Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zomrel prvý šprintér, ktorý zabehol stovku pod 10 sekúnd. Ako futbalista dostal nelichotivú prezývku

Vo veku 76 rokov zomrel americký šprintér Jim Hines. Bol prvým mužom, ktorý zabehol 100 metrov pod desať sekúnd.

06.06.2023 12:33
Jim Hines Foto:
Jim Hines mieri za olympijským zlatom na OH v Mexiku.
debata

Tento rekord prekonal v roku 1968, keď na národnom šampionáte mu ručne namerali 9,9 sekundy. O jeho smrti informoval spravodajský web BBC.

Po vytvorení spomenutého rekordu mu čas pod desať sekúnd, konkrétne 9,95 s, zaznamenala i elektronický časomer na olympijských hrách v Mexico City v tom istom roku.

Jeho maximum vydržalo takmer 15 rokov, kým ho v roku 1983 neprekonal Calvin Smith. Ten zlepšil Hinesov čas o dve stotiny sekundy na 9,93 s. V podaní Hinesa to bol najdlhší rekord na mužskej „stovke“, odkedy ho pred 110 rokmi začali sledovať.

Hines sa narodil v štáte Arkansas v roku 1946, ale vyrastal v Oaklande v Kalifornii. Od detstva miloval šport, konkrétne bejzbal, ale v tínedžerskom veku uňho objavili talent na šprint.

Okrem víťazstva v behu na 100 metrov na OH v Mexico City bol taktiež súčasťou americkej štafety na 4 × 100 metrov, ktorá získala zlato.

Svoju šprintérsku kariéru ukončil krátko po olympiáde a potom sa venoval americkému futbalu. V zámorskej NFL pôsobil tri roky v mužstvách Miami Dolphins a Kansas City Chiefs.

Maďarsko, štadión Čítajte aj Maďari dokončujú ďalšie veľdielo. Nový atletický štadión je ako z predraženej rozprávky

Miami si ho vybralo v 6. kole draftu v roku 1968. Hral len dva roky a mal hrozivé štatistiky.

Napriek tomu, že patril medzi najrýchlejších hráčov súťaže, športový blog Deadspin ho zaradil medzi desať najhorších hráčov histórie. Spoluhráči mu dali prezývku, ktorá hovorila za všetko: Oops.

Najlepšie zarábajúci športovci v uplynulom roku Fotogaléria - 51 fotiek Všetky fotky
V top päťdesiatke najbohatších športovcov v...
debata chyba
Viac na túto tému: #Jim Hines