznám ten kopec a jeho profil,“ vyhlásila nedávno. „Je to dobrý nápad, že chce súťažiť s mužmi, ale potom nech si radšej vyskúša Hahnenkamm v Kitzbüheli. To je predsa najslávnejšia zjazdovka na svete. Tam by mal jej štart najväčší ohlas,“ domnieva sa Nór Aksel Lund Svindal. „Viem si predstaviť, že by sa obe s Juliou spustili zo štartovavcej búdky v Kitzbüheli. To by len potom bola zábava,“ dodal pre denník VG so smiechom nórsky šampión, obhajca celkového triumfu v super G, ktorý je partnerom Julie Mancusovej.

Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) zatiaľ Vonnovej špecifickú žiadosť neposúdila, ale predpokladá sa, že súhlas nedá. Podľa pravidiel FIS totiž nemôže jazdiť na tom istom svahu viackrát ako jej súperky a to by sa v prípade jej súperenia s mužmi naplnilo. Ženy sa totiž v Lake Louise predstavia v rámci Svetového pohára o týždeň neskôr a Vonnová by častejším súťažením získala neprimeranú výhodu.

Medzi mužmi je hneď niekoľko takých, ktorí by radi ponaháňali 23-ročného Rakúšana Hirschera, úradujúceho Lyžiara roka, v boji o veľký glóbus. Favoritov treba hľadať najmä medzi bývalými víťazmi Svetového pohára Nórom Svindalom, Američanom Bodem Millerom, Švajčiarom Carlom Jankom, Rakúšanom Ben­jaminom Raichom či Chorvátom Ivicom Kosteličom.

„Víťazstvo v jedných pretekoch Svetového pohára sa dá naplánovať, ale celkové určite nie. Keď si uvedomíme, že je pred nami takmer 40 pretekov, je prakticky nemožné povedať, kto sa bude tešiť na konci sezóny,“ cituje Hirschera ORF.

V Söldene sa bude súťažiť v sobotu aj v nedeľu v rovnakých časoch. Prvé kolo sa začne o 9.30 h a druhé s tridsiatkou najlepších o 12.45 h. Prvý deň bude patriť ženám a druhý mužom.

Obhajcovia glóbusov

MUŽI. Veľký glóbus: Marcel Hirscher (Rak.). Malé glóbusy – zjazd: Klaus Kröll (Rak.), super G: Aksel Lund Svindal (Nór.), obrovský slalom: Hirscher, slalom: André Myhrer (Švéd.), kombinácia: Ivica Kostelič (Chorv.)

ŽENY. Veľký glóbus: Lindsey Vonnová (USA). Malé glóbusy – zjazd: Vonnová, super G: Vonnová, obrovský slalom: Viktoria Rebensburgová (Nem.), slalom: Marlies Schildová (Rak.), kombinácia: Vonnová (USA)

debata chyba