Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pomáhal dopingový lekár aj Barcelone? Klub to popiera

Futbalová Barcelona má možno problém. Podľa britského periodika Daily Telegraph v jej štruktúrach pôsobil pred časom lekár, ktorého meno je spojené s údajným dopovaním cyklistu Lancea Armstronga.

10.10.2012 16:03
Barcelona - Ronaldinho, Eto´o Foto:
V čase údajného pôsobenia pochybného lekára v FC Barcelona v ňom pôsobili aj Ronaldinho (vľavo) a Eto´o.
debata

Toho pred niekoľkými týždňami vyhlásila Americká antidopingová agentúra (USADA) za podvodníka a klamára, navrhla mu odobrať všetkých sedem titulov z Tour de France a tiež doživotný zákaz súťažného športovania.

Španiel Luis García Del Moral pôsobil v katalánskom veľkoklube v sezóne 2003/04 ako poradca. Internetová stránka zdravotného strediska, kde Del Moral pracoval, uvádza, že sa staral aj o konkrétnych futbalistov FC Barcelona. Zo súčasných hráčov už vtedy v najlepšom svetovom klube ostatného obdobia hrávali Víctor Valdés, Carles Puyol, Andrés Iniesta a Xavi. Najväčšou hviezdou bol Brazílčan Ronaldinho. Vedenie Barcelony akékoľvek spojenie s lekárom Del Moralom popiera.

„Del Moral nikdy nebol naším zamestnancom, neexistujú o tom žiadne záznamy. Nebol ani na výplatnej listine,” píše sa v klubovom vyhlásení. Jeho predstavitelia však nevylúčili, že v tom čase mohli niektorí hráči individuálne využívať jeho služby. "Nedá sa stopercentne zaručiť, že to tak nebolo.“

Del Moral pracoval aj pre futbalovú Valenciu a tiež bol lekárom talianskej tenistky Sary Erraniovej, ktorá sa v tomto roku dostala až do finále Roland Garros v Paríži. ´

"Bol to najlepší lekár vo Valencii a aj ja som s ním spolupracovala. Medzitým sa však jeho meno ocitlo na čiernej listine, a tak sme sa pracovne rozišli,” vyhlásila Erraniová počas tohtoročného US Open v New Yorku.

USADA uvalila na Del Morala doživotný trest za to, že cyklistom počas obdobia rokov 1999 – 2005 podával zakázané krvné preparáty EPO a tiež testosterón, čo sa aj preukázalo. "Bol obvinený aj z vykonávania zakázaných transfúzií krvi a tiež pichania hormónov do tela športovcov,” napísal český server Isport.

Viacerí cyklisti aj iní svedkovia dosvedčili, že počas spomínaného obdobia práve Del Moralovi maximálne záležalo na tom, aby sa záležitosti týkajúce sa lekárskeho zabezpečania jednotlivých cyklistov nedostali na verejnosť.

„Bol veľmi vplyvný vo svojom fachu a vedel si to svoje tajomstvo dlho ustrážiť,“ tvrdia viacerí z nich.

debata chyba