Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Klobučník sa dočkal. Má skvelý slovenský rekord aj semifinále

Tak predsa to vyšlo! Tomáš Klobučník si mohol spokojne zakričať po rozplavbách na 200 m prsia na svetovom šampionáte plavcov v Barcelone.

01.08.2013 20:41
Tomáš Klobučník Foto: ,
Tomáš Klobučník
debata

Rodák z Topoľčian suverénne vyhral svoju rozplavbu a skvelý výsledný čas 2:11,00 min ho posunul do semifinále. Svoj vlastný slovenský rekord vylepšil o 2 sekundy a 10 stotín. Krásne zadosťučinenie za sklamanie zo stovky, kde skončil až na 27. mieste a národný rekord mu odolal.

„Padol mi ťažký kameň zo srdca. Po nevydarenej stovke som sa dostal pod tlak, že niečo nie je v poriadku. Na tréningu som plával veľmi zle a cítil som sa unavený. Stále som sa však snažil myslieť pozitívne. Štvrtkové preteky už boli super, v duchu som sa modlil, nech vydržím,“ uviedol 23-ročný Klobučník pre agentúru SITA.

Na svojej facebookovej prezentácii pridal poďakovanie fanúšikom: "Ďakujem za množstvo správ a telefonátov. Veľmi ste ma potešili. Som šťastný, že sa mi to podarilo. Veľmi ďakujem môjmu rodinnému fanklubu za to, že ma povzbudzovali priamo pri bazéne.”

Na predchádzajúcom svetovom šampionáte plavcov v dlhom bazéne v Šanghaji 2011 by ste slovenského plavca v semifinále márne hľadali. Teraz to zlomil pretekár, ktorý sa od nového roka pripravuje v rakúskom Grazi v silnej medzinárodnej skupine pod vedením Nemca Dirka Langeho a tiež bývalého slovenského reprezentanta Miroslava Machoviča. Tréningovým partnerom Klobučníka je tiež skvelý juhoafrický prsiar Cameron van dr Burgh, ktorý v Barcelone vybojoval zlato na 50 m.

"Na Slovensku je ten jeho výkon ako z ríše snov. Tomáš ním splnil A-limit pre účasť na MS, ktorý mu zabezpečí vrátenie 10% nákladov ako spoluúčasť a financie spojené s prípravou na MS vo výške 1500 eur,“ uviedol reprezentačný manažér Ivan Šulek na stránke Slovenskej plaveckej federácie.

Vo večernom semifinále sa už Klobučník nezlepšil a výkonom 2:11,56 min obsadil celkové 14. miesto. Na osemčlenné finále bolo treba o vyše jeden a pol sekundy lepší čas (2:10,01). Najrýchlejší v semifinále Maďar Dániel Gyurta plával inú ligu – (2:08,50).

Dánka má svetový rekord, Lochte zlato
Svetový šampionát plavcov má po štvrtku už tri svetové rekordy. Dánka Rikke Möllerová-Pedersenová dohmatla vo štvrtkovom semifinále prsiarskej dvojstovky za 2:19,11 min, čím zlepšila doterajšie maximum Američanky Rebeccy Soniovej 2:19,59 z olympiády v Londýne 2012. „Som neopísateľne šťastná, nadšená a teším sa na finále,“ uviedla v prvej reakcii 24-ročná rodáčka z Odense.
Prvú zlatú medailu v metropole Katalánska získal Ryan Lochte. Dvadsaťosemročný Američan suverénne triumfoval na krátkej polohovke časom 1:54,98 min pred Japoncom Kosukem Haginom, ktorý za ním zaostal o 1,31 sekundy. „Na poslednej päťdesiatke sa mi zahmlili okuliare, takže som nevidel, ako sú na tom moji súperi. Len som dúfal, že vediem a udržím si túto pozíciu až k stene,“ uviedol Lochte.
Krauliarsku stovku ovládol tak ako pred dvoma rokmi v Šanghaji Austrálčan James Magnussen pred americkou dvojicou James Feigen, Nathan Adrian. „Boli to skutočne náročné preteky. Nešiel som práve najrýchlejšie, takže vzhľadom na okolnosti som spokojný s víťazstvom,“ komentoval Magnussen. (sita)

debata chyba