Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Praženica od legendy a rybačka za odmenu. Rekordér prekonal prísneho otca, lebo mal na futbal priveľké nohy

Ticho. Po raňajkách, pred odchodom do školy, príchode na tréning a aj počas najkrajšej odmeny za vykonanú prácu - na rybách.

16.04.2024 14:54
Mykolas Alekna Foto:
Litovský diskár Mykolas Alekna.
debata

Dvojnásobný olympijský víťaz v hode diskom Virgilijus Alekna toho nikdy veľa nenahovoril. Úspornosť vo vyjadrovaní po ňom zdelili aj synovia Martynas a Mykolas.

„Nikdy som ich do ničoho nenútil. Povedal som im však, nech nie sú v detstve do vecí leniví ako ja. Len tvrdá práca spraví z talentu hviezdu, bez nej nič nedosiahnu,“ priznala dnes 52-ročná legenda litovského športu.

V nedeľu nadránom si pripravil budík, aby mohol sledovať historické divadlo svojho syna. Mykolas Alekna je novým svetovým rekordérom.

Na mítingu Oklahoma Throws Series v americkej Ramone hodil 74,35 m a o 27 cm prekonal historické maximum Nemca Jūrgen Schulta zo 6. júna 1986 v Neubran­denburgu. Išlo o najstarší aletický svetový rekord medzi mužmi.

Mykolas Alekna Čítajte viac Najdlhšie platný svetový rekord prekonaný! Litovský atlét predviedol neuveriteľný hod diskom

„Ahoj, Mykolas. Gratulujem k fantastickému svetovému rekordu. Tvoj otec bol skvelý diskár, ale najlepším si ty. Želám ti veľa úspechov, zdravia a radosti z postu lídra historických tabuliek,“ napísal 63-ročný Schult na instagrame.

Rekord kontrolovali oceľovým metrom

Bude to znieť nezvyčajne, ale 21-ročný Alekna si pomohol podmienkami v kalifornskej Ramone. Teplo či vietor dopomohli v minulosti aj Kubánke Yaime Pérezovej. V roku 1989 tu hodila svetový rekord 73,09 metra, ktorý platí dodnes.

„Skvelý hod a ideálne podmienky. Užil som si to, ale popravde – stále ešte netuším, čo sa stalo. Som neskutočne šťastný zo svetového rekordu. Nepripúšťal som si tlak, skôr som si užíval ďalší deň s diskom,“ usmieval sa mladý Alekna.

Zaujímavosťou je, že pôvodne mu namerali 74,41 m. Rozhodli sa ho však premerať starým dobrým oceľovým metrom a ten ukázal 74,35 m. Alekna predviedol najlepšiu diskársku sériu v histórii.

Vo všetkých šiestich pokusoch sa dostal cez 70 metrov, rekord prišiel v piatej sérii (72,21 – 70,32 – 72,89 – 70,51 – 74,35 – 70,50). Vďaka nemu je v rodine Aleknovcov diskárom s najdlhším hodom, otec Virgilijus má osobné maximum 73,88 m z roku 2000.

Koláž Emma Zapletalová Miroslav Úradník Čítajte viac On miluje chôdzu, ona prekážky. Ozdobou slovenskej atletiky je mladý pár

„Napísal mi, že som predviedol skvelý výkon. Veľa toho nenahovorí, veď ho poznáte,“ smial sa Mykolas pre CNN. „Skoro som zaspal, ale nakoniec som si jeho výkon pozrel. Nemusíte sa však báť, susedov som v noci nezobudil,“ usmieval sa hrdý otec pre litovskú televíziu LRT.

Neprenášať frustráciu na deti

História disku v Litve sa podľa LRT traduje do roku 1921. Vo viac ako storočnej histórii najviac zažiarili okrem Aleknovcov aj Romas Ubartas. V roku 1986 sa stal majstrom Európy ešte v drese Sovietskeho zväzu.

Po rozpade ZSSR sa stal prvým litovským olympijským víťazom v disku. V Barcelone 1992 inšpiroval aj Virgilijusa Aleknu a ďalších diskárov. Odvtedy totiž nie je na vrcholných podujatiach úspešnejšia krajina ako Litva – päť olympijských medailí, osem z majstrovstiev sveta a šesť z európskych šampionátov.

„Otec bol mojim veľkým idolom. Všetci o ňom hovorili s rešpektom, prejavovali mu úctu. A ja som pritom videl iba chlapa, ktorý ma berie na ryby a chystá mi praženicu. Je legenda a ja by som ňou chcel byť tiež. Možno sa mi podarí ho prekonať,“ usmieva sa Mykolas Alekna.

Stal sa iba štvrtým mužom v dejinách, ktorý hodil diskom za 73 metrov. Okrem Schulta a otca Virgilijusa sa to podarilo aj Estóncovi Gerdasovi Kanterisovi.

Zdeno Chára, Bostonský maratón Čítajte viac Chára sa prekonal, prestížny maratón v Bostone zvládol lepšie ako pred rokom. Dominovali bežci z Afriky

Mykolas Alekna sa stal v roku 2021 juniorským majstrom sveta i Európy ešte pred 19. narodeninami. Po ich oslávení získal zlato na ME 2023 v Mníchove. Zároveň má striebro z MS 2022 a bronz z minuloročného šampionátu.

„Paradoxne, disk som chytil prvýkrát do ruky ako 16-ročný. Hrával som futbalového útočníka, sypalo mi to. Začali sa mi však zväčšovať chodidlá, bol som pomalý a obrancovia si so mnou poradili. Rodičia na mňa netlačili, disk prišiel ako prirodzená alternatíva,“ doplnil nový svetový rekordér.

Virgilijus Alekna dosiahol všetko okrem tohto úspechu. Vyhral olympiádu v Sydney 2000 aj o štyri roky tú aténsku. Má dva tituly z MS i jeden európsky. Na Schultov rekord však nikdy nedosiahol, chýbalo mu 20 centimetrov.

„Mátalo ma to, ale nechcel som, aby ma frustrácia z vlastného neúspechu dohnala k tomu, že ju budem prenášať na svoje okolie. Disciplína však musela byť, bez nej to máte pri deťoch ťažké,“ usmieval sa Virgilijus Alekna.

V lete bude na parížských hrách sledovať, či jeho talentovaný syn naplní hlavný cieľ – zisk zlatej medaily – nakoľko Mykolas Alekna svetový rekord v pláne nemal.

Slovenský atletický pár Zapletalová - Úradník Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Obaja sú veľkými nádejami slovenskej atletiky....

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mykolas Alekna