Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Weiss je asi čarodejník. Čaruje s emóciami hráčov, vraví Feldek

Ako prežíva futbal básnik? "Som rád, že som sa dožil takéhoto slovenského zázraku," hovorí Ľubomír Feldek. A potom približuje, ako on od televízora vidí, čo sa odohráva na juhoafrických štadiónoch.

26.06.2010 13:07
Spisovateľ Ľubomír Feldek Foto: ,
Ľubomír Feldek.
debata (17)

Čo na vás počas majstrovstiev sveta urobilo najsilnejší dojem?
Samozrejme, tá dráma s Talianskom. Vittekove góly. Prihrávky na ne. Škrtelova hlavička ponad vlastnú bránku. Aj to jeho koleno na čiare. Štrbova preliata krv – čo by to bola za dráma bez krvi? Tá šťastná Weissova ruka pri striedaní Kopúnka a ten Kopúnkov víťazný gól.

Napadla vám pri sledovaní futbalu nejaká metafora?
V to popoludnie sa asi Šťastena lepšie pozrela do rodného listu a zistila, že je Slovenka.

Kedy ste počas zápasu s Talianskom najviac tŕpli?
Bál som sa, aby sa nezopakoval Nový Zéland. Ale ak platí, že futbal je veľké divadlo, potom majú hráči právo byť tak trochu aj herci: najmä v posledných sekundách. Pamätajú na to aj hráči najsilnejších mužstiev, a tentoraz to zvládli aj Slováci.

Oslávili ste postup Slovenska?
Mal som radosť. To hádam stačí.

Čo sa vám páčilo na hre Slovákov?
Nemôžeme tie zápasy hodnotiť jednotlivo, boli to tri dejstvá jednej divadelnej hry. (Aj s tou šťastnou peripetiou Taliansko – Nový Zéland.)

A čo nepáčilo?
Ako celok to bola skvelá dráma. A netvrdím, že sa už skončila.

Ktorý slovenský futbalista hral podľa vás najkrajšie?
Najlepším hráčom bolo tentoraz celé mužstvo.

Ako na vás pôsobí tréner Weiss?
Keď si spomenieme na ten zlepenec zápasov so Slovinskom a Poľskom, a keď si uvedomíme, že teraz sa stalo to isté, len tam boli Paraguaj a Taliansko – tak potom tréner Weiss je asi čarodejník. Čaruje s emóciami hráčov. Pustí ich hlboko, aby sa tam odrazili, a aby potom vyleteli vysoko.

Čo si myslíte o konflikte tréner Weiss – novinári? Mohol trebárs mužstvu pomôcť? Vyburcovať tím, zjednotiť…
Možno aj áno. Ale to hlavné sa stalo na ihrisku.

Odkedy ste futbalový fanúšik?
Prvý ligový zápas, ktorý som videl, bol ŠK Žilina – Čechie Karlín, 5:2. Skúste si zistiť, kedy to bolo. A vidíte – Žilinčania nechýbali ani pri našom úspechu s Talianskom. Bodaj by boli teraz znova u nás vypredané štadióny, tak ako bol ten žilinský pred vyše polstoročím.

Máte nejakú charakteristiku na komunitu futbalistov?
Rád sa na nich dívam, aj keď hrajú vo svojich kluboch, najmä nevynechám nijaký zápas Liverpoolu. Sú to chlapci, z ktorých sa každý individuálne dostal na svetovú úroveň. Bola len otázka času, kedy sa im to podarí aj ako kolektívu.

Ako dopadne osemfinále s Holandskom? Stavili by ste niečo na výhru Slovákov?
V prvom rade nech je to zase krásny zápas. Naše mužstvo už prekonalo všetky očakávania, nemusí sa už báť, že niekoho sklame. Ale ak bude Šťastena aj tentoraz hovoriť po slovensky, prikláňam sa k našej výhre.

17 debata chyba