Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nespím, nejem, ale hrám životný tenis, smeje sa Janowicz

Po triumfe nad šampiónom US Open Andym Murrayom zaspal o piatej ráno. Vôbec mu to neprekážalo a v piatok pridal ďalšie prekvapenie. Jerzy Janowicz postúpil ako prvý Poliak v histórii do semifinále dvojhry na turnaji s visačkou ATP Masters 1000.

03.11.2012 08:48
Jerzy Janowicz Foto:
Jerzy Janowicz sám neverí tomu, čo stvára tento týždeň v Paríži.
debata

V parížskom štvrťfinále mu to Srb Janko Tipsarevič trochu uľahčil, keď v treťom sete za stavu 6:3, 1:6 a 1:4 odstúpil pre vyčerpanosť.

„Zaspal som na dve hodiny, dovtedy som ich pár strávil pri počítači. Ale kašľať na to, že nespím a nejem. Veď hrám svoj životný tenis a zajtra to môže byť ešte lepšie,“ vravel 21-ročný Poliak pre AP v eufórii po víťazstve nad Murraym.

Janowiczova parížska cesta do semifinále je vydláždená úspechmi nad hráčmi svetovej dvadsiatky. Postupne mu za obeť padli Philipp Kohlschreiber (19.), Marin Čilič (15.), svetová trojka Murray aj deviatka Tipsarevič. Netreba zabúdať, že s renkingom 65. musel hrať aj kvalifikáciu, kde vyradil skúseného Rusa Dmitrija Tursunova a Francúza Florenta Serru. V semifinále vyzve ďalšieho domáceho hráča Gillesa Simona a opäť bude v pozícii, že môže len prekvapiť.

„Mentálne som teraz na tom tak dobre, že mi vôbec neprekáža hrať proti Francúzovi. Keď som hral pred troma rokmi daviscupový zápas v Anglicku proti Murrayovi, plná päťtisícová hala bola proti mne, ale ja som sa o to nestaral. Ani teraz nebudem cítiť extra tlak,“ konštatuje vyše dvojmetrový rodák z Lodže.

Ešte začiatkom februára mu patrila v rebríčku 243. priečka a body zbieral na turnajoch kategórie futures a malých challengeroch. Keď sa na slávnom Wimbledone dostal do 3. kola, nakoplo ho to. Vzápätí vyhral challengerové turnaje v Scheveningene a Poznani, ale na razantnejší prienik medzi špičku to stále nestačilo. Ten prišiel až teraz v Paríži.

„Zatiaľ si presne neuvedomujem, čo sa to so mnou deje. Viem len, že to je niečo výnimočné. Moja rodina má z toho obrovskú radosť. Každý môj zápas prežívajú veľmi emotívne a ja s nimi. Semifinále je ako sen,“ hovorí vášnivý zástanca počítačových hier a obdivovateľ Peta Samprasa.

Jerzy Janowicz a jeho oslava postupu do... Foto: SITA
Jerzy Janowicz Jerzy Janowicz a jeho oslava postupu do semifinále na tenisovom turnaji v Paríži.

V škole bol zlý chlapec, bil aj učiteľov

Janowicz na dvorci pôsobí občas až hrozivým dojmom. Akoby chcel svojho súpera zničiť fyzickou silou. K podaniam, ktoré súka rýchlosťou aj cez 230 km/h, často pridáva hlasité stony. Na dvojmetrového chlapa nič neobvyklé, ale má to aj svoje korene v minulosti.

„V škole som bol zlý chlapec. Ešte aj na strednej som sa často bil so spolužiakmi, aj učiteľmi. Vyhľadával som to,“ tvrdí o sebe poľský valibuk.

Parížsky prienik do semifinále môže mať v kariére Janowicza rozhodujúci význam aj z iného hľadiska. Konečne si možno nájde väčšieho sponzora, ktorý by hradil jeho tenisové výdavky.

„Už som bol asi na každom poľskom televíznom kanáli. Možno si ma aj niekto všimol. Ešte začiatkom roka som ani nemohol vycestovať do Austrálie, lebo som nemal peniaze. Dúfam, že teraz sa aj toto zmení,“ verí Janowicz, ktorého trénerom je bývalý priemerný fínsky tenista Kim Tiilikainen.

Do Bratislavy nepríde
Jerzy Janowicz sa mal od pondelka predstaviť v Bratislave na turnaji challengerovej série Slovak Open, ale napokon nepríde. Spolu s ním odriekol svoju účasť na majstrovstvách Slovenka aj ďalší semifinalista z Paríža Michael Llodra a tiež Rumun Victor Hanescu. ,,V Aegon aréne NTC sa po týchto korektúrach predstaví päť hráčov z prvej svetovej stovky," tvrdia na svojom webe organizátori turnaja. Kvalifikáciu v Bratislave rozohrajú už v sobotu od 11.00 h.

debata chyba