Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kto vyhrá Fed Cup? České ľaváčky alebo bývalé jednotky zo Srbska

Dve české ľaváčky proti dvom bývalým svetovým jednotkám zo Srbska. Aj tak by mohla znieť víkendová pozvánka na finále Pohára federácie. Češky majú v pražskej O2 Aréne výhodu domáceho prostredia a favoritkami sú aj podľa rebríčkového postavenia.

02.11.2012 16:26
Pohár federácie, Češky Foto:
Budú sa Češky tešiť z pohára, ktorý majú pred sebou rovnako ako vlani?
debata

Oba tímy majú k dispozícii svoje najlepšie hráčky. Českým tromfom by mala byť svetová osmička Petra Kvitová, hoci práve okolo nej bolo v príprave najviac rozruchu. Z Turnaja majsteriek v Istanbule musela odstúpiť pre zápal nosohltana a s doznievajúcou chrípkou bojovala ešte aj v tomto týždni. Práve Kvitová doviedla vlani Češky až k celkovému triumfu, keď v moskovskom finále získala dva body vo dvojhre. V Pohári federácie sa jej tradične darí – ťahá sériu desiatich víťazných zápasov.

„Po tréningovom výpadku presne neviem, čo môžem od seba očakávať, ale verím si. Inak by som ani nenastúpila,“ citujú 22-ročnú tenistku české médiá. ,,Je koniec sezóny, hráme vo finále a navyše doma. To všetko mi dodáva silu," cituje Kvitovú idnes.cz.

Pražské finále odštartuje v so­botu o 13.30 h súboj českej dvojky Lucie Šafářovej so srbskou jednotkou a svetovou dvanástkou Anou Ivanovičovou. Po nich príde na rad stretnutie Petra Kvitová – Jelena Jankovičová. Obe srbské hráčky boli kedysi svetovými jednotkami vo dvojhre, Kvitová to zatiaľ dotiahla najvyššie na pozíciu dvojky.

Ktorá z dvoch jednotiek svojich tímov bude... Foto: SITA
Kvitová, Ivanovičová Ktorá z dvoch jednotiek svojich tímov bude úspešnejšia? Češka Petra Kvitová (vľavo) alebo Srbka Ana Ivanovičová?

V nedeľu si jednotlivé aktérky vymenia súperky a a záver príde na rad štvorhra. Aj tam by mala byť výhoda na českej strane. Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká sú úradujúce finalistky z Turnaja majsteriek, zatiaľ čo srbská dvojica Bojana Jovanovská, Aleksandra Kruničová takmer ani nefiguruje v deblovom renkingu.

„Víťazný vstup by ma potešil. Urobím maximum pre víťazstvo,“ uviedla po žrebe Ivanovičová. „Ana je skveá hráčka, ale ja sa cítim dobre. Pokúsim sa ju ako ľaváčka dostať do bekhendu a vyťažiť z toho maximum,“ reagovala Šafářová.

Srbky útočia na svoj premiérový triumf v najstaršej ženskej tímovej súťaži, ktorá sa hrá od roku 1963. Češky by radi pridali do zbierky, ktorá obsahuje päť víťazstiev z čias bývalého Československa (1975, 1983, 1984, 1985, 1988) a jedno z vlaňajška.

Finálový program v Prahe
ČESKO – SRBSKO. Sobota – dvojhry (13.30 h): Šafářová – Ivanovičová, Kvitová – Jankovičová. Nedeľa – dvojhry (11.00 h): Kvitová – Ivanovičová, Šafářová – Jankovičová, štvorhra: Hlaváčková, Hradecká – Jovanovská, Kruničová

debata chyba