Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Oslávi džokej Váňa šesťdesiatku deviatym víťazstvom?

Špičkový dostihový šport akoby nepoznal časové obmedzenia. Veľká pardubická steeplechase má 122 rokov a je možné, že jej sobotňajší víťaz bude čochvíľa šesťdesiatnikom. Reč je o džokejovi Josefovi Váňovi, ktorý sa v sedle Tiumena bude usilovať vyhrať tieto prestížne prekážkové dostihy štvrtý raz za sebou a celkovo rekordný deviaty raz. Ak sa mu to podarí sedem dní pred 60. narodeninami, stane sa najstarším víťazom v histórii. V deň triumfu by bol totiž o dva dni starší ako amatér Vladimír Hejmovský v roku 1951.

13.10.2012 10:00
Váňa, Tiumen Foto: ,
Džokej Josef Váňa a Tiumen.
debata

Rekord by v prípade víťazstva dosiahol aj Tiumen. Vyrovnal by sa legendárnemu Železníkovi, ktorý však nevyhral štyri razy bez prerušenia.

„Môj kôň je supervytrvalec, a takí majú v týchto dostihoch veľkú šancu. Môžem potvrdiť, že urobíme všetko pre ďalšie víťazstvo,“ citujú Váňu české médiá. Na štarte bude tradične aj jeho syn Josef Váňa mladší, ktorý sa posadí do sedla Belmonta. Na otázku, či by mu prekážalo, ak by ho práve syn vystriedal na piedestále Veľkej pardubickej, Váňa senior súhlasne prikývol.

„Samozrejme, že by ma to štvalo. Doma môžeme byť kamaráti, v práci nemáme medzi sebou problémy, ale na dráhe sa ide natvrdo o víťazstvo.“

Z českých koní by mohlo Tiumena poriadne ponaháňať najmä trio Trezor, Ronin a Klus. Do Pardubíc zavítali aj štyri kone z Britských ostrovov. Celkovo bude na štarte 23 štvornohých ašpirantov.

„Keď skončíme do piateho miesta, budem spokojná, z tretieho by som bola nadšená a všetko naviac by bol nadštandard,“ zamyslela sa trénerka Trezora Hana Kabelková.

Ronina a Klusa pripravuje Čestmír Olehla, v minulosti šesťnásobný premiant so Železníkom a Registanou. „Mám v sebe veľkú túžbu zdolať Pepu Váňu, lebo nechcem, aby Železník prišiel o svoje rekordné historické postavenie. Už je načase, aby niekto prerušil Váňovu víťaznú sériu,“ komentoval Olehla.

Prekážkové dostihy pre 6-ročné a staršie kone na 6900 m s nebezpečným Taxisom budú mať v tomto roku zvýšenú dotáciu 4,8 mil. Kč, ale netradičný datum. Bude sa bežať už v sobotu od 16.25 h, a nie v nedeľu, ako bývalo zvykom. Dôvodom by bola kolízia s plochodrážnym vrcholom sezóny Zlatou prilbou.

Radšej pomalšie a s rozumom, tvrdí pred štartom Brečka

Šestnásť rokov čakali priaznivci dostihov na to, že sa na Veľkej pardubickej objaví kôň trénovaný na Slovensku. V sobotu by sa konečne mali dočkať. Deväťročný ryšiak Le Jackpot má síce francúzsky rodokmeň, ale v Javorci ho trénuje Jaroslav Brečka a reprezentuje stajňu MPL Racing Miroslava Pisklu.

"Dlho som hľadal vhodného koňa pre také náročné dostihy. Prešiel som desiatimi a ani jeden neuspel. Musí to byť vytrvalec, silový typ, ale musí mať aj dobrý záver. Le Jackpot takým je. Po troch rokoch tréningu sme pripravení zabojovať na Veľkej. Máme na to natrénované,” hlásil včera z Pardubíc Brečka.

Jazdec a tréner v jednej osobe sa chystá na svoju siedmu Veľkú pardubickú, prvú po deviatich rokoch. Je to presne 20 rokov, čo na nej zažil najväčšiu slávu. V roku 1992 sa s Quirinusom stali víťazmi najprestížnejších prekážkových dostihov kontinentálnej Európy, steeplechase na 6900 m.

"Samozrejme, že si na to spomínam tu v Pardubiciach na každom kroku. Niečo také výnimočné si človek zapamätá do smrti. Bola iná doba, iné dostihy, ale radosť z víťazstva na Veľkej je asi stále rovnaká. Nečudujem sa Váňovi, že ju chce zažiť z roka na rok aj vo svojom pokročilejšom veku,” spomína si dnes 46-ročný Brečka.

Na otázku, prečo trvalo šestnásť rokov, kým sa v Pardubiciach objavil kôň so slovenskou poznávacou značkou, mal myjavský rodák pohotovú odpoveď.

"Nebolo koní, ale najmä ľudí, ktorí by ich dokázali pripraviť na také náročné dostihy. Aj ja som musel svojho koňa úplne prerobiť, aby sa mohol postaviť v Pardubiciach na štart. Kôň musí jazdiť radšej pomalšie, ale rozumnejšie. Musí uvažovať o každom skoku, aby ho absolvoval čo najšetrnejšie. Pre Slovensko je úspech, že vôbec máme koňa v štartovnej listine,” myslí si najúspešnejší slovenský prekážkový jazdec.

Brečka očakáva, že v ťažkej oranici sa bude jazdiť vo vysokom tempe až do 5000 m. "Potom sa akoby zastane a po šesťtisícke pôjdu dopredu už len skutoční vytrvalci. Moje ambície s Le Jackpotom by som zhrnul do vety: urobíme všetko preto, aby sme došli do cieľa. Či to bude štvrté, šieste alebo desiate miesto, nie je podstatné. Pozerám sa do budúcnosti a vyššie ambície by sme chceli mať už na budúci rok. A možno už aj s dvoma koňmi. Taký Valiant vyzerá veľmi dobre a možno by sa sem tiež mohol prebojovať,” podotkol Brečka.

A kto je podľa neho favoritom na víťazstvo?

"Určite niektorý z Váňových alebo Olehlových koní. Ale ak mám povedať jedného, tak potom domáci Trezor, víťaz dvoch kvalifikácií, ktorého povedie anglický džokej Liam Treadwell.”

Žltá bude len na schodoch

Organizátori Veľkej pardubickej si dávajú záležať aj na maličkostiach. Deň pred dňom D hlásili rovnako zostrihanú trávu na 102 mm, odpratané lístie zo všetkých živých plotov na trati a prekážky pripravené do posledného detailu. „Žltá farba bude viditeľná, ale v hľadisku na schodoch, aby boli lepšie viditeľné,“ vysvetlil správca dráhy Jiří Janda pre idnes.cz. A ešte dve zaujímavé čísla. Poplatok za účasť na Veľkej pardubickej je 137 000 Kč (približne 5 500 eur). Majiteľ víťaza získa 1,92 milióna korún (77 000 eur)

debata chyba