Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Istanbule korunujú tenisovú šampiónku aj rebríčkovú jednotku

Zavŕši Serena Williamsová svoj impozantný návrat do tenisovej špičky triumfom na svetovom šampionáte? Udrží si Bieloruska Viktoria Azarenková pozíciu svetovej jednotky? Stať sa môže jedno aj druhé, ale aj nemusí.

23.10.2012 12:00
tenis, turnaj majsteriek Foto:
Účastníčky turnaja majsteriek.
debata

V tureckom Istanbule v utorok štartuje prestížny a lukratívny turnaj majsteriek. Ako každý rok pôjde o body do rebríčka, slávu aj veľké peniaze. Osmička najúspešnejších singlistiek a štyri najlepšie páry vo štvorhre budú do nedele bojovať o podiely z celkovej dotácie 4,9 milióna amerických dolárov. Komu sa ujde najviac? Ak šampiónka vo dvojhre zvíťazí vo všetkých svojich zápasoch, zinkasuje až 1,75 milióna dolárov. Víťazný pár vo štvorhre si rozdelí 375 000.

Svetovou jednotkou je už 34 týždňov Viktoria Azarenková, ale favoritkou číslo jeden je bývalá jednotka a teraz trojka Serena Williamsová. Táto už 31-ročná Američanka predviedla počas tohtoročného leta tenisový uragán ako z čias svojej mladosti. Ovládla Wimbledon, olympijský turnaj v Londýne a napokon aj US Open. Celkovo v tomto roku vyhrala šesť turnajov a z 53 zápasov vo dvojhre našla premožiteľku len v štyroch. So sedmičkou súperiek z Istanbulu má v tejto sezóne bilanciu 9:1. Jedinú prehru utŕžila od Nemky Kerberovej v Cincinnati.

O osem rokov mladšia Bieloruska Azarenková tiež v tomto roku triumfovala na šiestich turnajoch. V Austrálii sa prvý raz v kariére tešila aj z grandslamového titulu a s výnimkou krátkeho obdobia po Roland Garros drží stabilne prvú pozíciu v rebríčku. Ak si ju chce udržať aj po podujatí v Istanbule, musí v hale Sinana Erdema vyhrať aspoň dva zápasy v základnej skupine. Jednou z jej súperiek v Červenej skupine bude práve Serena Williamsová. Ďalšími dvoma Nemka Angelique Kerberová a Číňanka Na Li. V prípade Kerberovej ide o premiéru medzi tenisovou smotánkou.

„Nestarám sa o to, kedy a proti komu nastúpim. Som šťastná, že som zdravá a môžem hrať na takomto prestížnom turnaji. A že mám v skupine Viktoriu? Tak potom fajn,“ vravela po slávnostnom žrebe Serena Williamsová. „Mám proti sebe samé skvelé hráčky, veľké šampiónky. Každý zápas bude pre mňa veľká výzva a veľmi sa teším,“ kontrovala Azarenková, ktorá po US Open ťahá šnúru 13 víťazných zápasov.

V Bielej skupine figurujú obhajkyňa triumfu Petra Kvitová z Česka, víťazka tohtoročného Roland Garros Ruska Maria Šarapovová, wimbledonská finalistka Poľka Agnieszka Radwanská a ďalšia debutantka na šampionáte Talianka Sara Erraniová, ktorá si v tomto roku zahrala vo finále Roland Garros. Výsadou 25-ročnej Errraniovej je aj to, že si ako jediná zahrá v Istanbule vo dvojhre aj štvorhre. V párovej súťaži to bude po boku krajanky Roberty Vinciovej.

„Už len byť medzi najlepšími na svete a zahrať si dvojhru aj štvorhru je pre mňa neuveriteľný pocit,“ cituje server WTA Erraniovú.

Ruska Šarapovová je jediná, kto ešte môže ohroziť Azarenkovej post koncoročnej svetovej jednotky. Musí však vyhrať celý turnaj a spoliehať sa na to, že jej bieloruská súperka zakopne aspoň dvakrát a nepostúpi zo skupiny. Nad tým však reálne nerozmýšľa. „Viem čo ma v náročnej konkurencii čaká a urobím, čo bude v mojich silách. Hrať na tomto turnaji je česť, ale aj záväzok dosiahnuť čo najviac,“ vyhlásila 25-ročná Ruska, žijúca na Floride.

Práve Šarapovová je jedna z troch hráčok z tohtoročnej osmičky, ktoré sa už v minulosti radovali z titulu na šampionáte WTA. Ona triumfovala v roku 2004, Serena Williamsová v rokoch 2001 a 2009 a Češka Kvitová vlani.

Fakty o Istanbule
Červená skupina:
Azarenková (Biel.-1), S. Williamsová (USA-3), Kerberová (Nem.-5), Na Li (Čína-8). Biela skupina: Šarapovová (Rus.-2), A. Radwanská (Poľ.-4), Kvitová (ČR-6), Erraniová (Tal.-7).
Utorňajší program (od 16.00 SELČ), Biela skupina: A. Radwanská – Kvitová. Červená skupina: S. Williamsová – Kerberová. Biela skupina: Šarapovová – Erraniová.

debata chyba