Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nóri nám vyhovujú, Švédi sú zdolateľní, tvrdí majster sveta

Najlepším súperom by teraz bolo Mexiko, žartoval po sobotňajšej výhre nad Lotyšskom tréner slovenských hokejistov Ján Filc. Jeho zverenci napokon neobišli najhoršie - v kvalifikácii o postup do štvrťfinále olympijského turnaja si v utorok večer (na Slovensku bude streda 6.00 ráno) zahrajú s Nórmi.

22.02.2010 20:19 , aktualizované: 23.02.2010 01:40
Švédsko, hokej, fanúšik Foto:
Švédska fanúšička sleduje v Canada Hockey Place severské derby proti Fínsku.
debata

Ak papierovo slabého súpera zvládnu, čaká ich v stredu (pravdepodobne o 4.00 vo štvrtok ráno nášho času) zápas s obhajcom zlata z Turína Švédskom.

„Nóri už ukázali silu,“ znel diplomatický Filcov komentár po tom, ako nočné nedeľňajšie zápasy rozhodli o súperoch Slovenska. „So Švajčiarskom doviedli zápas do predĺženia. Musíme sa dobre pripraviť na súpera a nepodceniť ho,“ konštatoval.

Slováci sa zatiaľ s Nórskom stretli sedemnásťkrát, prehrali naposledy pred šestnástimi rokmi. Vikingovia, ktorých hlavnými hviezdami sú útočníci Patrick Thoresen z ruskej Ufy a Tore Vikingstad z Hannoveru, na olympijskom turnaji najskôr prehrali s Kanadou 0:8, potom s USA 1:6 a so Švajčiarmi 4:5 v predĺžení.

Nóri majú spoločne s Lotyšskom na turnaji... Foto: SITA
Nórsko, hokej, Pal Grotnes Nóri majú spoločne s Lotyšskom na turnaji najhoršiu obranu.

„Nechcem Nórov podceňovať, ale je to zrejme súper, ktorý nám najviac vyhovuje,“ povedal pre Pravdu majster sveta z Göteborgu, útočník Miroslav Hlinka. „Bude to taká posledná vážna skúška pred štvrťfinále. Tréningový zápas nie, ale myslím, že tréner bude môcť vyskúšať aj niektoré taktické varianty.“

V nedeľu dostal slovenský tím od trénera voľno, včera sa hokejisti dostali na ľad až večer. Čo ešte čaká hokejistov, kým naskočia na dvojicu rozhodujúcich zápasov? „Je to ako s dobrým jedlom,“ odpovedá Hlinka. „Netreba sa ho prejesť. Nie je dobré, ak sa hráč v kľúčovom zápase vopred priveľmi hrabe. Ja som si radšej výdatne pospal pri televízii alebo surfoval na internete – ale hokejovým stránkam som sa vyhýbal.“

Švédsko sa môže spoľahnúť na výbornú defenzívu,... Foto: ČTK
Bielorusko - Švédsko, hokej, Jonas Gustavsson Švédsko sa môže spoľahnúť na výbornú defenzívu, v zápasoch základnej skupiny inkasovalo iba dvakrát.

Súpera v prípadnom štvrťfinále určila Slovákom prekvapujúca nedeľňajšia prehra Kanady s USA. Švédi zatiaľ prechádzajú turnajom bez zaváhania – v základnej skupine vyhrali všetky tri zápasy, inkasovali len dva góly.

Veľkou oporou tímu je brankár Henrik Lundqvist, spoluhráč Mariána Gáboríka z New Yorku Rangers zatiaľ vychytal dve čisté kontá. „Švédi, to je celkom iný bonbónik,“ vraví Hlinka. „Ale, podľa mňa patria k jedným z tímov, ktoré sa dajú zdolať. Najlepší hokej zatiaľ hrajú Američania a Rusi. Kanaďania podliehajú obrovskému tlaku, pod akým doma hrajú. Ich výkon je zatiaľ na úrovni Čechov a Švédov.“

Barážové dvojice:
Utorok (21:00 SEČ) Švajčiarsko – Bielorusko
Streda (01:30 SEČ) Kanada – Nemecko
Streda (04:00 SEČ) Česko – Lotyšsko
Streda (06:00 SEČ) SLOVENSKO – Nórsko

Semifinále:

Americký brankár Ryan Miller zastavuje útočnú...
Americkí fanúšikovia na zápase USA - Švajčiarsko.
+28Strela Davida Backesa končí za chrbtom Jonasa...
debata chyba