Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Finále v Istanbule: Zastaví Šarapovová Serenu Williamsovú?

Na systéme tenisového šampionátu je zaujímavé, že celková víťazka si môže dovoliť aj jedno zaváhanie na ceste k titulu. V skupinovej fáze môže prehrať zápas a napriek tomu postúpiť.

28.10.2012 09:06
Maria Šarapovová Foto:
Víťazné gesto Marie Šarapovovej.
debata

Teraz v Istanbule sa tak určite nestane. V nedeľňajšom finále WTA Championships sa od 16.00 h SEČ stretnú hráčky, ktoré zatiaľ vyhrali všetky štyri svoje zápasy, tri v skupine plus semifinálový. Jedna z nich teraz určite padne. Bude to svetová dvojka Maria Šarapovová alebo trojka Serena Williamsová?

Bude to finále dvoch bývalých svetových jednotiek a zároveň hráčok, ktoré dohromady vybojovali 19 grandslamových titulov. Tridsaťjedenročná Serena Williamsová ich má na konte pätnásť a o šesť rokov mladšia Šarapovová štyri. Obe si v Istanbule poradili aj s už istou koncoročnou jednotkou Bieloruskou Azarenkovou, takže finále ako má byť.

Vzájomná bilancia jednoznačne favorizuje mladšiu zo sestier Williamsových. Z jedenástich zápasov zdolala Šarapovovú deväťkrát a prehrala s ňou iba dva razy, aj to pred 8 rokmi. Američanka to na Rusku vie najmä v posledných troch rokoch – v štyroch zápasoch jej nedovolila uhrať ani set a v ostatných troch Šarapovová získala spolu len 9 hier. Williamsovú ju totálne prevalcovala najmä vo finále tohtoročných olympijských hier. Zápas na wimbledonskej tráve vyhrala v exhibičnom štýle 6:0, 6:1.

Šarapovová si zahrá vo finále ženského tenisového šampionátu tretí raz. V roku 2004 sa tešila z prestížneho titulu práve po triumfe nad Serenou (4:6, 6:2, 6:4), ale o tri roky neskôr nestačila na Belgičanku Justine Heninovú. Teraz má na dosah celkovo 28. turnajový titul kariéry.

„Cítim sa veľmi dobre, kvalita mojej hry ide hore, ale proti Serene to bude veľmi zložité. V druhej polovici sezóny je rozbehnutá a určite na to bude chcieť nadviazať aj vo finále,“ podotkla Ruska po víťaznom semifinále s Azarenkovou.

Serena Williamsová v tradičnej póze - po... Foto: SITA
Serena Williamsová Serena Williamsová v tradičnej póze - po víťaznom zápase.

Serena Williamsová môže šampionát WTA vyhrať tretí raz po rokoch 2001 a 2009. Ak Američanka získa titul, stane sa najstaršou šampiónkou v histórii. Martina Navrátilová mala pri svojom triumfe v roku 1986 tridsať rokov, jeden mesiac a päť dní.

„Teším sa na finále aj preto, že to bude môj posledný zápas v tomto roku. Verím, že podám dobrý výkon,“ konštatovala Serena Williamsová, ktorá siaha na 46. turnajový ti­tul.

Víťazka si odnesie 1500 bodov do rebríčka a 1,75 milióna USD. Zdolanú uteší 1050 bodov 890 000 dolárov. Bez ohľadu na meno šampiónky bude platiť, že v tejto sezóne prekročí v zárobkoch z kurtov hranicu 7 miliónov USD.

debata chyba